USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Нас вибрав час»: у центрі Луцька – БРДМ та військові. Фоторепортаж

15 Лютого 2020 19:36
Урочистою ходою від Театрального майдану і до меморіального комплексу «Вічна слава» у Луцьку пройшлися воїни, які на своєму життєвому шляху пережили дві невизнані війни.

Заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31 річниці виведення військ з Республіки Афганістан, відбулися сьогодні, 15 лютого.

Урочистості розпочалися із тематичного концерту та вручення нагород.
Варто зазначити, що з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав президент України Володимир Зеленський нагородив двох волинян орденом «За заслуги» III ступеня.

Так, високої нагороди удостоїлися голова Ківерцівської районної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), учасник бойових дій в Афганістані В’ячеслав Гордіюк та голова Луцької районної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), учасник бойових дій в Афганістані Микола Шевчук.

Під час тематичного концерту голова Волинської обласної організації Всеукраїнської спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович подякував усім бойовим побратимам за те, що, незважаючи на життєві негаразди, вони знайшли час приїхати на урочистості.
«Я дякую батькам загиблих воїнів, які сьогодні з нами. На превеликий жаль, горе передчасно їх зістарило, тому багато уже не з нами. Я дякую нашим дружинам та дітям за ту любов і турботу, яку вони віддають нам. Уже 31 рік Афганістан без «шураві» – радянських хлопців. А для тих, хто був в перших ешелонах, минув 41 рік. Афганська війна навіки в нашому житті і житті наших побратимів», – наголосив головний афганець Волині.

Він зазначив, що 2330 юнаків з Волині пройшли випробування вогнем у цій страшній війні на чужій землі.

«Нас вибрав час. Ми склали військову присягу та гідно виконували військові накази, проявляючи при цьому мужність, стійкість та відвагу. Бойові відзнаки та нагороди стали нашими сімейними реліквіями. Вони прикрашають груди переважної більшості бойових побратимів. Щороку ми збираємось, і в цьому є великий сенс для нас, дорогі брати», – звернувся Григорій Павлович до побратимів.

До слова, очільнику Волинської обласної організації Всеукраїнської спілки ветеранів Афганістану вручили відзнаку від Міжнародної літературно-мистецької академії України – медаль Івана Мазепи.
«Сьогодні ми зібралися у цьому залі, щоби ще раз нагадати про війну, яка була війною цілого покоління. Згадати, що 31 рік тому вивели війська з Афганістану. Однак, ця війна не закінчилась – вона продовжується у нашій пам’яті, думках та вчинках, забравши багатьох гордих, достойних людей – справжніх воїнів. Вона залишилась і назавжди буде з нами – такі реалії. І ми не вшановуємо її, а воїна і захисника. Того, хто кожен день, не дивлячись на небезпеку творив подвиг», – звернувся до воїнів-інтернаціоналістів виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.
Особливо радісною новиною для присутніх у залі воїнів було вручення сертифікату на трикімнатну квартиру інваліду війни третьої групи, афганцю Олександру Пекарю.
Цей подарунок воїну, який майже 40 років стояв на черзі на безкоштовне житло, вручив голова будівельної компанії «ЛДБК» Руслан Вайман.
Насамкінець, присутні у залі могли насолодитися тематичними піснями від шанованого афганцями тернопільського гурту «Долг».
Варто зауважити, вагомий внесок у фінансування заходу зробив Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», який протягом багатьох років тісно підтримує учасників Волинської обласної організації Всеукраїнської спілки ветеранів Афганістану.

Після урочистостей представники влади разом із воїнами-афганцями поклали квіти до до пам’ятного фотостенду Героям Небесної Сотні, які загинули за єдність України.
Потому відбулася урочиста хода за маршрутом «Театральний майдан – вулиця Винниченка – проспект Василя Мойсея – меморіальний комплекс «Вічна слава», де всі учасники заходу схилили голову в хвилині мовчання у пам’ять про загиблих воїнів.
Після завершення офіційної частини, гостей та «винуватців» свята пригощали традиційним смачним обідом на польовій кухні.
Текст- Вікторії Семенюк. Фото – Вікторії Семенюк, Олександра Дурманенка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ісса Ндойє Показати IP 15 Лютого 2020 22:38
«НАС ВИБРАВ ЧАС» - актуально для 22 червня 1941 року, коли авіація нацистської Німеччини почала у 4 ранку бомбити Київ. А місія СРСР в Афганістані почалася з волюнтариських рішень Політбюро СРСР і зробила військових жертвами та заручниками тих політичних рішень як і зараз на Сході .
Укр Показати IP 16 Лютого 2020 00:00
Все ніби добре. А де ж тут Україна та українці ? Де погляд на ці історичні події не з боку імперської Росії , а з боку Україні , з боку ветеранів, як українців???? Нема!!! І це потрібно виправляти!
Бача Показати IP 16 Лютого 2020 10:36
Так що,тепер не вшановувати загиблих у ВВ і героїв,які захищали Вітчизну?Сталін іГітлер теж грали народами.
Баба Ганя Показати IP 17 Лютого 2020 05:00
Сумнівні свята!
Прохожий Показати IP 17 Лютого 2020 09:08
Задля частування не варто було перекривати рух громадського транспорту, створювати незручності людям: багатьом старшим людям, дітям, хворим та ін. довелося добиратися по справах пішки, спізнитися ... А щодо афганської війни, то немає чого її героїзувати і немає чим пишатися. Це звичайна програна загарбницька кампанія, трагедія людей, яким довелося через це пройти ...
Луч до Прохожий Показати IP 17 Лютого 2020 10:29
Згідний на 1000%

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus