USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Луцьким ОСББ не вистачає 3,5 мільйона гривень

19 Жовтня 2016 20:31
Для функціонування ОСББ у Луцьку необхідно щонайменше 3,5 мільйона гривень з міського бюджету.

Улітку 2015 року Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» запровадив проект «Сприяння розвитку ОСББ». На сьогодні за підтримки Фонду в Луцьку вже створили майже сотню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Загалом у Луцьку функціонує понад 300 ОСББ, інформують у прес-службі Фонду.

Як зазначив керівник проекту «Сприяння розвитку ОСББ» Андрій Кремський, Фонд передбачає реалізацію спільних проектів разом з ОСББ, які спрямовані на впровадження енергозберігальних заходів, ремонт інженерних мереж, під’їздів, дахів та благоустрій прилеглої території будинку. Співпраця Фонду і ОСББ відбувається на умовах співфінансування.

Аби спільно розв’язувати проблемні питання й обмінюватися досвідом, голови правлінь ОСББ створили громадську організацію «Рада голів правлінь об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Луцька». Організація зареєстрована і провадить діяльність відповідно до Закону України «Про громадські об’єднання» та покликана забезпечувати права й законні інтереси її членів, сприяти розвитку ОСББ в місті Луцьку, налагоджувати діалог із владою.

Минулого тижня члени ГО «Рада голів правлінь ОСББ міста Луцька» зібралися на позачергові збори. Активісти розглянули низку питань, які є ключовими для підтримки ОСББ в місті. Зокрема, напрацювали пропозицію до проекту бюджету міста Луцька на 2017 рік в частині підтримки ОСББ. Делегували члена ГО у виконком Луцької міської ради. Визначили кандидата у склад конкурсної комісії з відбору та затвердження проектів на фінансування заходів програми підтримки ОСББ міста Луцька на 2015-2019 роки.

«Коли ми створили ОСББ, мені пропонували його очолити. Та я спершу відмовився, тому що ставився до цього з пересторогою, – розповів Геннадій Платонов, голова ОСББ «Щаслива родина», що на проспекті Волі, 54. – Але Фонд дуже нам допоміг. Якби не він, деякі технічні питання ми не змогли б залагодити. Річ у тім, що нам на обслуговування віддали старий будинок зі зношеними комунікаціями та дірявим дахом. А кошти виділили аж на другий місяць нашого існування. Гроші пішли на заміну труб, кранів, вікон. З часом усе вдалося вирішити. А ЖКП – це тільки була назва. За 50 років у будинку не замінили жодної лампочки. А нам вдалося за три місяці майже у всіх під’їздах поставити енергозберігальні лампочки та світильники у місцях загального користування. Стараємося економити, бо знаємо: заощаджуємо наші гроші. Вони залишаться на рахунку й підуть на інші потреби».
Погоджується із головою ОСББ і новооб­раний голова ГО «Рада голів правлінь ОСББ міста Луцька» Петро Бойко: «Торік із бюджету міста в рамках програми сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на території міста Луцька на 2015-2019 роки для ОСББ виділили мільйон 650 тисяч гривень з міського бюджету. ОСББ їх використали, навіть на деякі потреби забракло.

Тому на попередній сесії міської ради 40 тисяч із коштів, які було передбачено на відшкодування відсоткових ставок за кредитами, спрямували на цю програму. Зрозумійте, якщо утворилося нове ОСББ і дірявий дах протікає, куди нам звертатися? Ми не проти кредитів, але це вже хай вирішують самі об’єднання – брати кредити чи скористатися цією програмою».
Але для повноцінної роботи ОСББ потрібні чималі кошти. У місті багато будинків, зведених ще за часів СРСР. Відповідно, треба міняти всі комунікації, робити зовнішній та внутрішній ремонт приміщень. Саме тому «Рада голів правлінь ОСББ міста Луцька» підняла на зборах питання щодо подання пропозиції передбачити у бюджеті міста підтримку діяльності ОСББ на суму, не меншу за 3,5 млн грн у 2017 році.

«У місті утворюється все більше й більше ОСББ, ними вже охоплено 35% житлового фонду. Треба закочувати рукава і працювати. Тому ми пропонуємо закласти на розвиток ОСББ відсоток від Фонду розвитку міста. Будемо ставити це питання перед міською радою», – наголошує Петро Бойко.

Катерина Зюзіна, голова ОСББ, що на вулиці Зацепи, 10, переконана: очільникам об’єднань треба гуртуватися.

«Ми маємо спільно розв’язувати проб­леми, допомагати іншим новоствореним ОСББ. Бо часто будинки віддають з дуже великими боргами. Так було і з нашими будинками №8, 10 і 12. Мешканці 55 квартир здавали кошти і ми розраховувалися за газ та всі комунальні послуги. За сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» виклали в дворі бруківку. Тому вважаю: у бюджеті міста треба передбачити хоча б 5-7 мільйонів гривень для новостворених ОСББ. І ще нам потрібен свій представник у міськвиконкомі, щоб лобіювати наші інтереси», - переконує вона.
Процес створення ОСББ вже не спинити. Відповідно, активісти сподіваються на належну фінансову підтримку від держави та міської влади. Адже, щоб довести будинки до пуття, а потім їх утримувати, потрібні чималі кошти. Лучани мають надію, що депутати не оминуть увагою це питання й ухвалять відповідне рішення. А от у підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» жителі багатоквартирних будинків упевнені на всі сто відсотків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ну ну Показати IP 19 Жовтня 2016 21:55
Розікрали гроші Фонду, а тепер око поклали на міський бюджет.
Добрий Дядько до Ну ну Показати IP 19 Жовтня 2016 23:37
Не смішість людей,Фонд працює з конкретними пропозиціями по благоустрою і тільки після належної перевірки. Це реальна допомога, а не якась "шарашкіна контора"
Ну ну до Добрий Дядько Показати IP 20 Жовтня 2016 07:23
Все не так, на жаль. Або на користь окремим "рішалам", як шо це не ви до того мали справу
Коля до Ну ну Показати IP 20 Жовтня 2016 09:01
якшо у твоєму словниковому запасі є таке слово "рішали" то мабуть ти сам причетний до якихось оборудок
осбб Показати IP 19 Жовтня 2016 22:02
в інших містах Украіни на осбб виділяють більше 10 000 000 грн.на рік. це кошти на капітальний ремонт.В Луцьку виділяються копійки які не знають як розподілити.
ворон Показати IP 20 Жовтня 2016 04:39
А в виконкомі сидить псевдо керівник ОСББ бондарук роман, його рука завжди складає до свого карману бюджетні гроши. Може його вже тре спитати, А ГРОШІ ДЕ???
1 Показати IP 20 Жовтня 2016 13:46
Сабатюк хай менше під себе гребе, тоді всім вистачить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus