USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Проблеми луцьких ОСББ та умови їх кредитування

30 Жовтня 2015 17:30
В обласному центрі діє 164 ОСББ. Аби ефективно управляти будинком та заощаджувати кошти в опалювальний сезон, лучанам пропонують кредити для впровадження енергоощадних заходів.

Зауважимо, у Луцьку діє Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на 2015 - 2019 роки, яку затвердили рішенням Луцької міської ради від 24.12.2014 року № 68/97.

Для її реалізації передбачено коштів міського бюджету у сумі 15 мільйонів гривень, з яких:

2015 рік – 2 мільйони 500 тисяч гривень;

2016 рік – 2 мільйони 500 тисяч гривень;

2017 рік – 3 мільйони гривень;

2018 рік - 3 мільйони гривень;

2019 рік – 4 мільйони гривень

Фінансування відбувається з міського бюджету для будинку ОСББ до 200 тисяч гривень, що становить 70% від загальної суми кошторису один раз на п’ять років.

ОСББ, яким надавалося фінансування капітальних ремонтів із міського бюджету в рамках Програми сприяння діяльності ОСББ на 2012 - 2014 роках, теж можуть брати участь у заходах нової Програми через три роки після впровадження останніх заходів проекту. У разі виникнення ситуацій, які можуть вплинути на безпечну експлуатацію будинку, ОСББ можуть приймати участь в заходах даної Програми без дотримання 3-річного терміну.

У випадку участі ОСББ у реалізації проектів за рахунок державних коштів, кошти міського бюджету можуть виділятися ОСББ як частина співфінансування у такому співвідношенні:

1) громада - 10 % і більше;

2) міський бюджет - до 20 %, але не більше 200 тисяч гривень;

3) державний бюджет - 70 %;

4) при наданні кредитів для ОСББ із державного бюджету застосовується муніципальна програма відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами.

Наголосимо, що після реалізації проекту виконані поліпшення є невід’ємною частиною спільного майна власників будинку, які повинні забезпечити його подальше утримання та збереження.

Щодо Програми відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами для проведення реконструкції, капітального та поточного ремонту об’єктів житлово-комунального господарства, то ця програма цільова. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідний для реалізації програми становить 4 мільйони гривень.

Зауважимо, що в Луцьку провели анкетування для голів ОСББ, і картина основних проблем виглядає так: заміна (ремонт) внутрішніх мереж, утеплення будинку (стін, даху, підвалу тощо); заміна освітлення на енергозберігаюче (світлодіодне); модернізація системи опалення, зокрема, промивка труб і батарей; встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП); встановлення лічильників; застосування відновлюваних джерел енергії (сонячних батарей, теплових насосів тощо); заміна вікон та дверей; переведення опалення на альтернативні джерела енергії (тверде паливо: дрова, вугілля, палети, торф, тощо); установка енергозберігаючого електричного обладнання (котлів, опалювальних панелей, бойлерів, тощо); приватизація прибудинкової території; облаштування прибудинкової території.

Щодо впровадження Програми, то під час засідання виконавчого комітету Луцької міської ради вчора, 29-го жовтня, учасники засідання внесли об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Молодіжне», «Наш дім» та «8 Березня» до переліку позичальників на відшкодування відсоткових ставок за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами.

Втім, є ще чимало ОСББ, які вже реалізували енергозберігаючі заходи в будинках, але ще потребують допомоги у вирішенні інших питань. Про ці потреби розповіла Асоціація ОСББ «Лучани»:

ОСББ «Мрія-Луцьк» - самостійно зробили – заміну електромережі, покрили дах – на даний час встановлення ІТП (кредит) – 350 тис. грн.

ОСББ «Відродження» - повністю термомодернізований (кредит) - потребує заміни ліфта – 400 тис. грн.

ОСББ «Калина 30» - самостійно встановили ІТП (кредит) – 280 тис. грн. - потребує утеплення і підсилення стін – критична ситуація.

ОСББ «Явір 2011» - самостійно встановили ІТП (кредит) – 216 тис. грн. - проводять утеплення – в місяць % - 42 тис. грн.

ОСББ «Біном» - повністю термомодернізований (кредит) 2 млн. 105 тис. грн. - потребує заміни гарячої мережі – 200 тис. грн.

ОСББ «Берегиня-Луцьк» - самостійно встановили ІТП (кредит) 300 тис.- потребує заміни 2 — ліфтів, утеплення.

ОСББ «Відродження-Шанс» - самостійно встановили ІТП (кредит) – 299 тис. грн. - потребує підсилення фундаменту – взяло кредит на вікна.

ОСББ «Росинка» - самостійно встановили ІТП, ліфт (кредит) – 500 тис. потребує утеплення.

ОСББ «Господар-Луцьк» - самостійно встановили ІТП (кредит) – 263 тис. прийняло рішення про утеплення.

ОСББ «Злагода Плюс» - самостійно перейшли на електроопалення – 153 тис. потребує підсилення стін.

ОСББ «8Березня» - самостійно встановили ІТП , вікна (кредит) – 355 тис. прийняло рішення про утеплення, потребує перевірки між панельних стін.

ОСББ «Наш Дім 23А» - самостійно встановили ІТП (кредит) – 400 тис. потребує утеплення.

Нагадаємо, про позитивний досвід створення ОСББ у Луцьку свідчить розвиток таких будинків і навіть цілих дворів.

Аби спростити процес переходу до більш якісного управління будинком, в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» надають юридичну, фінансову, консультативну допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Крім того, об’єднання, які потребують термінових коштів, мають змогу отримати поворотні гроші на вирішення нагальних питань із «револьверного фонду». Таку співпрацю підкріпили договором між Асоціацією ОСББ «Лучани» та Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк» 23 вересня.

ЧИТАТИ ЩЕ: підвали й під'їзди: ОСББ знайшли підтримку в офісах розвитку кварталу.

До слова, допомога ініціативним лучанам дає свої позитивні результати – для міста, двору та самих мешканців. Таким досвідом можуть поділитися представники ОСББ «Зацепи-об’єднане» у Луцьку, керівником якого є Петро Лавренюк. З його слів, мешканці ініціювали облаштування дитячого майданчика та ігрової зони для малюків. На реалізацію проекту знадобилося 175 тисяч гривень. 90 тисяч виділить міська казна в рамках конкурсу ініціатив громадськості Луцька, ще 40 тисяч зібрали самі мешканці ОСББ, а рештою – 45 тисячами гривень - забезпечить Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 30 Жовтня 2015 20:51
А хто конкретно зібрав 40,0 тис. грн. на ОСББ Зацепи????? Лавренюк і Ко чи що????
15 80 Показати IP 30 Жовтня 2015 23:10
в Луцьку 164 осбб, а кошти міська рада виділяє тільки будинкам з так званой асоціаціі, 12 штук всього, а 152 будинки в пролєтє, це дуже цікаво..
Настя Показати IP 1 Листопада 2015 11:40
В місті стільки неремонтованих будинків! А платити їхні відсотки прийдеться з наших податків!! Крепко хитрі ті "пару доміків"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus