USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Луцький міський голова вигнав журналістів з прийому громадян. ВІДЕО

18 Листопада 2013 16:51
Під час прийому громадян Луцький міський голова Микола Романюк заборонив журналістам Волинських Новин та інших видань знаходитись у приміщенні та спілкуватися з людьми. Міський голова, побачивши репортера з фотоапаратом у руках, вирішив, що той хоче зробити фото жінки, яка плакала.
Інцидент трапився сьогодні, 18 листопада, під час прийому громадян у міському центрі надання адміністративних послуг. Про захід журналісти дізналися традиційно – з розсилки відділу інформаційної роботи міськради. Тобто зустріч міського голови з лучанами була публічна, а відвідати її мали змогу всі охочі.
Ще перед початком прийому журналістам Інтернет-видань заборонили бути присутніми під час розмови мера з людьми, мотивуючи це тим, що у кабінеті дуже мало місця. Проте дозволили спілкуватися з присутніми, якщо останні не проти.
Але під час прийому першої громадянки сталося непорозуміння, через яке мер заборонив журналістам знаходитись у приміщенні, а людям – спілкуватися з ними. Репортер Волинських Новин знаходився напроти кабінету, де відбувався прийом громадян. Він вирішив зробити декілька знімків того, як міський очільник приймає лучан.
Журналіст не встиг навіть навести різкість у фотоапараті і одразу почув зауваження в різкій формі від Миколи Романюка:
«Що, прийшли піаритись на людському горі?!».
Виявляється, репортер не побачив, що жінка у цей момент плакала. Пан Романюк, побачивши у руках журналіста фототехніку вирішив, що той збирається сфотографувати відвідувачку. Проте мер не помітив, що з того ракурсу, де стояв кореспондент, було неможливо побачити обличчя жінки. Вона сиділа в півоберта, і дивилась зовсім у інший бік – на свого співрозмовника.
Журналіст попросив вибачення, зауважив, що він не фотографував відвідувачку, заховав фотоапарат та відійшов від кабінету. Здавалося б, інцидент був вичерпаний, проте отримав досить несподівану розв’язку, свідками якої і стали репортери іншого Інтернет-видання - «Під прицілом».
З кабінету вийшов сам пан Романюк та підвищеним тоном порадив працівникам мас-медіа вийти з держустанови:
«Я забороняю вам знаходитись у цьому приміщені!».
Чергова спроба журналіста пояснити ситуацію успіхом не увінчалася – Микола Ярославович повернувся в свій кабінет та продовжив прийом. При цьому, «порекомендував» відвідувачам уникати спілкування з присутніми представниками ЗМІ.
Про це стало відомо зі слів однієї з відвідувачок, коли з нею спробували порозмовляти кореспонденти.
Хочемо нагадати Миколі Романюку, що він є публічною особою і перешкоджати журналістам у веденні їхньої роботи є безпосереднім порушенням Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також Статті 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 53
падонаг Показати IP 18 Листопада 2013 17:04
А цікаво: - чи напишуть журналісти заяви про перешкоджання професійній діяльності?))) - чи правоохоронні органи належним чином на неї відреагують?))) До Романюка: Микола, міськрада - це не ...ком ЛКСМУ. Час дорослішати)))
San4ez Показати IP 18 Листопада 2013 17:09
Може помиляюсь, але такі зауваження мала право робити лише жінка, яку фотографували. При чому тут Романюк??
))) до San4ez Показати IP 18 Листопада 2013 18:54
при том, что это игра в хорошего папу + ослабевшие нервы. в результате получается легкая проблема с законодательством, увы.
ПР це не партія Показати IP 18 Листопада 2013 17:14
Може бути і так? А може бути і інакше? Люди що на прийомі і які приймають вже є у стресовій ситуації? А присутність камер з мусить їх нервувати ще дужче (їм і так ніяково від того що щось від когось мусять просити). Присутність журналістів може сприяти замкненості непідготовлених відвідувачів, відповідно вони десь можуть помилятися та заплутано викладати зміст звернень. З іншого боку міський голова також повинен м'якше пояснювати свої бачення та побажання думаю журналісти як і будь які пересічні громадяни є людяними та виваженими.
Волинський хлопака Показати IP 18 Листопада 2013 17:18
Мер, якого вибрали лучани, має допомагати людям і відкрито вести свою діяльність. Чому він ховається від журналістів? Він боїться, що пообіцяє людям щось зробити, а потім не зробить. А так журналісти напишуть і нагадають, тоді доведеться знову червоніти. Думаю корисно, коли журналісти присутні на таких зустрічах, бо тоді більша вірогідність, що бідним людям поможуть.
Є Показати IP 18 Листопада 2013 17:35
Бути журналістом означає бути порядною, чесною, справедливою у відношенні до будь-якої події та високоморальною людиною!!! На жаль в Луцьку дуже малий відсоток журналістів, які є професіоналами і відповідають вищенаведеним критеріям. РЕШТА - ЖУРНАЛЮГИ!!! яким не відомі вищеперераховані якості.
(( до Є Показати IP 19 Листопада 2013 08:01
Повністю підтримую!!!! На жаль так воно і є!!! Перекручування інформації, вирвані з контексту фрази і таке інше!! На жаль...
Волинським новинам Показати IP 18 Листопада 2013 17:35
Якщо журналістам повідомили, що відбудеться прийом громадян, то у міській раді ніхто нічого не ховає від жителів міста. Але вам необхідно бути теж трішки коректнішими і розуміти, що можна, а що ні. Не все ж потрібно виносити на людський загал.
бо й правда Показати IP 18 Листопада 2013 17:36
міський голова захищав інтереси заявника! людина звернулась з особистим, чим були й викликані сльози! молодець, що захистив бідну жінку! а журналістам треба зважати на етичну поведінку й орієнтуватись у тонкощах ситуації.
журналіст Показати IP 18 Листопада 2013 17:40
Шановні колеги! Романюк, судячи з того, що написано, очевидно, якоюсь мірою вчинив неправильно. Але не кожна людина наважується або хоче розповідати про свою проблему жірналістам. Треба дійсно бути толерантнішими. Є речі особистого характеру, які журналістам не скажеш, бо оприлюднять. Може, людина не хоче, щоб хтось знав, що вона була в мера. І не виключено, що та жінка, яка плакала, краєм ока побачила, що її знімають. Не розуміючи це професійно, тобто, як вона вийде, і попросила Романюка сказати це журналістам. Розмова відбувається за зачиненими дверима. Вважаю, запитувати дозволу людей про висвітлення події треба на початку. Або для тих, хто хоче спілкуватися з журналістами, відвести окрему кімнату. І конфлікт не виникатиме.
небайдужий Показати IP 18 Листопада 2013 17:44
а чи завжди журналісти в подібних ситуаціях керуються відомим принципом "Не зашколь!". Здебільшого - не завжди. Тоді і має рацію міський голова, адже дешевий піар тут і справді ні до чого . . .
Колега Показати IP 18 Листопада 2013 17:48
Я там теж був. Якщо людина не хоче говорити про проблему свою, то ніхто ніколи про цю людину не напише. А є навпаки - люди хочуть долучити журналістів, щоб проблема набула розголосу. Тоді й вирішать її швидше, бо громадськість зверне увагу. Це ж функція ЗМІ - допомагати людям у донесенні інформації і контроль влади, наскільки вона виконує свою роботу. А де непрозоро - там грубі раки живуть.
Шановний колего! до Колега Показати IP 18 Листопада 2013 18:13
Вам чудово відомо, коли людина захоче поспілкуватися із журналістом, вона його сама й знайде.
((( до Колега Показати IP 19 Листопада 2013 08:07
Люди хочуть долучити журналістів???!!!! То це ви прийшли туди на прохання людей????? Так покажіть офіційну заяву від тих людей хто вас запросив і фотографуйте їх!!! Пхаєте скрізь свого носа де просять і не просять! Перепрошую
Шановний колего! Показати IP 18 Листопада 2013 18:13
До речі, і скільком ви вже ж так допомогли? І в чому7
Іван Показати IP 18 Листопада 2013 18:19
Микола Ярославович собі багато позволяє. Треба щоб лучани знали усе нема що приховувати
Ксюша Показати IP 18 Листопада 2013 18:26
Романюк ще раз довів, що не має ні культури, ні такту
дідо Показати IP 18 Листопада 2013 19:15
Романюк самий адекватний мер за всі роки. З тими боргами, що наробив Шиба, місто вже б давно було банкрутом, якби не Романюк.
на продовження теми Показати IP 18 Листопада 2013 19:15
Тут багато розумних коментарів і, очевидно, їх пишуть журналісти старшого покоління. Я до нього належу. Не забуду випадок, коли приїхав в Копачівку на шістдесятиріччя нині вже покійної Валентини Старенько – Героя соціалістичної праці, доярки тодішнього місцевого колгоспу «Перше Травня». В важкі повоєнні часи вона в четвертому класі залишила школу і пішла на ферму мамі допомагати доїти корів. Довго розмовляли, пригадували, порівнювали, а наприкінці нашої розмови Валентина витягла з шухляди золоту зірку Героя, орден Леніна і альбом з пожовклими вирізками з газет. «Ось це, де писали журналісти про мою важку працю, дорожче для мене за всякі ордени», - промовила моя співбесідниця і заплакала. Була повага до слова, сказаного журналістом. А нині здрібнів наш брат. Виродився, як вироджується полуниця на забур’яненій грядці. Тому й виганяють з кабінетів, як шкідливих котів. Я підтримую голову міста.
теж дорослий до на продовження теми Показати IP 18 Листопада 2013 21:01
Добре пам'ятаю приїзд кореспондентів у село. Перед тим довго готувались: вилизували, вичищали, інструктували... Пам'ятаю "Волги" (райкомівську і голови колгоспу), голову колгоспу червоного і мокрого від пережиття))) Вечеря над річкою з піснями до півночі - в горілочці ноги мили))) Халява кончилась. Тепер часи інші.
Штефан, Луцьк Показати IP 18 Листопада 2013 19:19
Що ви там мимрите? 100% перешкоджання журналістській діяльності. Порушення ст.26 "Закону України про ЗМІ", повністю - пункти із 1 по 8. Згідно Кримінального кодексу ст. 171 пан мер можуть сісти на нари терміном на 5 (п'ять) років. Якщо журналісти "ВН" будуть дуже настійливими. А треба, таки ВЛКСМ та й ставити на місце!
Самійло Показати IP 18 Листопада 2013 20:33
А що це виробляє пан Романюк. Журналісти не прийшли до нього додому знімати, а прийшли у орган влади. Має бути реакція
Лучанин Показати IP 18 Листопада 2013 20:48
Частина перших коментарів була написана підлеглими Миколи Ярославовича. Цих коментарів на сайті вже не існує. Ця команда повинна консультувати міського голову, як спілкуватись з пердставниками ЗМІ, а не виправдовувати дивну поведінку мера в подібних випадках. Звільніть неефективних працівників Микола Ярославович.
Вєталь Показати IP 18 Листопада 2013 21:02
А може, того хама Романюка треба було погнати з роботи. Журналісти теж на роботі, то їх значить виганяти можна? КОмуна повертається? Усіх залякувати почав?
Наталя Камишникова Показати IP 18 Листопада 2013 21:55
Здебільшого люди приходять до "батьків міста" чи області з дуже наболілим. І приватним. Це не нарада апаратників. Це людина повідомляє купу конфіденційної інформації про себе чи про близьких. І просить допомоги, і далеко не кожен із відвідувачів хоче це розголошувати. Очевидно, пан Романюк повівся занадто різко. Очевидно, він знайде спосіб принести журналістам вибачення й визнати, що погарячкував. Але по суті - він вчинив правильно. Це для людини ціла подія - потрапити до мера на прийом, чергу відсидіти, заяву скласти, документи зібрати. І вона ж не скаже: "Хай оті кореспонденти вийдуть". А схоче хтось залучити журналістів до вирішення своєї проблеми - залучить, будьте певні. і ніхто ж не заважає репортерам розпитати відвідувачів, хто з чим прийшов на прийом і який результат. ну, уявіть, що це ваша мама чи бабуся прийшла на прийом у суто приватній справі. А тут цілий знімальний майданчик...
Олег до Наталя Камишникова Показати IP 18 Листопада 2013 22:37
Так написано, що журналіст за дверима стояв. Кого він міг запитувати? Але як би не було, а держслужбовець не має права виганяти людей, тим більше журналістів. Хамло
Підтримую! до Наталя Камишникова Показати IP 19 Листопада 2013 11:11
Нема про що писати? Теж подія світової величини - прийом у міського голови! Прийом з ОСОБИСТИХ питань! Бездарі, займість ділом, теж мені порушення знайшли. Треба було Романюку ще накопати!
Міля Показати IP 18 Листопада 2013 22:02
Наталя Камишнікова права на 100 відсотків. Молодець.
Григорій до Міля Показати IP 18 Листопада 2013 22:46
А то не та Камишнікова, що її чиновники побили в Нововолинську? Правильно, нехай ще стане на захист Романюка. Другий раз Романюк вийде і журналістів палкою повиганяє, щоб навіть до міськради й не підходили. А то нельзя ділішки свої чорні робити і людей дурити
Краків Показати IP 18 Листопада 2013 22:59
Ситуація наступного плану. Мер польського міста дозволяє собі подібну поведінку щодо журналіста. Реакція громади негайна. Сумно за політичну долю мера.
Луцьк Показати IP 19 Листопада 2013 00:19
У Кракові журналісти не дозволять нагло повестися з відівдувачами, тому йиовірність такої ситуації майже рівна нулю. Журналіст - це той, хто реально може допомогти, подзвонити до чиновника і попросиьти посприяти у вирішенні проблеми. Або наполягати і висвітлювати бездіяльність мера. Чому ж ніхто досі не спромігся допомогти хоча би одному із пристуніх. Тому що то фотографи і люди, які пишуть візуальні перекази. Ну максимум, фіксатори подій. НЕ БІЛЬШЕ!!!
Наталя Камишникова Показати IP 19 Листопада 2013 00:49
Можете перемити кістки ще й мені, але знову скажу: Романюк мені по-людськи у цій ситуації зрозуміліший і прийнятніший, аніж ті, хто з неї роздмухав цілий скандал. Мене не можна запідозрити у пієтеті до чиновників, саме тому навпрошки запитала вашого луцького мера Романюка щодо цієї історії. Ну, він же має сторінку на ФБ. Надіслала запитання. Було вже пізненько. Невдовзі дістала вичерпну відповідь на колючі запитання, навіть три відповіді. Одну наведу (хай пробачить Романюк, це, як бачимо, становить суспільний інтерес). " В дійсності у мене на прийомі була жіночка, яка сама сирота. Вийшла заміж, народила дитину. А її так званий (по-іншому назвати не можу) чоловік вигнав з дитиною з дому. Дитину не приписав, саму цю жінку змушує виписатися. Жінка не може отримати допомогу на дитину, бо дитина не зареєстрована в місті. Жінка плаче, просить не фотографувати. Я двічі просив журналіста не фотографувати - він ніякої реакції. Тоді мені довелося підвищити голос і виставити його, щоб не піарився на чужому горі. А проблему цієї жінки я вирішив. Дитину зареєструють, мама буде отримувати допомогу від держави, та й інші питання допоможемо вирішити". По-моєму, нормально. А щодо зйомки у громадських місцях - людина не на мітинг прийшла, а на особистий прийом, із дитиною на руках. Поставте себе на її місце. На місце Романюка. )) І не галасуйте без реальної потреби про порушення прав журналіста. Даруйте за різкість.
stance Показати IP 19 Листопада 2013 01:26
>Я двічі просив журналіста не фотографувати - він ніякої реакції. Шановна, або підставляєте тут Романюка його "цитатами", або Микола Ярославович щось плутає. Він один раз зробив зауваження, при чому добре знаючи що НІ ОДНОЇ фотографії я не зробив (звук затвору було б добре чути у тишині). Повторюсь, двічі його перепросив, намагаючись пояснити, що фотографій я не робив, і тим більше не бачив, що жінка плаче. Як бачимо з відео, пояснень слухати ніхто не захотів.
Наталя Камишникова до stance Показати IP 19 Листопада 2013 01:47
Іване, я бачила запис на "Під прицілом". Зауваження (різке, так) стосувалося вас ОСОБИСТО. ЖурналістІВ він нізвідки не виганяв. Вас, власне, теж. Лише зажадав, щоб ви до кабінету, де відбувається прийом, не заходили. Але ж не виганяв, відчуйте різницю. Не стримався, так. А ви там повелись толерантно. Зайвою була (як на мене, звісно) лише остання фраза вашого коментаря на камеру. І все решта далі, заголовки оці, галас оцей, уже було зайве. Як сказано у класика: "Не туди б'єш, Іване". У цьому конкретному випадку - не туди. На правах старої фрондерки вам це написала. ))
stance до Наталя Камишникова Показати IP 19 Листопада 2013 01:52
"ШановнІ журналісТИ, якщо ви прийшли піаритись на чужій біді", - в множині до однієї особи перестали звертатись вже давно. Хіба ні ?..
Наталя Камишникова до stance Показати IP 19 Листопада 2013 02:22
Завважте, є слово "ЯКЩО". Так не виганяють. Іване, я знаю, як виганяють (Башкаленко повівся хам хамом). І як по голові журналістку б'ють за незручні запитання. І як руку ламають (місяць у гіпсі)- щоб не лізла куди не треба. По собі знаю. Повірте, те, що сталося між вами й Романюком - це прикре, але непорозуміння. Він погарячкував, а ви порушили межі приватності тієї жінки. Все, нема що більше обговорювати. Знаєте, що найважче у нашій із вами роботі? Визнавати свої помилки. Щиро зичу вам успіхів.
stance до Наталя Камишникова Показати IP 19 Листопада 2013 02:36
По-перше, якби пан Романюк дав би зможу хоча б пояснити ситуацію, було б вже простіше. Ну а по-друге, ніякої фотографії не було - я не розумію, про які межі приватності йде мова. Заборонено стояти за склом, де вібувається прийом? Дякую за побажання. В мене своє кредо - робити висновки.
Валерія Показати IP 19 Листопада 2013 01:35
Якби я прийшла на прийом, ймовірно не хотіла би, щоб хтось, окрім посадовця, знав про мої проблеми. Ну, припустимо, журналісти писали б без імен і прізвищ, але фото! питання бувають різні... і часом це може тільки нашкодитилюдині. якщо журналіст хотів фото, хай би запитав потім дозволу в жінки і зазнімкував її. у чім проблема?! Нехай Романюк був різким, можливо. Але все ж він правий, думаю. Не певна, як там щодо закону, але ж повинна бути якась стаття, яка захищає права людини на конфіденційність...
коментатор Показати IP 19 Листопада 2013 02:00
Романюк, ти не в себе дома колядників приймаєш. Публічний захід а ти такий каламбур витворяєш. І люди після цього гонять на Клімчука, що він викидає "коники"? ХА!
Читач FBI Показати IP 19 Листопада 2013 08:36
А ось , що написав Романюк на своїй сторінці в FB. Прочитайте і вам все стане ясно Дякую за коментар.Все було не зовсім так , як написано.Але я не буду опускатися до такого рівня,як ведуть себе ті хто писав і,як кажуть вмрвав слова з контексту.Але я до цього вже звик.Тому,що вже розпочалися вибори.А в дійснсті у мене на прийомі була жіночка,яка сама сиротоа.Вийшла заміж,народила дитину.А її так-званий(по іншому назвати не можу)чоловік вигнав з дитиною з дому,тому,що знайшов іншу.Дитину не приписав,саму цю жінку заставляє виписатися .Жінка не може отримати допомогу на дитину,тому,що дитина не зареєстрована в місті. Жінка плаче,просить не фотографувати. Я двічі просив журналіста не фотографувати - він ніякої реакції.Тоді мені прийшлося підвищити голос і виставити його,щоб не піарився на чужому горі.А проблему цієї жінки я вирішив.Дитину зареєструють,буде отримуватися допомога від держави та і інші питання допоможемо вирішити.ВИБАЧАТИСЯ В ДАНОМУ ВИПАДКУ Я НЕ БУДУ!
Любче Показати IP 19 Листопада 2013 09:18
Микола Ярославович мабуть хороший керівник, але обіцяного не виконує. Просто обіцяє людині щоб людина відчепилася і все Обіцяного все життя чекають правда ж пане мер... Ви говорили коли стукають, то відкривають. Неправда... Можна лоба побити......, а Ви закриваєте, Ви в нас дуже шанована людина і слова свого не тримаєте
ЛюбчеМУ до Любче Показати IP 19 Листопада 2013 09:21
"Любче" - читай вище - "Читач FBI"
Вася Показати IP 19 Листопада 2013 09:24
Микола Ярославович дуже толерантна людина, і зауваження правильно зробив, а міг і по об"ктиву влупити. Деяки недоучки так викривилюють. Пацанчік - прозорі стіни для того і зробили, щоб ти не заважав прийому.
Наталя Камишникова Показати IP 19 Листопада 2013 09:45
Це він приватно написав, а не "на своїй сторінці". Лізти у приватну кореспонденцію - рівень етики нижче плінтуса. До того ж, і Цивільний кодекс вам це забороняє. Бо це і моя приватна територія, мої особисті немайнові права. Фе.
Александр Показати IP 19 Листопада 2013 11:13
Уважаемые коммертаторы, редакции ВН стало стыдно за своего "журналиста" и она удаляет все "до нельзя обидные" несправедливые комментарии)).
222 Показати IP 19 Листопада 2013 11:18
На мою думку журналісти не повинні бути на особистому прийомі у любого керівника, тому що люди приходять з особистими питаннями і не завжди хочуть щоб хтось ще був присутнім! Я була у голови на прийомі в присутностиі журналістів і було дуже неприємно розповідати про свої проблеми при чужих людях , та ще і представниках ЗМІ, так розгубишся, що і слів не підбереш правильних. Це вірно зробив пан мер (можливо не в такій формі, якби хотілось панам журналістам), що заборонив журналістам бути присутнім на особистому прийомі, на те він і є особистим і ніде не написано в жодному законі про обов"язкову присутність журналістів. Як на мене то їх присутністиь на прийомах дуже неприємна, це все одно що копатись в особистих справах людей без їх дозволу!!!
!!! Показати IP 19 Листопада 2013 13:21
я вас прошу... Романюк хам і боягуз, а журналістам треба бути наполегливішими і запросити колег з Києва на такі прийоми.
ША!!! Показати IP 19 Листопада 2013 14:08
Прийом називається " з особистих" питань .Питання:"Якого милого там"ВСЕНЕПРЕМЕННО" повинні бути журналісти? Може залишимо щось для себе,а не для всіх?".
Профі Показати IP 19 Листопада 2013 14:51
Коли прийом веде психоаналітик Романюк фоткати заборонено))) Ти хто такий - давай досвіданья...
падонаг Показати IP 19 Листопада 2013 17:43
Ппппшшшшшиииикккк!)))))))) Пара вийшла, проблеми щезли. Ждьом слєдующій вброс))))))))))))))))))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus