USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Мавпочки та живі шахи: Макс Кідрук у Луцьку розповів, про що ви не прочитаєте у його романі

17 Листопада 2018 18:54
«Мій роман – це спроба знайти відповідь на запитання, чи варто робити добро недобрими методами», – поділився відомий український письменник Макс Кідрук.

Презентація книги «Де немає Бога» Макса Кідрука в рамках І Міжнародного поетичного фестивалю «Фронтера» відбулася 17 листопада.

Насамперед письменник зазначив, що цей захід є для нього особливим, адже це одна з перших презентацій книжкових новинок на «Фронтері». «Також це завершальна презентація в божевільному марафоні, нашому довжелезному турі. Так, ми другий рік поспіль разом із командою їздимо сотнями міст і містечок України з презентаціями книги», – нагадав Макс Кідрук.

Він розповів, що книжка «Де немає Бога» вийшла друком 2,5 місяці тому. Попри цей невеликий термін, на роман уже написано більше 500 рецензій. «Усі відгуки я ретельно відслідковую», – звернув увагу письменник.
Як акцентував автор, незважаючи на обкладинку, на якій зображено палаючий літак у горах, книга – не про авіакатастрофу та не про виживання в горах.

«Відповідно виникає логічне запитання: якого біса на обкладинці роману не про авіакатастрофу й не про виживання в горах – літак, який розбився в горах? Річ у тім, що тіло цього роману складають шість розповідей про шістьох цілковито різних людей. І коли я писав післямову до книги, провів пошук у себе на компі й з’ясував, що найдавніші текстові файли з чорновими начерками цього роману датовані жовтнем 2012 року. До чого я веду? Усі ці шість розповідей базуються на реальних історіях, які найбільше мене вразили впродовж такого тривалого періоду», – розказав Максим.
Та додав, що важливою, однак не головною, річчю, яка об’єднує всіх шістьох персонажів, є саме авіакатастрофа, опис котрої займає менше 10 % роману.

Головні герої книги – це таємний кардинал, який за завданням Папи мандрує до країни, де офіційно не існує інституцій Католицької церкви; доведена до відчаю українка, яка з великою сумою грошей у білизні, запізнюється на рейс в аеропорту Дубаї; молодий баварський політик, який перебуває на піці кар’єри, але при цьому люто ненавидить усе, що робить; пілот-росіянин, у якого розвинувся страх літати після загибелі його коханої в авіакатастрофі малайзійського боїнгу, котрий росіяни збили біля Донецька; гравець Американської національної футбольної ліги, життя якого зламав невдалий розіграш.
«Це не збірка шести оповідань, на обкладинці якої я написав «роман», адже всі ці розповіді між собою дуже тісно пов’язані», – звернув увагу автор.

Так, герої книги «Де немає Бога» уціліли в катастрофі та залишилися напризволяще в одному із найбільш неприступних місць планети. Однак, як неодноразово наголосив письменник, передусім роман не про виживання, а про поведінку людей у реаліях, коли не діють будь-які соціальні чи релігійні норми. «Мій роман – це спроба знайти відповідь на запитання, чи варто робити добро недобрими методами», – зауважив Макс Кідрук.
Аби зацікавити своєю новою книгою присутніх, автор продемонстрував графічну схему роману, розказав про реальних осіб, на яких частково опирався, виписуючи своїх героїв, показав кілька відео, зокрема з результатами дослідження почуття справедливості в мавпочок-капуцинів, та детально зупинився на історії розвитку правил гри в американському футболі.
За словами письменника, американський футбол – одна з найінтелектуальніших спортивних ігор, яка є своєрідними живими шахами. Окрім того, саме гравець Американської національної футбольної ліги – один із ключових персонажів роману.

Насамкінець Макс Кідрук розповів, що вже працює над новою книгою під назвою «Доки світло не згасне назавжди». Як відзначив, ця книжка буде особливою, адже вийде з доповненою реальністю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus