USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Майбутнє покоління дасть оцінку афганській війні», - Павлович

5 Травня 2017 18:44
Ті, хто побували в Афганських горах, назавжди пам'ятатимуть побачене, пережите. Це неможливо забути.

Голова Волинської обласної організації ветеранів Афганістану Григорій Павлович не з розповідей знає про ту війну, бо на його долю випало пройти її страшними стежками.

- Григорію Григоровичу, пройшов вже чималий відрізок часу, як завершилась війна в Афганістані, чи вдалося все переосмислити, як змінились Ваші погляди на тогочасні події?

- Минув вже майже 31 рік, як я був звільнений в запас. Був час подумати, переосмислити. Так от що я Вам хочу сказати, ми, солдати, з честю виконали свій обов'язок, а рішення командування не обговорюється. Політики та історики по-різному трактуватимуть цю війну, це їх справа. Будь-яка війна - це смерть, кров і біль, а виправдана вона чи не виправдана - це, мабуть, не нам судити. Надіюсь, майбутні покоління, читаючи історію, дадуть належну оцінку подіям того часу.

- Коли для Вас розпочалось випробування Афганськими горами?

- Випробування моє розпочалось в серпні 1984 року, коли я попав в Афганістан. Молодий, необстріляний, війни не бачив. Але Бог розпорядився так, що залишився живий, хоча багато товаришів доводилося відправляти в «цинку».

- Чи було страшно на перших порах?

- Не тільки на перших порах, там було страшно завжди. І той, хто Вам говорив, що не боявся, не вірте. Там ми дякували Богу за кожен прожитий день. Бо кожного разу, коли був бойовий вихід, кожен знав, що може не повернутися, або тому гірше, залишитися калікою. Але згодом ти звикаєш, коли довго перебуваєш там і страх вже не такий, хоча до сотень смертей, які довелося побачити, звикнути неможливо. Цього не забути ніколи.

- Чи могли Ви відмовитись від виконання інтернаціонального обов'язку?

- Мені колись один чоловік казав, що я нерозумний, бо пішов воювати в Афганістан, бо ж він, бачте, своїх синів не пустив. Та що було б, якби всі почали відмовлятись, тікати, відкуплятись? Тоді армія була не така, і обов'язком кожного справжнього чоловіка було служити в Збройних силах, захищаючи свою державу, яка б вона не була.

- Часто згадуєте події того часу?

- Таке неможливо забути. Намагаюсь якнайменше згадувати жахіття тієї війни. Потрапив в Афган вісімнадцятирічним хлопчаком, і те, що бачив, закарбувалось в моїй пам'яті назавжди. Тільки листи, листи із фронту, та й ті не завжди доходили, це було важко.

- Як воїни-інтернаціоналісти сприйняли наказ про виведення військ з Афганістану?

- Звичайно ми раділи, бо на той час вже всі розуміли, що це чужа війна, в чужій країні. Який був результат цієї війни? Сотні загиблих, поранених, покалічених, бо за всю історію, ніхто і ніколи не зумів завоювати Афганістан.

- Протягом тривалого часу Ви очолюєте дружнє братство афганців. Чим живе організація сьогодні і які напрямки роботи стоять перед спілкою?

- Афганське братство доволі сильна і потужна організація, і ми вміємо за себе постояти. Серед напрямків роботи – найрізноманітніші: від забезпечення житлом до лікування та соціально-психологічної реабілітації. Ми не вимагаємо нічого більше, ніж те, що належить нам по праву і згідно закону. А в нас намагаються забрати й той мізер, що ми маємо.

Ми розуміємо, що державі такі люди як афганці, чорнобильці, атовці - непотрібні. Але разом ми сила і рано чи пізно ми змусимо себе поважати.

- Григорію Григоровичу, як Ви вважаєте, афганська війна відрізняється від сьогоднішнього АТО?

- Звичайно відрізняється. Як можна воювати і торгувати з агресором одночасно? Нас вже півтора року обстрілюють, а наші хлопці змушені мовчати у відповідь. В Афганістані це б рахувалось військовим злочином. Раз ви послали їх туди воювати, дайте їм можливість це робити. Та я бачу, що з Києва там їм не добре видно, або вони просто не хочуть бачити того, що відбувається, або ж більше – це просто комусь вигідно.

- Багато воїнів-афганців сьогодні також воюють на сході України. Хто із ввіреної Вам організації зараз перебуває в зоні бойових дій?

- Близько сімдесяти чоловік ветеранів Афганістану зараз продовжують свою війну на сході України. Це кадрові офіцери, прості вояки, які бачили війну і знають, як воювати.

Бо ж вони розуміють, що краще вони воюватимуть, ніж ті хлопчаки необстріляні.

- Що хотіли б побажати бойовим побратимам?

- Бути єдиними, бо поки ми єдині - нас не зламати.

Розмовляв Петро Сосницький
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Душман Показати IP 5 Травня 2017 18:53
Гриша , я тебе підтримую !!!
Мешканець Показати IP 5 Травня 2017 19:59
Не було ніякої афганської війни.Була спроба "совітів"окупувати цей незламний гірський народ,на "зло" США і для цього просто поклали тисячі невинних молодих хлопців.Зараз,щось подібне відбувається на Донбасі,де російський імперіалістичний шовінізм продовжує свою "чорну" і "загарбницьку" політику.
Анонім до Мешканець Показати IP 5 Травня 2017 23:34
Люди,які воювали в Афганістані, воювали в рядах російських окупаційних військ.
? до Мешканець Показати IP 6 Травня 2017 23:31
"СОВІТІ" не пустили до твоїх дітей наркоту,якої зараз повно,Дали можливість народу Афганістану самим вирішувати свою долю,без американського диктату."СОВІТІ" БУДУВАЛИ ШКОЛИ,ЛІКАРНІ,БУДІВЕЛЬНІ КОМБІНАТИ. Зараз народ Афганістану просить РОСІЮ ввести війська для забезпечення МИРУ .
Аааааа Показати IP 5 Травня 2017 22:50
Хто був в Афганістані-знає,що таке ціна життя. Так і як зараз молоді хлопці на Донбасі. Будь-яка війна-це біда. І наслідки непередбачувані
Пекло на землі Показати IP 6 Травня 2017 10:45
Війна- це горе... Це - смерті, кров, інваліди.... без даху над головою, без їжі, медикаментів і т.д люди. Це горе втрати близьких людей на 50-100 років ! ГОРЕ-ПРЕЗИДЕНТИ РОСІЇ І УКРАЇНИ , ГОРЕ-ПОЛІТИКИ ЗУПИНІТЬ ДУРНУ ВІЙНУ ЗА МИРНИМ СТОЛОМ- ПЕРЕГОВОРІВ. НЕ Я І ПРОСТИЙ НАРОД УКРАЇНИ І РОСІЇ РОЗПОЧАЛИ ПЕКЛО В УКРАЇНІ-НЕНЦІ,
Ростов Показати IP 6 Травня 2017 11:12
В Афганистане активно воевали летчики из Прик Во летавшие на Су-17, в том числе из Луцкой АД
Оцінка Показати IP 6 Травня 2017 11:40
Незадовільна.Якщо совети в 1945 році порвали Європу і не тільки Германію і показали клас,як форсувати річки,як брати города-фортеці , як вести бойові дії в гірській місцевості,лісисто-болотистій місцевості , в умова великих міст, як проводити артпідготовку до 500 гармат на кілометр прорива , як наступати по міних полях, як брати форти у Восточной Пруссії ,як солдат в шрафбати відправляти . Коли американцям розказували як наступають совети то в них волося ставало дибом не тільки на голові но і на інших місцях. То Афгані такого мастер класа я особливо не бачу. Прошу вибачення якщо когось з реальних афганців образив чи обідив.
нюся Показати IP 6 Травня 2017 23:23
мудрі люди і патріоти не хотіли їхати на чужу війну.
Поціновувач мисткинь Показати IP 8 Травня 2017 13:14
Пам'ятайте про 2 мільйони убитих совітами за 10 років війни афганців. Чи вони не люди?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus