USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Луцький кликун» шукає таланти

7 Квітня 2014 10:33
У місті оголосили конкурс на виготовлення скульптур «Луцького кликуна».

Відповідне розпорядження підписав Луцький міський голова Микола Романюк.

Зі слів організаторів конкурсу, проект має патріотично-виховне та просвітницьке значення, адже залучатиме лучан до вивчення історії свого міста, сприятиме здійсненню історико-культурних розвідок в царині краєзнавства, виховуватиме любов та гордість за своє місто. Окрім того, скульптури «Луцький кликун» викликатимуть позитивні емоціі та враження у туристів, формуватимуть туристичний маршрут у місті та додаватимуть йому неповторності.

Довідково: Кликун (глашатай) – давня професія, яка полягала в інформуванні жителів стародавніх міст. Кликуни повідомляли населенню найрізноманітнішу інформацію: про вшанування уславлених полководців, про прибуття в місто чужоземних послів, про чергову роздачу хліба або грандіозну циркову виставу, про виклик громадян у суд, про винесення вироків і виконання страт, оголошували королівські укази, сповіщали городян про збір податків тощо. Будь-яка важлива юридична справа підлягала «обволанню» кликуном у людних місцях. У Луцькому замку кликуни, окрім іншого, стояли на нічній варті в замку та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Саме ритуал «кликання» обумовив появу місцевої назви – кликун.

До слова, опинившись на замковому подвір’ї, не полінуйтесь підняти голову та подивитись на шпиль Владичої вежі. Ви побачите, що на самому версі шпиля красується флюгер – фігурка чоловічка. Називається він КЛИКУН, і є символом та сторожем Луцька.

Метою проекту є створення кількох скульптур Луцького кликуна із різним смисловим навантаженням, наприклад: кликун, який оголошує князівський указ; кликун, який сурмить у ріжок; кликун, який виліз на ліхтар, аби оглянути територію, чи не їдуть вороги; кликун, який втомився і ліг перепочити на лавці; кликун, який загубив ключ від замкової канцелярії в каналізаційному люку тощо.

Кінцевий термін подання робіт на участь у конкурсі – 15 червня 2014 року.

Переможець конкурсу буде нагороджений на День міста грошовою премією з міського бюджету у розмірі 3 тисячі гривень. Фінансування реалізації проекту – виготовлення та встановлення скульптур «Луцький кликун» – буде здійснюватись окремо.

З Положенням про конкурс «Луцький кликун» можна ознайомитися на сайті Луцької міської ради за посиланням http://www.lutskrada.gov.ua/prescription/pro-ogoloshennya-konkursu-luckyy-klykun.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus