USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцький прикордонний загін відсвяткував 24-й день народження

22 Жовтня 2016 09:26
Загін, який колись обслуговував найдовшу ділянку державного кордону України і бійці якого брали участь у становленні кордонів незалежної держави, відзначає 24-ту річницю від дня заснування.

Урочистості до 24-ї річниці створення Луцького прикордонного загону відбулися 21 жовтня.

Луцький загін прикордонного контролю створили 20 жовтня 1992 року наказом Голови Державного комітету у справах охорони державного кордону України. До виконання службових завдань загін приступив 1 січня 1993 року, прийнявши під охорону ділянку державного кордону протяжністю 891,7 кілометра, з них з Республікою Польща – 229,7 кілометра, з Республікою Білорусь – 662 кілометри у межах Волинської, Рівненської та Житомирської областей.

З початку заснування персонал Луцького прикордонного загону затримав майже 14 тисяч порушників кордону, них приблизно три тисячі незаконних мігрантів, вилучив контрабандних товарів на суму більше 220 мільйонів гривень, виявив та вилучив понад 1300 кілограмів наркотичних та психотропних речовин, понад 1150 одиниць зброї, понад 15,7 тисячі одиниць боєприпасів, до адміністративної відповідальності притягнув більше 36 тисяч осіб.

Нині майже півтори тисячі військовослужбовців і 200 працівників щодення трудяться у військовій частині.


Тимчасовий виконувач обов’язків начальника Луцького прикордонного загону полковник Микола Скарвінко зазначив, що роки становлення загону були нелегкими, але завдяки мужності, відповідальності, високому професіоналізму особового складу, головне завдання – охорону державного кордону, вдалося виконати. Сьогодні загін охороняє державний кордон України протяжністю понад 540 кілометрів. Він наголосив, що важким болем для прикордонників, як і для інших силових структур, є ситуація у східних областях держави. Так, нині понад 700 військовослужбовців загону побували у зоні АТО, два їхні побратими – Сергій Киричук та Сергій Гулюк віддали там найдорожче – власне життя.


Директор департаменту аналізу та оцінки інформації адміністрації Державної прикордонної служби України полковник Леонід Баран був одним з тих, хто формував Луцький прикордонний загін, проходивши у ньому службу в 1992-1999 роках. Він передав вітання від адміністрації Державної прикордонної служби та зауважив, що восени 1992 року йому довірили одну зі застав, що згодом виявилася однією з найскладніших. Офіцер згадав, що на новий кордон з Білоруссю виходили, не розуміючи, де взагалі проходить цей кордон. Втім, обстановка виявилася такою, що уваги цей кордон вимагав ще більшої, ніж очікувалося – величезні групи незаконних мігрантів змісили з перших днів вчитися проводити прикордонні пошуки, які згадуються донині.


Нині окрім своїх безпосередніх функцій прикордонники виконують додаткові завдання в зоні проведення АТО та на кримському напрямку на адміністративній межі з анексованим Росією Кримом. Окрім зовнішнього ворога, який прийшов на нашу землю і з яким вже навчилися боротися, з його слів, є і внутрішній ворог, проти якого відбулася Революція Гідності – корупція та зловживання. Тож важливо, щоб кожен знайшов у собі сили для боротьби з цим внутрішнім ворогом.

Про перші дні створення загону розповів почесний гість заходу, заступник коменданта з навчання та виховання по прийому військового містечка від ракетної дивізії, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Луцької міськради Юрій Кирилюк. З його слів, оскільки бази для загону не існувало, спочатку була ідея розмістити його у Сокиричах, на території військової частини. Однак тогочасне керівництво області вирішило, що прикордонники перебуватимуть в обласному центрі. Оскільки звільняли військове містечко ракетної дивізії, ухвалили рішення про створення комендатури з прийому цього містечка. Особовий склад надавали з різних загонів і солдат, які були не надто дисциплінованими, доводилося навчати і виховувати. Дивізію скорочували і її військовослужбовці навіть намагалися розкрадати майно, що лишилося. Тому прикордонникам довелося виставляти свій наряд на КПП, слідкувати за тим, щоб речі не спускали з кабінетів через вікна. Таким чином, майно для запуску загону в дію зберегли.


Він вручив подяки міського голови майору Юрію Свідеру, начальнику групи чергових відділу управління службою штабу Луцького прикордонного загону та лейтенанту Андрію Панасюку, офіцеру відділення автомобільного та бронетанкового забезпечення інженерно-технічного відділу.


Другий командир Луцького прикордонного загону, почесний прикордонник України полковник Володимир Малаков розповів, що постання кордону з Білоруссю в тому числі було покладене на плечі луцьких прикордонників. Він нагадав, що прикордонні війська стали першою силовою структурою, офіційно створеною в Україні і першими, хто прийняв присягу на вірність українському народу у січні 1992 року, були прикордонники. Володимир Малаков розповів, що тоді Вячеслав Чорновіл запитав його «чи зможете ви, прикордонники, так охороняти кордон, як ви робили це за Радянського Союзу?». Офіцер відповів «ні», пояснивши, що тоді вони не мали можливості охороняти свою Україну, свій народ, а тепер така можливість є і вони це робитимуть це краще, ніж за часів СРСР.


Одним з тих, хто першим у ніч на 1 січня 1993 року приступив до виконання наказу щодо здійснення прикордонного контролю на українсько-білоруській ділянці державного кордону був підполковник запасу Роман Рацький. Він розповів, що за температури 20 градусів нижче нуля три підрозділи вирушили 30 грудня 1992 року в Дубровицю, де поселилися в приміщенні без опалення. Згодом вирушили у село Прикладники Рівненської області, де, переночувавши., не могли визначити, з якого боку розташований український кордон. На щастя, місцеві мешканці усе пояснили прикордонникам і ті почали працювати спільно з органами міліції, ходили Зарічнянським районом, наносили на карту дороги тощо. Там довелося вперше побачити, що таке контрабанда, затримуючи вантажівки з ящиками горілки. Спочатку привчити населення до пред’явлення паспортів для прикордонного контролю було непросто, але наприкінці служби всі місцеві мешканці вже перетинали кордон з документами.

У перервах між виступами промовців учасників урочистостей розважав оркестр прикордонного загону, якому цьогоріч виповнилося 56 років. Так, пролунав марш «Ми – прикордонники Волинського загону».


Очільник патронатної служби ОДА Борис Кондратюк вручив подяки голови Волинської облдержадміністрації майору, старшому офіцеру відділу прикордонного контролю штабу Оксані Ляшук та старшому прапорщику, старшому техніку відділення речового забезпечення відділу забезпечення Олександру Прусу.


Отець Миколай привітав присутніх з днем народження військової частини від імені парафії Святого Юрія-Переможця, що розташована на території загону. Він зауважив, що майже від перших днів діяльності загону звершує священиче служіння, тож з приємністю згадує усіх начальників загону, багатьох офіцерів, службовці та зауважив, що завжди приємно бачити людей у військовій формі у храмі. Священик побажав, щоб наступний рік, чверть століття від дня заснування загону змогли відсвяткувати у мирний час.


Завершили урочистості виконанням Державного гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2016 14:15
Так,їм треба боротись з внутрішнім ворогом "контрабандою і корупцією", так як вона там просто процвітає...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus