USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцька міська лікарня потребує 2,5 мільйона на оновлення обладнання

11 Квітня 2017 19:00
Трубка для ангіографу, за допомогою якого рятують життя сотням волинян, потребує заміни. Виділити понад 2 мільйони на оновлення високоспеціалізованого медичного обладнання міська клінічна лікарня просить з міського бюджету Луцька.

Про це йшлося під час виїзного засідання постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови у Луцькій міській клінічній лікарні 11 квітня.

Як зазначила голова комісії Алла Надточій, до депутатів звернулися професор Андрій Ягенський та головний лікар Лариса Духневич щодо проблеми з ангіографом. Так, зробивши обстеження пристрою, виявили, що трубка ангіографу може вийти з ладу протягом 6 місяців. Для її заміни потрібно 2,5 мільйона гривень. Для того, щоб детальніше дослідити питання, вирішили організувати виїзне засідання комісії. Придбаний у 2013 році ангіограф коштував 18 мільйонів гривень за тогочасними цінами у рамках державної програми.

Головний лікар Лариса Духневич зазначила, що з часу придбання за допомогою агіографічної установки здійснили понад дві тисячі процедур. Новий такий прилад тепер коштує 40-42 мільйони гривень. Наразі розглядають варіант купівлі нового ангіографа за 700 тисяч євро у Польщі у рамках програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.
Керівник обласного центру кардіоваскулярної патології, доктор медичних наук, професор Андрій Ягенський повідомив, що до 2010 року в області здійснювали до 30 стентувань щороку. Оскільки міська лікарня є єдиною в області лікарнею швидкої допомоги, яка надає цілодобову допомогу не тільки при інфаркті. Відколи придбаний за кошти держбюджету ангіограф почав працювати у міській клінічній лікарні, різко збільшилася кількість стентувань.

Протягом 2016 року здійснили 257 стентувань, прийняли 382 пацієнтів з інфарктом міокарда. Після стентування летальність становить лише 4,3%, після здійснення тромоболізису – 8,2%. Кількість коронарних втручань збільшилася від 103 у 2013 році до 700 у 2016 і вже 255 протягом поточного року. 70% всіх процедур здійснюють мешканцям міста. Наразі процедури фінансували з обласного бюджету в рамках програми «Волинькард», місто лише торік виділило вперше 300 тисяч гривень. До 500 тисяч гривень щороку залучали з муніципальної лікарняної каси.
Лариса Духневич зауважила, що ціна стентування недешевим стентом становить до 30 тисяч гривень, а іноді пацієнту потрібно поставити одночасно 3 стенти на 3 закриті судини. Найдешевші бюджетні стенти, які купують, коштують у межах 20 тисяч. З її слів, в області 83% стентувань при гострому інфаркті міокарда роблять в міській клінічній лікарні.
Роботу ангіографа продемонстрували депутатам, пояснивши, що під контролем цього апарату лікар має змогу бачити серце пацієнта під постійним рентгенівським випромінюванням, провести стент та відкрити судину. Основним агрегатом ангіографа є рентгенівська трубка, яка, як виявилося, після 4 років використання зможе працювати ще впродовж 1-6 місяців.
Професор наголосив, що система лікування пацієнтів за допомогою пристрою вже налагоджена, пацієнтів привозять як з міста, так і з різних районів області, тому зараз важливо не допустити, аби ця система зруйнувалася.

Члени комісії вирішили взяти пропозицію керівництва лікарні та пропонувати внести зміни до бюджету Луцька на 2017 рік під час найближчої сесії міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
медик Показати IP 11 Квітня 2017 19:33
а не потребують вони повернути вкрадене за 25 років державне фінансування? може вони потребують хабарі пустити на обладнання, а не в свою кишеню?
медичка до медик Показати IP 12 Квітня 2017 09:09
Що за нісенітницю ти несеш? Через дописи таких як ти люди у всьому бачать хабарництво і відмивання грошей. А як тільки апаратура "стане" ти побачиш, що всі зразу почнуть звинувачувати медиків, що вони не можуть надати якісну медичну допомогу в повному обсязі при інфарктах і не тільки. І везти таких людей швидким не буде куди, бо в обласну лікарню в Луцьку швидкі з інфарктами не возять. Бо третинний рівень,бо у них усе планово
Лучанин Показати IP 11 Квітня 2017 20:12
Хай Сидор поділиться
Андрій Показати IP 11 Квітня 2017 22:05
Цікаво,чи має комісія зелене поняття,що це за апарат і яка його вартість?Чи цікавилася цінами і прецедентами з Ангіографом,вірніше з закупкою його Запоріжською абласною лікарнею?Повинен сказати,що дісно люди наживаються на крові...
Юра Показати IP 11 Квітня 2017 23:28
І що? Медицина стане безкоштовною?
Наталія Показати IP 12 Квітня 2017 08:44
Я безмежно дякую лікарям Луцької клінічної лікарні за їх професіоналізм, за оперативність у проведені таких важливих для життя процедур, за їх відношення до пацієнтів. Дай Бог їм міцного здоров'я і щастя! А те, що ці процедури такі дорогі, винні не лікарі. Вони також заручники цієї ситуації. Думаєте їм легко повідомляти пацієнту, що для того щоб вижити необхідні такі страшенно великі кошти? За це має дбати держава! Потрібні державні програми!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus