USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Масові псевдомінування шкіл і ТРЦ: яка ситуація на Волині й що робити громадянам

2 Лютого 2022 16:21
Усе частіше різні регіони України стикаються із хвилею фейкових повідомлень про «замінування» торгово-розважальних центрів, навчальних закладів та інших об’єктів соціальної інфраструктури. Попри те, що ці повідомлення неправдиві, поліцейські та вибухотехніки здійснюють ретельну перевірку кожного випадку.

Інформаційне агентство Волинські Новини закликає своїх читачів не панікувати, не поширювати неперевірену інформацію і сприяти діям правоохоронців, а також нагадує основні правила на випадок виявлення підозрілого чи вибухонебезпечного предмета.

Як інформували в Головному управлінні Національної поліції у Волинській області, сьогодні, 2 лютого, надійшли повідомлення про «замінування» кількох шкіл у Луцьку. Їх надіслали на електронні скриньки навчальних закладів. Працівники поліції та вибухотехніки перевірили всі факти. Жоден із них не підтвердився.

Директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар розповів, що загалом надійшли повідомлення про псевдозамінування шести шкіл. Керівники закладів освіти відповідно зреагували та відразу інформували поліцію, яка спільно з вибухотехніками здійснила перевірки. Всі повідомлення виявилися фейковими.

Віталій Бондар додав, що за останні три місяці це вже третій випадок надходження повідомлень про нібито замінування шкіл в обласному центрі.

Загалом з початку року до поліції у Волинській області надішло кілька повідомлень про псевдозамінування. Наприклад, 13 січня було «заміновано» 14 ТРЦ, 25 січня – 15 ТРЦ і 33 навчальні заклади. Повідомлення надходять із невідомих електронних скриньок.

Наряди поліції та вибухотехніки перевіряють усі факти, розроблено відповідний алгоритм реагування на такі виклики та проводять весь комплекс необхідних дій.

У поліції закликали громадян не панікувати та сприяти діям правоохоронців, адже такі повідомлення – це елемент гібридної агресії і спланована інформаційна операція.

Також у поліції нагадали про головні правила поведінки під час виявлення вибухонебезпечних або підозрілих предметів:

- негайно припинити будь-які зайві дії поряд із виявленим предметом, зупинити всі роботи, вимкнути обладнання та техніку;

- звернути увагу інших людей на небезпеку та ініціювати їх відведення на максимально безпечну відстань, але не менше, ніж 100 метрів; у разі необхідності надати допомогу в залишенні небезпечної зони людям поважного віку, дітям та особам з інвалідністю;

- терміново повідомити про знахідку представників правоохоронних органів та аварійні служби за телефонами 101, 102 та дати максимально детальний опис виявленого предмета й ситуації, що склалася;

- за можливості варто позначити місце виявлення предмета за допомогою підручних засобів;

- запам'ятати та за можливості зафіксувати обставини виявлення предмета, час виявлення, місце розташування, його зовнішній вигляд, характерні ознаки (доцільно застосовувати засоби фотографування);

- обов'язково дочекатися в безпечному місці прибуття представників спеціальних вибухотехнічних або піротехнічних служб та особисто передати фахівцям наявну інформацію щодо предмета.

Що категорично не можна робити у випадку виявлення вибухонебезпечних або підозрілих предметів:

- не можна торкатися вибухонебезпечного або підозрілого предмета, зрушувати його з місця, проводити будь-які маніпуляції з ним;

- заборонено самостійно відкривати та перевіряти підозрілі сумки, коробки, валізи;

- не намагатися самостійно знешкоджувати вибухонебезпечний предмет, використовувати поряд із предметом відкритий вогонь, електронагрівальні прилади, курити;

- не можна користуватися поряд із предметом засобами радіозв'язку, мобільними телефонами та іншими приладами, що передають радіосигнали.

Відзначимо, що, згідно з інформацією Служби безпеки, за хвилею псевдозамінувань в Україні стоїть Росія. Її мета – розхитати ситуацію в Україні зсередини та посіяти паніку. Спецслужби РФ використовують «мінування» як один із елементів гібридної війни для посилення тиску.

«Анонімні терористи» відповідатимуть одразу за двома статтями Кримінального кодексу України: неправдиві мінування та теракт.

Читати ще: «Росію може зупинити лише вантаж-200»: що думають волиняни про загрозу нового нападу Кремля

Наголосимо, що неправдиві повідомлення про мінування створюють незручності для тисяч жителів міст і призводять до значних витрат бюджетних коштів, оскільки поліція не може ігнорувати дзвінок про «мінування» і щоразу проводить перевірки.

На об’єкт замінування виїжджають слідчо-оперативні групи, група спеціалістів-вибухотехніків та кінологів зі службовими собаками, також часто залучають працівників патрульної поліції (1-2 екіпажі), пожежно-рятувальну службу ДСНС (1-2 екіпажі) та бригаду швидкої. Перевірка зазвичай триває 3-4 години. На цей час роботу об’єкта замінування зупиняють, а людей із його території евакуйовують.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus