USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Мафію на шибеницю»: багатотисячні протести у Чехії

16 Листопада 2018 15:51
Очільник чеського уряду Андрей Бабіш може втратити посаду прем’єра, адже Сенат Чехії закликав до його відставки, а громадяни ще у четвер, вийшли на багатотисячний протест у столиці країни Празі. Причина — скандал із нібито вивезенням сина Бабіша до окупованого Криму, щоб той не міг свідчити про корупційні дії свого батька.

На Вацлавській площі тисячі мітингувальників вимагають відставки Андрея Бабіша з плакатами «Андрея до Криму», «Мафію на шибеницю, а не в уряд», пише канал24.

Протестувальник Джирі Хоффман пояснив, що приїхав сюди, як і більшість людей, щоб продемонструвати ставлення країни до прем’єр-міністра. «Така поведінка не личить чиновнику», — наголосив чоловік.

За декілька годин до початку протестів у верхній палаті парламенту Чехії ухвалили резолюцію з вимогою відставки Бабіша, а от президент країни Мілош Земан заступився за очільника уряду.

«Конституція дає повноваження, аби уряд у відставці керував протягом декількох місяців, а тоді гарячі голови заспокояться і охолонуть», — заявив президент Чехії Мілош Земан.

І запевнив, що навіть у разі відставки Бабіша знову уповноважить того формувати вже новий кабінет міністрів.

Почалося все з того, що син прем’єра Бабіша розповів журналістам про своє нібито викрадення. Андрей-молодший переконує, що торік батько наказав силоміць вивезти його до Криму, щоб позбавити змоги свідчити у скандальній справі про махінації з коштами Європейського союзу. До окупованого Криму його відвіз чоловік радниці чеського міністерства охорони здоров’я Пьотр Протопопов.

Сам Протопопов тепер стверджує, що Бабіш-молодший сам попросив вивезти його до Криму. Громадськість схиляється до іншої версії, бо прем’єр-міністр та його син причетні до скандальної справи «Гнізда Лелеки» — так називається маєток на південь від Праги, який реконструювали під готель у 2008.

Два мільйони доларів були витрачені на його відновлення з гранту від ЄС. Прем’єр, звісно ж, заперечує причетність до махінацій: «Я ніколи не піду у відставку. І хай всі про це знають. Ніколи!»

Парламент Чехії розглядатиме питання недовіри уряду Бабіша вже наступного тижня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus