USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Марнотратство під час війни: навіщо президенту нові елітні автівки

7 Грудня 2018 20:02
Державне управління справами купує для президента України ще дві елітні автівки за понад 40 мільйонів гривень. І, на жаль, ніхто не береться пояснити суспільству, навіщо очільнику держави саме зараз оновлювати свій автопарк і що ж сталося з його старими авто. Це з'ясовували Віта Коломієць та Тетяна Стежар на УНІАН.

Якщо поцікавитись, як і на чому пересувається президент України, це не є якоюсь таємницею. По Обухівській трасі кортеж голови держави «літає» зі швидкістю 120 кілометрів на годину. Для нього не існує обмежень. І навіть зустрічних смуг.
Кортеж президента

Зазвичай, в колоні автівок Порошенка два автомобілі з мигалками, два мікроавтобуси Volkswagen, які мають перехоплювати і подавляти сигнали, ще два легкових Volkswagen з охороною, позашляховик Toyota Land Cruiser, реанімобіль та два однакові представницькі Mercedes S-класу. Останні Порошенко отримав у спадок від попередника – ці броньовані Mercedes возили ще Януковича. Під завершення президентської каденції в Порошенка вирішують: це – неподобство. І збираються оновити автопарк. Державне управління справами закуповує два нових броньованих Mercedes за 42 мільйони гривень!

Автівки, як видно з тендерних документів, мають бути максимально «нашпиговані». Система нічного бачення та колеса з функцією їзди на пробитих шинах. Холодильний відсік, салон - з ексклюзивної чорної шкіри. І найголовніше – найвищий ступінь захисту від куль та гранат.

Автівки для президента мають бути максимально «нашпиговані»

«Це найвищий ступінь броні в цивільній версії. Вище - це вже військова техніка», - розповідає власник компанії «Кар тюнінг ексклюзив» Євген Колотілін.

Пан Євген постачає представницькі броньовані автомобілі для високопосадовців арабських країн. Тож світові ціни на подібні автівки він знає від А до Я. І сума у 42 мільйони, яку Держуправління справами планує витратити на два президентські Mercedes, його відверто шокує. Тим більше що на тендері він висунув свою – значно дешевшу - пропозицію.

«Запропонували машину вище класом, ну, і дешевше… Ми запропонували за два автомобілі - 30 700 000 гривень. Це більш ніж на 10 мільйонів гривень менше, ніж планувалося купити», - розповів він.

За ці гроші його компанія пропонувала Держуправлінню справами не просто Mercedes S-класу, а Майбах – найелітнішу автівку в преміум-сегменті. На таких з радістю їздять арабські шейхи. Втім, українському щось не сподобалось і два рази закупівля зривалася.

Після другого скасованого тендеру Євген Колотілін особисто почав телефонувати до Держуправління справами з пропозицією все ж продати їм автомобілі: «Мовляв, ми готові вам поставити машини по ось такій хорошій ціні. На що він мені відповів, що нам Майбахи не потрібні, нам потрібні Mercedes, як ми і планували. На що я йому відповів: «В чому проблема? Mercedes, будуть ще дешевше». Але він мені відказав, що ми, може бути, вам колись зателефонуємо».

Іншими словами, у президента знали – вони не зателефонують. Бо хто постачатиме автівки для кортежу номер один вже було вирішено.

«ДУСя вже знає, яку машину вона хоче, яку машину вона купить і потенційно, хто їм цю машину запропонує і продасть», - розповів директор програми інноваційних проектів Transparency International Віктор Нестуля.

І, дійсно, вже за два місяці Держуправління справами оголосило нову закупівлю - по так званій переговорній процедурі. При цьому для переговорів запросили не компанію Євгена, яка пропонувала дешевші у півтора рази автомобілі, а «Автомобільний Дім – Україна Мерседес Бенц». Їх ціна була копійка в копійку як та, яку виставили чиновники. Економія – жодної гривні.

І, до речі, компанія «Автомобільний Дім – Україна Мерседес Бенц», яка отримала ласий тендер, належить екс-нардепу Таріелу Васадзе. Крім того, саме «Автомобільний Дім – Україна Мерседес Бенц» є улюбленим постачальником Держуправління справами. Лише за останній рік чиновники закупили у цієї компанії люксових автівок на понад 60 мільйонів гривень.

Тому геть не дивно, що новенькі президентські Mercedes, закупили не по 15 мільйонів за автомобіль, як пропонувала інша компанія, а по 21 мільйону. Головне – у своїх. Адже, за словами Євгена Колотіліна, ціна за дві придбані для президента автівки в реальності це ціна за 3,5 машини.
Новенькі президентські Mercedes закупили за майже 42 млн гривень

Таким чином, сорок два мільйони - кожен із українців (і всі ті хто за кордоном, і новонароджені) - днями скинеться по гривні на нові президентські авто. Чому саме найдорожчі? Питання відкрите. Чекаємо відповідь на наш офіційний запит у ДУС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Навуходоносор Показати IP 7 Грудня 2018 21:21
"Долг президента - быть защитником самого беззащитного избирателя" - так однажды выразился Вацлав Гавел, президент Чехии, который вместе с супругой пешком разгуливал вечерами по Праге с единственным охранником. Вот когда в Украине наступит такой момент, что ее президенты будут вечерами пешком прогуливаться по Крещатику в сопровождении одного-единственного охранника, можно будет утверждать, что мы живем в демократической стране. Нынешние реалии - это фантасмагория полная! И еще. Как-то писатель Анатолий Приставкин, автор романа "Ночевала тучка золотая" о выселении чеченского народа сталинским режимом в 1944-ом году из Кавказа в Среднюю Азию в одном интервью для украинского журнала лет десять назад заявил:" Вы знаете в чем разница между русскими и украинскими "красными пиджаками"? Так называли в 90-ые годы первых богачей, разбогатевших на торговле нефтью, водкой, сигаретами, на проституции, махинациях с недвижимостью, на вывозе драгметаллов и металлолома и пр. Далее Приставкин сказал так: "Наши более всего обожают походы в баню с женским персоналом, а ваших хлебом не корми, а дай проехаться на бронированном "Мерсе" с мигалками и охраной". Похоже, что слова Приставкина не устареют еще долго...
Анонім Показати IP 7 Грудня 2018 21:45
Хай візьме свого богдана, так ні краще для людей!!!
Анонім Показати IP 7 Грудня 2018 23:44
В українців є багато важливіших справ куди ці гроші спрямувати. Точно не на президента який вбиває свій народ
Демьян Показати IP 9 Грудня 2018 11:36
Надо же,шестьсот восемь авто для инвалидов с ручным управлением,без комментариев.
владимир Показати IP 9 Грудня 2018 15:52
Ненавижу нашу. украинскую власть. от Кравчука-Хитрого Лиса ( так ему кажется ). до Пэти-Карамельной Дупы.
олег Показати IP 9 Грудня 2018 17:26
дать поломанный самокат и пусть катит в штаты,только чтоб его ге видеть и слышать
Стас Показати IP 9 Грудня 2018 19:34
Чому доколупались до президента ? В тих авто що він їздив зараз неможливо їх використовувати ! Там стоїть стійкий запах перегару і водії падають в обморок .Он недавно баба на телебаченні знепритомніла,гарант дихнув на неї і все. А деякі люди не зрозуміли чому військовий упав в 2014 році , у день прийняття присяги президентом. Дихнув. Нашого президента потрібно відправити на фронт. Там всі москалі дуба дадуть від запаху. Це-ж новітня наша зброя. Дуже багато коштів пішло на її випробування. Сам президент її тестував і закуповував. Нам не потрібно зараз даже ядерна зброя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus