USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Лишіть у спокої та підгодовуйте. Лучанам пояснили, як дбати про лебедів на Теремнівських ставках

21 Листопада 2023 21:02
«Потрібно рятувати лебедя!» – наголошує лучанин, який мешкає біля Теремнівських ставків. З року в рік він через вікно спостерігав за сімейством лебедів, а днями побачив, що один із них пошкодив крило. Розуміючи, що зима близько, чоловік забив на сполох: через травму птах не зможе полетіти в тепле місце. Попросив допомоги в зоопарку, але забирати на лікування лебедя там відмовилися.

Чому спеціалісти зі звіринця просять лишити птаха в спокої? Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

«Може, десь собаки зачепили. Дроти тут висять, але він на крило не підіймався, то так, може, десь зачепився. Ці ставки розділені сіткою, може, він десь за сітку зачепився і не міг перепливти на другу сторону й пошкодив», – говорить Анатолій.

Коли ставок вкриває крига, каже чоловік, лебеді відлітають на водойму, що не замерзає. Якщо четверо піднятися на крила зможуть, то поранений птах приречений на смерть.

«Зараз як вони улетять звідси, то сам лишиться тут, якщо вода замерзне», – переживає Анатолій.

Аби пораненого лебедя на вкритому льодом ставку не розірвали пси, небайдужий лучанин докладає зусиль, аби птаха зі ставка забрали. По допомогу вже звертався у Луцький зоопарк. Там сказали, що лебідь очухається сам.

«Може, ветеринари подивилися би, сказали б, що з ним. Чи він ще може лікуватися чи вже лишиться калікою? Бо ті двоє, то літають, він один тільки не може за ними піднятися. Він за ними пливе, пищить», – каже Анатолій.

Очільниця Луцького зоопарку запевняє: лебідь із Теремнівських ставків здоровий.

«Крило в нього не поламане і не пошкоджене. Такий ріст пірʼїн зумовлений тим, що свого часу було неправильне харчування», – пояснює директорка зоопарку Людмила Денисенко.

У раціоні лебедя мають бути і рослинна їжа, і риба. А люди, які приходять на Теремнівські ставки тішитись птахами, масово загодовують їх хлібом. Як наслідок – збільшення ваги, проблеми з крилами й небажання лебедів відлітати, бо в них немає потреби шукати поживу в іншому місці.

«Теремнівський ставок не замерзає, тому звичайної природньої їжі йому теж вистачає. Ну а мешканцям, які переживають за птаха, і тим, які підгодовували його, я, звичайно, раджу не залишати птаха на самоті та продовжувати брати на себе відповідальність по годівлі», – говорить директорка зоопарку Людмила Денисенко.
Читати ще: Утеплення вольєрів і заготівля кормів: як Луцький зоопарк готується до зими

Забирати лебедя на перетримку в зоопарк, додає, немає сенсу. Тут птахи так само зимують у водоймі й випадків, що хтось замерз, ніколи не було.

Крім того, лебеді однолюби, вони можуть не сприйняти чужака у зграї. Траплялося, лебеді, які мешкають у зоопарку, просто топили чужих. Тому птаху з Теремнівських ставків краще лишитися там, де він живе.

«Найкраще, що може зробити людина, – це лишити його в спокої або підгодовувати так, як вона це робила в теплий період», – наголошує Людмила Денисенко.

Виловлювання, переїзди, новий ставок та інші «сусіди» – це все може стати стресом, від якого птахи, бува, навіть помирають. Якщо птах не поранений, то найкраще, акцентує очільниця зоопарку, його не чіпати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ще не зовсім свідоми Показати IP 22 Листопада 2023 09:49
То хай ті гуси лишать в спокої наші ставки. Випити чикушки вже немає де, з вашими пернатими. А сельодку вони не їдять, і чорний хліб не дуже.
лінивець до Ще не зовсім свідоми Показати IP 22 Листопада 2023 18:48
може вони також хочуть випити чекушку а ви їм рибу з хлібом пропонуєте )))
Ще не зовсім свідоми до лінивець Показати IP 23 Листопада 2023 09:09
Ага, налити тим качкам... то вони й випьють... а собі що? А потім п'яні битись лізуть! Ні, хай їдять сельодку!!!
лінивець Показати IP 22 Листопада 2023 18:51
Був колись на світязі-там лебеді настільки самовпевнені що самі до людей підходять ,хліб їм не можна вживати але люди про це не думають-кормлять чим попало

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus