USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Луцькі дороги: пісок, сіль та сніг. ФОТО

19 Січня 2012 14:58
Довгоочікуваний сніг почав падати у Луцьку 14 січня. Можна сказати, що відтоді розпочалася справжня зима. А це означає - міським комунальним службам додалося клопоту. Зокрема в спеціального комунального автотранспортного підприємства «Луцькспецкомунтранс» та житлово-комунальних підприємств. Вулиці та тротуари треба посипати спеціальними сумішами та розчищати від снігу.

Не менш важлива проблема – ожеледиця. Особливо на міських дорогах. Автомобілісти порівнюють це явище з «склом». Мовляв, дорога як скло.

«ВН» розпитали директора «Луцькспецкомунтранс» Валерія Кузьмича про те, як на міських «артеріях» воюють із опадами та їх наслідками.

Нічні борці зі снігом

З його слів, на вулицях Луцька працює 8 одиниць техніки, яку придбали в 2007 році. З них 5 – це автомобілі, які розкидають піщано-соляну або щебенево-соляну суміші. «Тільки в суботу ми розкинули майже 320 тон суміші», - зауважив Кузьмич.

Він розповів, що цьогоріч вперше практикується одночасна робота на вулиці 4-5 автомобілів. На шляхах комунальники з’являються переважно вночі, бо в цю пору доби менш інтенсивний рух транспорту.

«Практично без зупинки працює грейдер. За два дні перед снігопадом ми купили в Києві спеціальне обладнання та встановили на трактор, який підчищає сніг біля тротуару», - каже посадовець.

Як стверджує Кузьмич, щовечора бригада з 4-5 автомобілів перевіряє стан вулиць в місті. «Перевіряємо в яких умовах здаємо місто на ніч. За 3-4 години кожна бригада перевіряє свій маршрут, бо вночі найбільше замерзає, і «зачищає» проблемні ділянки», - зазначив він.

Стосовно суміші, яка не дає сформуватися ожеледиці та «розтоплює» сніг, то в основному її готують з солі та піску. «Зазвичай це 9 частин піску і 1 частина солі. Чим нижча температура повітря, тим більше додаємо солі», - зауважив директор «Луцькспецкомунтранс».

Окрім цього, він розповів, що суміші різної концентрації заготовлено 5 тисяч тон. Вартість однієї тони – 104 гривні. До слова, підприємство забезпечує сумішшю міські ЖКП, які відповідають за посипку та розчищення тротуарів.

Насамкінець Кузьмич сказав: «Я вважаю, що ми спрацювали добре. Не дали розростися ожеледиці та прибрали сніг з доріг».

Рятівна погода

Водій легкового автомобіля Андрій переконує, що «Луцькспецкомунтранс» врятувало те, що «сильний» сніг падав лише 14 та 15 січня. «В суботу був великий сніг, то вони не справилися, бо сніг лежав і його погано прибирали. Я не бачив чи вночі вони чистять. Якби сніг й далі падав? Думаю, вони б не справилися», - відзначив він.

Зі слів Андрія, цієї зими дуже складна ситуація була декілька днів у середині грудня. Мовляв, спочатку йшли дощі, а потім – вдарив мороз.

«Дорога була суцільним склом. Тоді доводилося їздити не більше 20 км/год. Комунальні служби ж не виконували ніяких робіт декілька діб», - стверджує водій.

Таксист Віталій нарікає, що почистили центральні вулиці, але про окраїни забули. Мовляв, там дороги не в найкращому стані. «Там нічого не роблять. Вночі посипають, але не завжди є користь», - каже він.

Контролери від ДАІ та штрафи

Керівник сектору профілактичної роботи УДАІ УМВС у Волинській області Андрій Владимир розповів, що одна з функцій інспекції - контроль за своєчасною ліквідацією ожеледиці та опадів снігу. «Основний момент – складання адміністративних протоколів, видача вимог та приписів посадовим особам комунальних підприємства, які відповідальні за цей напрямок роботи. Порушникам загрожують штрафи обсягом понад 1 тисячу гривень», - зауважив посадовець.

Також він відзначив, що від суботи дещо зменшилася кількість ДТП. «В плані тяжкості наслідків для громадян. В аваріях менше страждають люди, бо стали їздити обережніше», - каже Владимир.

Проте через слизьку дорогу побільшало аварій із матеріальними збитками. Зі слів посадовця, внаслідок різкого гальмування автомобіль продовжує рух і може зіткнутися з іншою машиною чи певним об’єктом. «На сухому покритті вони можуть розігнатися до 100-120 кілометрів за годину за межами населених пунктів. Тепер, враховуючи ситуацію на шляху, мусять їздити значно повільніше». – зазначив він.

На його думку, робота комунальників щодо ліквідації наслідків зимових опадів могла б бути кращою.

До слова, волинські даішники цьогоріч традиційно звернулися до учасників дорожнього руху з проханням бути максимально уважними та обережними на вулицях і автошляхах області.

* * *

В ніч з 18 на 19 січня Луцьк накрила чергова порція снігу. «ВН» перевірили роботу комунальників на вулицях Івана Огієнка, 8 Березня, Клима Савура та проспектах Перемоги і Волі. Шляхи виявилися посипаними сумішшю, але сніг не прибрали повністю. Отож, дорожнє покриття місцями доволі слизьке, тому транспорт рухається повільно.










Підготував Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
$ Показати IP 19 Січня 2012 15:26
Проблемних місць в рази більше ніж добре прибраних або посипаних!
читач Показати IP 19 Січня 2012 15:59
Шановні керівники, медіатори та створювачі сайту, чи можна вкладку Feedback перемістити в таке місце, щоб вона не заважала читати текст статті.
tatarynb до читач Показати IP 19 Січня 2012 23:55
КАТЕГОРИЧНО ПІДТРИМУЮ!!!
НКРЕ Показати IP 19 Січня 2012 18:09
Кузьміч молодець і його люди також.
правдолюб Показати IP 20 Січня 2012 10:06
КУЗЬМИЧ "МОЖЕ Й МОЛОДЕЦЬ",АЛЕ СНИГОВУ КАШУ З ВУЛИЦЬ НЕ ПРИБИРАЮТЬ ВЗАГАЛИ,КУДИ ДИВИТЬСЯ ПАНИ СОКОЛОВСЬКА ТА ПАН РОМАНЮК? АЛИЕВ НАБАГАТО КРАЩЕ СЛИДКУВАВ ЗА ПОРЯДКОМ В МИСТИ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus