USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Масова облава МВС щодо договірних матчів: що це було й навіщо

30 Травня 2018 07:19
Минулого тижня, за три дні до фінальних матчів Ліги чемпіонів, відбулася перша в історії України спецоперація правоохоронних органів у справі договірних матчів такого масштабу. Сорок обшуків у дев’яти областях України. Масштаб неймовірний. У відеопрезентації МВС йдеться про 57 епізодів злочинів, більш як 328 причетних осіб. Фігурують 35 футбольних клубів, 5 злочинних груп. Підозрюють гравців, тренерів, арбітрів, президентів клубів.

У ЗМІ показано затримання арбітра Олександра Солов’яна, а також у відео МВС є два епізоди, де адміністратор «Миколаєва» та президент «Сум» саме цьому арбітру передавали хабарі.

Чому нікого не заарештовано?

Зараз уже пізно це обговорювати, але одна з головних проблем у розслідуванні футбольної корупції полягає в тому, що вона (футбольна корупція) проходить як легкий злочин у Кримінальному кодексі України (ст. 368-3 та 369-3). За цією статтею дуже важко проводити суттєві слідчі дії для збирання доказової бази.

Якщо ми хочемо отримати такі ж результати, як у Польщі, Італії або навіть Білорусі, потрібно внести зміни до цих статей, які називають «законом Павелка». Йдеться також про вироки судів, які, як ми знаємо, були до цього часу тільки у вигляді штрафів 8-10 тисяч гривень.

Які результати спецоперації?

У потенційних підозрюваних вилучено телефони, комп’ютерну техніку. Вміст цієї техніки може допомогти з доказовою базою футбольних злочинів. Серед знахідок можуть бути й певні суми грошей, походження яких, можливо, потрібно буде пояснити фігурантам справи.

На карті не було «Маріуполя» та «Вереса» й були клуби, на які раніше не падала підозра. Є клуби, які обурюються тим, що потрапили в список. Можливо, диму без вогню не буває.

Більшість ЗМІ кажуть, що роль керівників ФФУ є мінімальною. Всю роботу, розслідування та слідчі дії провело МВС, а саме – Департамент захисту економіки Національної поліції України.

Що далі?

Можна зрозуміти невдоволення великої кількості вболівальників результатами облави. Нікого не заарештовано та не посаджено красиво за ґрати. Але як було зазначено вище, на заваді цьому – «легкість» статті. Все найцікавіше – попереду. Інформацію з вилучених електронних носіїв, гроші та все інше буде додано до справ. Кожного з 328 чи й більше фігурантів бул або буде допитано.

Кожен з епізодів (МВС повідомило про 57 епізодів злочинів) буде розглянуто окремо та передано в суд, по кожному буде ухвалено судове рішення.

Або вдасться довести вплив певних людей на футбольні результати, або ні. Фігурантам світить або до трьох років позбавлення волі, або штраф.

Інша частина справи – футбольне покарання. Тут можуть бути санкції для клубів, керівництва та гравців – забрання очок, переведення в нижчу лігу, заборона провадити футбольну діяльність.

А ще це чудовий меседж для молодих футболістів, які раніше, можливо, не розуміли, що може прийти покарання за незаконні дії.



Карта корупційної футбольної України від МВС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сеня Показати IP 30 Травня 2018 09:17
На футбол більше не піду,на х...й такий футбол.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus