USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Малокомплектність: що робити з волинськими школами, де мало учнів

18 Квітня 2016 15:11
П’ята частина волинських шкіл – малокомплектні. Більшість із них чекає оптимізація. Для того, щоб учнів та вчителів малокомплектних шкіл не покинули напризволяще, потрібно визначити опорні школи. Та на Волині є небагато закладів, які відповідають законодавчим вимогам щодо опорних шкіл.

Про це стало відомо під час оперативної наради у голови ОДА сьогодні, 18 квітня.

Виконувач обов’язків начальника обласного управління освіти Людмила Плахотна повідомила, що з 740 волинських шкіл, 149 – малокомплектні. Загальна наповнюваність в класах в області – 11 учнів, при нормі 30.

Згідно з перспективним планом оптимізації закладів освіти, в області планують закрити 106 шкіл. Учні з цих закладів мають ходити до опорних шкіл. На Волині таких навчальних закладів, які б відповідали вимогам і положенням – небагато. Приміром, в школах мають навчатися більше 350 учнів, має бути не менше 2 паралельних класів та інше.

Так, вже готуються документи на такі опорні школи як Колківський НВК, ЗОШ селища Голоби, Локачинську школу-гімназію. А ось в деяких центрах об’єднаних громад школи не відповідають вимогам, приміром Устилузька та Зимненська.

Зауважимо, опорним школам передбачені кошти державної підтримки. Наразі 11 мільйонів гривень цих цільових коштів ще не розподілені.

Крім того, опорні школи мають закупити шкільні автобуси для довозу учнів. На закупівлю такого транспорту на умовах співфінансування за формулою 50х50 з держбюджету виділили 27 мільйонів гривень. Та ось в місцевих бюджетах відшукали на ці потреби лише 10 мільйонів.

Голова ОДА Володимир Гунчик запропонував місцевим чиновникам розробити формулу, аби підтримати з місцевих бюджетів закупівлю шкільних автобусів для опорних шкіл, але за єдиною для всіх формулою.

До слова, у малокомплектних школах, які плануються закривати, нині працює 740 педагогів. Тож, якщо заклади закриють – вчителям доведеться шукати іншу роботу. Зі слів Людмили Плахотної, 200 з цих працівників – пенсійного віку, тож працевлаштувати треба 540 педагогів.

Вона повідомила, що педагогів можуть працевлаштувати в майбутніх опорних школах або вчителями, або ж вихователями груп продовженого дня чи супроводу під час перевезення учнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сераховичі Показати IP 18 Квітня 2016 20:35
Чорні доски 1933! - закрийте всі виізди з сіл разом з закриттям лікарень .шкіл. поштових і банківських відділень А також відключіть світло і газ! Європейське вирішення всіх проблем!))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus