USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Марнотратство у час війни? Мер Ківерців хоче витратити ₴150 млн на стадіон та бігові доріжки

20 Червня 2023 10:24
У місті Ківерці, населення якого становить близько 14 тисяч осіб, хочуть витратити 150 мільйонів гривень на стадіон та бігові доріжки. Гроші, велика частина яких до бюджету надходить з податків військових 100-ї бригади ТРО, вирішили віддати фірмі з сумнівною репутацією. Разом з тим, міський голова Олександр Ковальчук переконує, що військові в зоні бойових дій ледь не всім забезпечені, а стадіон та бігові доріжки ремонтуватимуть в тому числі и для них.

Про це – в сюжеті телеканалу «Аверс».

Після того як військові наповнили бюджет ківерцівської громади, на міського голову немов напав «синдром покупця». Кожна покупка за бюджетні гроші стає все дорожчою і дорожчою. Тепер Олександр Ковальчук вирішив витратити майже 150 мільйонів гривень на стадіон з біговими доріжками. Мовляв, військові на фронті ледь не в повному достатку і особливих потреб у них нема. То чому б саме зараз не будувати в тилу бігові доріжки?

Як тільки в Україну вторглися окупанти, Олександр Ковальчук почав мільйон за мільйоном освоювати на дороги. Потім одним махом без аукціону скерував приватній фірмі 63 мільйони гривень на реконструкцію очисних споруд. Тепер вирішив капітально ремонтувати місцевий стадіон із біговими доріжками – на це піде майже 150 мільйонів гривень.

Варто сказати, що стадіон у Ківерцях має пристойний вигляд. Чи справді є нагальна потреба його зносити і будувати новий? Чи всі комунальні проблеми уже залагоджено? Наприклад, навесні у Ківерцях затопило кілька вулиць, там нема належної зливової каналізації. Рятувальники відкачували воду від людських осель. Як писали ЗМІ, у міськраді сказали, що модернізувати зливову каналізацію там поки не будуть. Мовляв, усе залежить від того, чи вистачить коштів. А оскільки 150 мільйонів планують скерувати на стадіон, то, напевно, міський голова готується до всесвітньої олімпіади.

«Є можливість зробити стадіон гарний, новий у Ківерцях – чому б не зробити. Коштів поки що немає, бо термін виконання там до 2025 року. Я хочу, щоб наше місто стало спортивною столицею області, – пояснює Олександр Ковальчук. – Штучне поле буде з новим освітленням».

На зауваження, чи не є війна перепоною для таких масштабних проектів, апелює: «В Ізраїлі війна вже 30 років. Там що, люди не живуть?»

Бажання витратити гроші, схоже, заганяє голову за такі географічні обрії, що він порівнює Луцьк із населенням 215 тисяч та Ківерці – 15 тисяч.

Виявляється, що голова будуватиме бігові доріжки в тому числі й для військових, які зараз захищають нашу державу. Щоб повернулися з фронту і бачили, куди пішли бюджетні гроші.

«Хочеться, щоб вони повернулися й бачили: доки вони захищали нас на сході, щоб сюди всяка нечесть не лізла, ми тут не протирали штани. Багато людей бояться щось робити. Але хто, як не ми? Ну, значить, нам так написано зверху», – каже міський голова Ківерців.

Цікаво, кому ж вищі сили допоможуть виграти такі ласі тендери на 150 мільйонів? Договір на реконструкцію очисних споруд, а це 63 мільйони, Олександр Ковальчук уклав з фірмою «Кортакоз» із Рівненщини. Можемо припустити: а чи не продовжить голова фінансову співпрацю із тією самою фірмою?

Місцева фахівчиня із тендерних закупівель розповідала про славу цієї фірми.

«Наші ЗМІ вказують, що ця фірма – з орбіти Юрія Фалка, це у нас відомий такий освоювач бюджетних коштів. Ми всі дійшли висновку, що фірма «Кортакоз» просто замінила своєю назвою ту саму фірму «Фіалка», яку разом із сателітами притягував до відповідальності Антимонопольний комітет. Простими словами: за змовами ця фірма разом зі своїми сателітами досить часто ходила на тендери і спотворювала результати таких торгів. Останній штраф по «Фіалці», наприклад, був близько 92 мільйонів гривень», – розповіла керівниця ГІ «За чесний тендер» з Рівного Мирослава Примак.

Разом з тим, міський голова розповідає про свою поїздку до військових і як вони чи не усім забезпечені.

«Бачив командирів наших 50-го, 51-го, 53-го батальйонів. Батальйон 400 людей, і в кожного є тепловізор, а їх треба три. Розумієте? Всього-на-всього три чи чотири на батальйон треба, а їх є в кожного під диваном. Наш волонтер, батюшка, повертається зараз з Литви, купував нашому одному військовослужбовцю автомобіль Mitsubishi Pajero. Він збирав гроші, не вистачало – ми величезну суму йому дали, щоб він це все купив. Тобто нема проблем з тим, що до нас хтось прийшов і когось не задовольнили», – запевняє Олександр Ковальчук.
150 мільйонів гривень – це приблизно 800 позашляховиків по $5 тисяч. Олександр Ковальчук немов хвалиться: для військових гроші збирають і на благодійних ярмарках.

«Ми передали вже понад 10 дронів. Купили вже більш як 14 машин. Ми з кожної нашої зарплати віддаємо у скриньку одноденний заробіток. Проводимо благодійні концерти, благодійні ярмарки, збираємо кошти», – каже міський голова.

Із бюджету громади, зауважує, загалом на потреби армії скерували понад 75 мільйонів. Тепер же Збройним силам допомагають іноземці. Тож міський голова, схоже, і далі буде витрачати мільйони десятками, а то й сотнями.

«На початку війни ми всі допомагали, але зараз, слава Богу, завдяки нашому керівництву України, європейським партнерам дуже багато там чого є. Майже вся нова техніка. Я ж танка купувати не буду за десятки мільйонів», – розводить руками.

Уже восени, зізнається голова, планує виділити від п’яти до восьми мільйонів лише на те, аби знести нинішній стадіон. Бо ж куди ще подіти гроші під час війни?

Зазначимо, що такі абсурдні витрати бюджетних коштів у час війни – не рідкість. В одному з районів Києва для укриттів закупили барабанів на 900 тисяч гривень. В Борисполі, що на Київщині, місцеве комунальне підприємство планує оновити флагшток меморіального комплексу за 5 мільйонів, а місцева влада Дніпра планує витратити 600 тисяч гривень на підігрів сходів у парку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Поділити Показати IP 20 Червня 2023 11:17
це більш як по10 тисяч на кожного жителя громади!
Правда ! Показати IP 20 Червня 2023 11:32
Розкрадає мільйони! Провести перевірку і нехай відповідає! Під прикриттям добрих справ збагачується і наживається в час Війни!!!
лучани Показати IP 20 Червня 2023 11:36
люблять у нас відкати.
Ася Показати IP 20 Червня 2023 11:49
А проспект Волi. Це що? ? ?
123 до Ася Показати IP 21 Червня 2023 16:20
А дорога до бабушки в Милушах?
Які чесні очі ..... Показати IP 20 Червня 2023 12:13
Не перестаю дивуватися людській ненажерливості, особливо під час війни. Очільники громад наразі мають вирішувати найгортріші потреби людей. Проте, усі розумні і все прекрасно бачать і розуміють. Стадіон зараз - найважливіша проблема! Бюро економічної безпеки та розслідувань, зверніть, будь ласка увагу!!! І гадати не треба! Все ясно, як Божий день. Ганьба керівництву Ківерець!!!
123 Показати IP 20 Червня 2023 12:43
То добре, що журналісти звернули на мера увагу, а що робить ківерцівська громада? Обрали довбня, злодія. Переконались. А далі міські депутати збирають сесію і виголошують недовіру меру. Бажано 3/4 голосів. Мера Зеленський не призначав, тому доведеться залишити кабінет і владу
Патріот до 123 Показати IP 20 Червня 2023 14:02
1000000 відсотків
123 до 123 Показати IP 21 Червня 2023 16:22
А вони в долі, їм за міський бюджет вулиці, де ті проживають, заасфальтували та каналізацію проклали
Народна прокуратура Показати IP 20 Червня 2023 12:57
"...хочу, щоб наше місто стало спортивною столицею області". Телепень. В Луцьку є легкоатлетичний стадіон міжнародного рівня. Чи може в Ківерцях видатна футбольна команда, щоб робити стадіон для неї? Взагалі, не зрозуміло, для чого зносити старий стадіон, якщо він пристойний? Збудуй в іншому місці. Думаю, стадіонів забагато не буде. Чи земелькою краще торгонути наліво? Наприклад, кілька років тому І.Палиця збудував у Любомлі новий стадіон поряд зі старим. І нічого не зносили й гроші на це не списували.
Патріот Показати IP 20 Червня 2023 13:43
В половини мешканців Ківерець не має централізованої каналізації. (це першочергово має робитись) плюс в районі смолярні літом не має напору води. Що б платнику податків помитись після робочого дня треба чекати 23-24 години. Жах. Ганьба.
Азазазаза до Патріот Показати IP 20 Червня 2023 16:51
А немає чого робочому митись. Не той час і не на часі ска.
Він Показати IP 20 Червня 2023 14:39
Благоустрій парку оновити -це так, а ідея із стадіоном не добра. Каналізування та водопостачання якщо б зробив, пам’ятатимуть довго.
Житель Показати IP 20 Червня 2023 15:19
А на каналізацію грошей немає.
Депутат Показати IP 20 Червня 2023 15:49
Крім стадіону зараз купляє за 1.5 млн службове авто, будує віллу в с.Жабка..... А хто проводить тендери, де казначейство.....?
Ще не зовсім свідоми Показати IP 20 Червня 2023 16:15
Певно, готує ківерцівський "Колос" до Ліги Чемпіонів.
Михайло Показати IP 20 Червня 2023 17:13
Підар Тростянецький,там крав і тут заспокоїтися не може
Ого Показати IP 20 Червня 2023 19:33
Хай краще на війну передась ці гроші!!! А якшо він так хоче зробити цей стадіон тоді хай бере кредит на себе
Ківерчанка Показати IP 20 Червня 2023 19:57
Таке враження, що Ківерці вже всі благоустроєні!!!!!!Осталося тільки стадіони строїти. Це місто, де немає нормальної каналізації, де немає нормальної водомережі, про дороги, де молоді застроєні квартали взагалі мовчу. Зробіть нормальну інфраструктуру у місті!!! Місцевий РАГС, як згорів років 10 назад, так і стоїть.ГАНЬБА ТАКОМУ ХАЗЯЇНУ!!!!!!!!
Громадянин Показати IP 20 Червня 2023 20:33
Навіть, якщо ви побудуєте стадіон за 100 млн долларів , що це дасть місту Ківерці? А далі, скільки треба грошей, щоб потім його утримувати кожен місяць? Тепер саме головне , якщо ви побудуєте цей стадіон , у вас автоматично з’являться спортсмени ? Відразу буде футбольна школа рівня Франції чи Англії? Якщо у вас є потреба підняти розвиток спорту серед молоді , або побудувати команду - для цього можна привести до ладу шкільний стадіон , далі ще пошукати тренерів та гравців, і коли будуть результати, будувати вже якусь більшу інфраструктуру. Те , що ви робите, називається корупцією, бо на стадіоні можна вкрасти гроші , а потім на амортизаційних фондах ще красти гроші. Стадіон - це інструмент , але цей інструмент без тренерів не працює! Якби у вас в ківерцях була футбольна команда, яка показує результати хоча б на рівні України, хоча б перша ліга або прем’єр ліга, так, як це було в Клубу Інгулець , вам би питань ніхто не ставив. Ви ідіот , люди не ідіоти!
До Михайла Показати IP 20 Червня 2023 20:53
Хоть не учасник АТО
Вовка Показати IP 20 Червня 2023 21:13
Як такого довбня можна було в мери вибрати? Зверніть увагу на його друга "кришу" Гупала Юру ,це одна шайка жлобів і хапуг
Андрій Показати IP 21 Червня 2023 00:46
О. Ковальчук, типовий прикритий сепаратист. Коли в Сокиричах стояли наші волинські хлопці з тер. оборони, усіляко перешкоджав їх діяльності. До останнього часу рвав сорочку за російську церкву. Має темне кримінальне минуле, бо ж поперли з прикордонних військ за корупційні зловживання. Друзі, за який стадіон іде мова ? І кому він потрібен, особливо зараз в часи війни ? Вся справа в мільйонах, які можна буде здерібанити на цьому будівництві. Все ж видно неозброєним оком.
Олександр Показати IP 21 Червня 2023 01:43
Нехай почекає наші військові дуже обуренні цією ситуацією. І вже обіцяли цьому недо-голові провести перевірку як тільки буде у них можливість. Тікай Саньок Тікай ).
додік Показати IP 21 Червня 2023 08:41
Цей, прости Господи, мер, згідгно з визначенням С. Петлюри, типова "українська гнида"...
Правда Показати IP 21 Червня 2023 08:50
А може почніть не з того.А де в громади появилось стільки коштів?Це податки військових і це так.Волиньрада що там трохи "тявкала" і по тому.А тут не підкопаєшся,стадіон,так стадіон.
Фермер Показати IP 21 Червня 2023 14:51
У нас в Тростенці прекрасний стадіон, найкращий в області, команда грає на першість області. Стадіон збудований за кошти місцевого фермера, а Ковальчук на його будівництво не дав навіть гривню
111 Показати IP 22 Червня 2023 16:11
Гроші на армію, під..ра (мера) на ноль.
Холоп Показати IP 25 Червня 2023 14:37
А всі думають-гадають чого таке велике розмитнення,може через війну,а не то на стадіони...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus