USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Луцький юрист інспектувала медицину в США

8 Квітня 2014 18:36
Працівник управління охорони здоров'я - головний спеціаліст - юрист Ольга Семенюк протягом 10 днів перебувала у США.

Вона стала переможцем конкурсного відбору та учасником програми «Відкритий світ», що повністю фінансується Конгресом США, здійснюється Центром лідерства при бібліотеці Конгресу у Вашингтоні та адмініструється організацією Американські Ради, повідомили у відділі інформаційної роботи міськради.

Головна мета програми - зміцнення взаєморозуміння та співробітництва між Україною та Сполученими Штатами шляхом надання можливості українським лідерам у різних галузях діяльності зустрітися зі своїми американськими колегами й обмінятися досвідом та ідеями з найбільш важливих для обох сторін питань, донести правду американській громадськості про події в Україні.

«Програма нашої роботи була насиченою. Ми відвідали Вашингтон та столицю штату Міссісіпі - Джексон, який знаходиться на півдні США.

Штат Міссісіпі є найбіднішим штатом, багато людей живуть в поганих умовах, але я захоплювалась доброзичливістю, привітністю та оптимізмом цих людей», - розповіла чиновниця.

З її слів, майже всі медичні заклади приватні. В штаті діє 21 громадський центр здоров'я, які надають безкоштовно первинну медичну допомогу тим особам, які не застраховані. Стаціонарне лікування незастрахованим особам надає один великий медичний центр, фінансування якого відбувається з бюджету штату та федерального бюджету. Однак, позов до суду про неналежне лікування у медичному центрі громадяни подати не можуть.

Фінансування охорони здоров’я дуже велике. Щорічно уряд виділяє на медицину 2,6 трильйона, тому американці шукають шляхи економії запроваджують страхову медицину для усіх, що скоротить витрати на доставку пацієнта до лікаря з віддалених районів та прискорить процес діагностики та лікування.

Особливості організації системи охорони здоров'я США

1. Для тих, хто курить цигарки, створені такі умови, що місце для паління знайти дуже важко. На вулиці палити не можна, тільки в спеціально відведених місцях, а ціни на цигарки дуже високі.

2. В США діє страхова медицина. Функціонує дві федеральні програми: «Медікеа» і «Медікейд». Пенсіонери за віком та малозабезпечені отримують від держави медичну страховку, яка покриває більшість медичних послуг.

3. Рівень медичного забезпечення залежить від соціального статусу особи. Чим більше платиш, чим більша ціна страхового полісу, тим більше медичних послуг можна отримати.

4. Загальна страховка включає: амбулаторну діагностику, скринінги, щеплення, прийом спеціалістів, ортопедичне обладнання, деякі ліки, стаціонарне лікування. Але для лікування у таких спеціалістів як нефролог, психіатр, стоматолог, офтальмолог необхідно мати ще додаткові медичні страховки.

5. Американці страхують своє здоров’я кожний по різному, в середньому працююча особа від 300-500 $ в місяць.

6. Якщо особа не підпадає під федеральну програму обов’язкового страхування та не має страховки, яку оплачує держава, то медичний заклад їй відмовляє у наданні допомоги, або ж надає медичну допомогу за свій рахунок, а потім через колекторські компанії чи суд стягує борги з пацієнта. Це обтяжує роботу медичних закладів, які часто відмовляють у безкоштовному прийому пацієнтів. Тому реформа охорони здоров’я полягає у тому, щоб були застраховані усі.

7. Якщо роботодавець не страхує здоров’я працівника, то це робить сам працівник. Якщо особа не придбає поліс, то згідно реформи буде накладатися штраф.

8. А також уряд хоче накладати штрафи на лікарні від 5-10 тис. за вторинну госпіталізацію особи протягом місяця незалежно від діагнозу, що говорить про можливу оцінку якості надання медичних послуг.

9. Страхові компанії зацікавлені в тому, щоб люди не попадали вдруге на стаціонарне лікування. Тому запровадили і фінансують програму «Хелс коннект», яка полягає у соціальному догляді вдома після виписки з лікарні.

10. Згідно реформи збільшили страховий поліс тим, кому за 50 років і якщо людина часто хворіє, то їй підвищують поліс. Молодь платить в середньому 60 доларів в місяць. Але молоді люди можуть залишитись на страховому полісі батьків до 26 років.

11. Виклик швидкої допомоги дорогий. Наприклад, виклик допомоги при приступі астми коштує 3 тисячі доларів. Виклик швидкої 80% покриває страховка, а 20 % необхідно сплачувати пацієнту.

12. Немає безкоштовного стаціонарного лікування, стягнення коштів проходить через колекторські фірми або суд. Бідна людина може звернутися за допомогою до громадських організацій.

13. Вакцинація є обов’язковою для дітей.

14. Відсутнє відвідування медиками новонароджених дітей вдома та виклики лікарів додому.

15. Дільничного підходу у лікуванні людей немає.

16. Американці дбають про своє здоров'я. На вулицях Вашингтону я зустріла багато людей, які бігають.

17. Медицина побудована так, що сам пацієнт несе відповідальність за своє здоров’я.

18. Лікар необтяжений документальною роботою. Заповнення анкет, бланків, вимірювання тиску, температури - все це здійснює інший персонал.

19. Федеральний департамент охорони здоров’я фінансує програми СНІДУ, однак онкологічні хворі люди користуються страховою медициною.

20. Клініка ім. Мелорі, яка є громадським центром здоров’я, обслуговує незастрахованих осіб, схожа на нашу амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Надає первинну медичну допомогу. Тут працюють сімейні лікарі, стоматологи, педіатри, медичні сестри. Фінансування з федерального бюджету та бюджету штату. Один лікар працює з двома медичними сестрами. Пацієнт перш ніж потрапити до лікаря, заповнює анкетну картку, потім проходить у фінансовий офіс, де працівники клініки взнають інформацію про його платоспроможність та наявність чи відсутність страховки, пізніше медична сестра вимірює тиск, температуру, задає запитання щодо скарг, історії хвороби, все записує у картку і передає письмову інформацію лікарю. Лікар приходить до пацієнта вже для огляду та діагностики, попередньо ознайомившись з інформацією.

21. Молодим спеціалістам лікарям прощають борги в оплаті за навчання, якщо вони поїдуть працювати у село, чим залучають молодих спеціалістів на роботу в непрестижні райони.

22. Ліки в основному в аптеці продають тільки при наявності рецепта. Без рецепта можна вільно придбати вітаміни, жарознижуючі та деякі інші.

23. Американці здивовані рівнем фінансування медицини та розміром заробітних плат медиків в Україні. Річний дохід лікаря в штаті складає 150 - 180 тисяч доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 9 Квітня 2014 06:39
Ото топновина. Таких переможців цієіі програми навіть в луцьку є десятки. Пишіть тоді про них всіх)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus