USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Луцьким 11-тикласникам розказали, яким буде ЗНО-2013

6 Лютого 2013 11:17
Про підготовку до зовнішнього незалежного тестування у 2013-му році говорили 5-ого лютого під час громадських слуханнях в Луцьку.

Подію ініціювали Луцька міська рада, управління освіти луцької міської ради та підтримали Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти (ЛРЦОЯО) та відділ ЗНО і моніторингу якості освіти Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти. Із загальноосвітніх навчальних закладів на слухання були запрошені керівники установ, випускники 11-х класів, їх батьки, педагоги, що викладають у старших класах навчальні дисципліни, які винесені на ЗНО.

На слуханнях повідомили, що пункти пробного тестування, що відбудеться 23 та 30 березня 2013-ого року, будуть розташовані на базі шкіл №10, 23, 24 та на базі ВІЄМу. Також зазначили, що загалом у Луцьку робота з підготовки до ЗНО триває активно. У місті діють консультаційно-реєстраційні пункти для учнів.

Директор ЛРЦОЯО Лариса Середяк зазначила, що останній рік навчання для учнів є дуже важливим, тому що вони повинні стати студентами омріяних вузів, до яких готувалися протягом останніх десяти років.

Вступ до вищих навчальних заходів здійснюється через зовнішнє незалежне оцінювання з 2008 року. Як зазначила пані Середяк, ця система оцінювання продемонструвала свою надійність. «Всі ті заяви, які лунають з вуст політиків про можливу їх відміну говорить про одне – не всім подобається, що розумні діти, які готуються і вчаться, мають можливість через зовнішнє оцінювання стати студентами престижних вищих навчальних закладів, куди ніколи не попадали, так би мовити, діти з глибинки», ствердила Лариса Середяк. Вона також поінформувала, що в Києві є університети, які ніколи не мали гуртожитків для іногородніх студентів: «Тобто є ВУЗи у Києві, де навчалися тільки київські школярі. Система ЗНО це змінила, і змінила кардинально. Той, хто вчиться й отримує в сертифікаті високий бал, матиме можливість подавати його у декілька ВНЗ й обирати той, який більше до душі».

Пані Лариса висловила стурбованість щодо того, що попри очікування зареєструвати 8000 учасників у Волинській області, станом на 4 лютого 2013 року у Львівському регіональному центрі зареєстровано лише 1500. Зараз триває етап реєстрації, що закінчується 5-ого березня. Вона наголосила, що недоцільно чекати останніх днів, щоб потім надсилати реєстраційні заяви дорогою швидкісною поштою: «Навчіться економити гроші своїх батьків, вчасно подайте документи звичайним рекомендованим листом, який коштує 4 гривні, і цей лист прийде до нас за тиждень, і протягом наступного тижня ми його опрацюємо».

Першою реальною участю школярів у проведенні ЗНО є етап реєстрації, наголосила Лариса Середяк. Вже другий рік поспіль за цей етап відповідають безпосередньо самі абітурієнти. Це демонструє, як школярі вміють знайти необхідну інформацію, підготувати документи, заповнити заяву-реєстраційну картку, віднести комплект з трьох листків на пошту та відправити його. «І при цьому не перекладати цю відповідальність на плечі батьків ні будь-кого іншого», сказала Лариса Середяк.
Пані Лариса також нагадала, що реєстраційні заяви приймаються тільки поштою, і особисто їх здати до ЛРЦ не можна.

Зокрема, на громадському слуханні поінформували, що серед предметів, які будуть на ЗНО – це основні предмети загальноосвітнього навчальної програми: українська мова та література, історія України, хімія, фізика, біологія, географія, російська мова, світова література, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька, іспанська, тобто будь-яка, що вивчається у школі). Цього року до ЗНО додали один новий предмет – світову літературу, якого не було в попередні роки. Кожен абітурієнт може пройти тестування щонайбільше з чотирьох предметів. Для вступу у ВНЗ передбачається лише три предмети: обов’язковими є українська мова та література, профільний предмет і встановлений навчальним закладом. Перед вибором абітурієнтам радять ознайомитись з правилами прийому у ВНЗ. Лариса Середяк наголосила на тому, що обирання предмету є важливим, оскільки внести зміни у заяву-реєстраційну картку можна лише до 19-ого березня, проте «ні в якому разі це не можна зробити пізніше».

Лариса Середяк зазначила, що частіше доцільно зареєструватися на чотири предмети і здати їх, і тільки кращий результат подати до приймальної комісії вищих навчальних закладів. «Бо подаючи документи до ВНЗ кожен з вас буде подавати заяву: прошу зарахувати результати, вказуючи конкретні предмети. І навіть якщо ви дуже погано написали той предмет, на нього не дивляться, якщо він не є обов’язковим, профільним чи його ви не вказали у своїй заяві. Бували різні випадки, коли люди обирали лише три предмети, і на третій в силу обставин не попадали або запізнювалися. Й тоді залишаються два предмети. А з двома предметами поступають у ВНЗ 1-2 рівня акредитації, лише тому що не вибрали чотири предмети», розповіла директор Львівського регіонального центру.

Нововведенням у ЗНО-2013 стало те, що обирати можна тільки одну мову в разі необхідності перекладу предмету при тестуванні. Адже відомо, що кожен абітурієнт має право вимагати переклад предмету на одну з шести мов, яка є основною в Україні (російська, польська, угорська, кримсько-татарська, молдовська, румунська). Якщо це вказується у заяві-реєстраційній карті, то абітурієнт отримає зошит тільки тією мовою, яку вимагав, – без дублювання українською.

Лариса Середяк розповіла, що до розгляду приймальною комісією беруться сертифікати з мінімальним балом 124 і з профільного предмету – 140. Передбачається, що подавати документи можна у п’ять навчальних закладів і всередині ВНЗ – на три факультети. «Тобто перед вами 15 факультетів, ну куди вже далі! Бажано, щоб вони були суміжні, і тому важливо відібрати предмети, які вам пригодяться у ті 2-3 вузи, куди ви будете поступати», зауважила пані Лариса.

Фактом реєстрації на ЗНО є отримання від ЛРЦ сертифікату. Крім цього кожен отримає контрольну картку абітурієнта, де будуть вказані обрані предмети. Третім документом є інформаційний бюлетень, який Лариса Середяк дуже радила уважно прочитати. Ці три документи важливо не загубити, наголосила пані Лариса.

Тестування проводиться в спеціально відведеній аудиторії у пункті тестування, де знаходиться максимум 15 абітурієнтів. У кожну аудиторію нададуть спеціальний Secure Pack – комплект тестування з зошитами, бланками відповідей та штрих-код для кодування кожної роботи. цей конверт відкривається тільки в присутності абітурієнтів в аудиторії. «Це я кажу до того, що кожного року в Інтернеті в травні місяці зявляються люди, які будуть вам пропонувати все. Не ведіться! Це шахрайство чистої води! За шість років ще жодного разу не було витоку інформації в системі ЗНО», застерегла Лариса Середяк. Під час тестування варто залишити додатковий час для того, щоб перенести варіанти відповідей у бланк.

Директор ЛРЦОЯО розповіла, що для успішного тестування необхідно готуватись за допомогою підручників, а не посібників, мережі Інтернет тощо. Інформація щодо можливих творів, які будуть включені у тестові завдання, є на сайті ЛРЦЯО. Також Лариса Середяк запросила абітурієнтів потренуватися на пробному онлайн-тестуванні

Про доцільність проведення зовнішнього незалежного тестування розповіли як вчителі, так і учні шкіл.

Світлана Ковальчук, вчитель гімназії №21 ім. Михайла Кравчука зазначила: «Я вважаю, що ЗНО є кроком вперед. Це дає можливість багатьом учням вступити до ВУЗів, що було неможливим, коли я поступала особисто. Дуже сильна підготовка дітей до ЗО і ми вважаємо, всі вчителі, що якби ще відмінили середній бал атестату, то це дало б можливість дітям обирати тільки ту спеціальність і зосереджувались на тих предметах, які необхідні в подальшому. Ну і, звичайно, більше зосереджували б увагу на профільному навчанні.

Учениці випускних класів поділились:
«Ми готуємось до зовнішнього тестування. Тести набагато легше здати, ніж екзамени. На екзаменах треба розказувати, а в тесті або вгадав або не вгадав.
Оскільки це оцінює комп’ютер, то ми думаємо, що оцінка є об’єктивною і точною. Наприклад, при перевірці диктанту з української мови перевіряючі придивляються до кожної дрібнички, вони б цього не могли зробити фізично, якби це писався звичайний екзамен. З іншого боку ЗНО краще трохи, ніж звичайні екзамени».

Вчитель математики гімназії №14 Лідія Жумикзауважила: «Безумовно, що найбільш об’єктивна оцінка знань учнів – це незалежне зовнішнє оцінювання. Тому що діти мають можливість вступити до вищих навчальних закладів саме за рахунок своїх знань, які вони здобули своєю працею. Я не стверджую, що попередні умови вступу до вищих навчальних закладів були поганими, але принаймні якийсь більш суб’єктивний, фактор був присутнім все-таки раніше. Ну а зараз я тільки за зовнішнє тестування, і я думаю, що кожен з батьків такої ж думки – саме тих учнів, хто працював, хто має знання і вони мають, як кажуть, 100%-ву можливість стати студентами так, як вони на це заслуговують. ЗНО не набагато важче здавати для тих учнів, хто вчився. Здавати їх на належному рівні не викликає жодних труднощів, На даний час рівень завдань, які пропонуються на ЗНО, зокрема з математики, досить, я вважаю, навіть і занижені».



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
мати студента Показати IP 6 Лютого 2013 15:18
Моя дитина стала студентом найкращого ВНЗ Києва! Якби не ЗНО, ми б і не мріяли про це. Тому думки щодо відміни тестування - злочин!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus