USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Майдан-2010. ФОТОРЕПОРТАЖ

26 Листопада 2010 19:06
Одна з найбільших акцій протесту з часів Помаранчевої революції зібрала 25 листопада на Майдані незалежності тисячі підприємців, студентів та звичайних громадян, котрі невдоволені політикою діючого уряду.

Підходити до центральної площі столиці мітингувальники починають з самого ранку. Вже о дев’ятій години на майдані навколо сцени та наметового містечка - не менше десятка тисяч людей. Вони тримають в руках транспаранти з закликами відправити у відставку діючий уряд, а Президента – ветувати проект податкового кодексу.






Кількість пікетувальників збільшується. Дехто добирається рейсовими автобусами, інші - на орендованих бусах. Частину страйкарів, кажуть, не пустили у столицю працівники ДАІ.





Більшість ж тих, хто таки добрався до Майдану, приїхали підтримати акцію лише на день. Інші про запас взяли валізи з одягом та харчами. А є й такі, хто має твердий намір поселитися у наметовому містечку.






Біля наметового містечка збирають підписи підприємців проти введення проекту податкового кодексу.



Поселення страйкарів підприємці неофіційно називають «Містечком волі». Окрім житлових наметів тут - штаб, медичний пункт, громадські приймальні депутатів та кухня. Обігрівають містечко електрогенераторами.




Пускають лише "жителів", нардепів та журналістів.



Є у містечку свої офіційні посади - черговий штабу, начальник по кухні.




На кухні готують переважно чай, каву, канапки та бульйони. Розповідають, що продукти приносять самі ж учасники протесту.




Роздають харчі безкоштовно не запитуючи звідки людина і чого прийшла на Майдан.




Ті ж, які приїхали на страйк на день - їжу переважно приносять з собою. Замість столів – підвищення біля торгового центру Глобус, у меню – бутерброди, овочі, хліб та сало. Гарячі напої - у термосах.






Деякі кияни самі приносять їжу пікетувальникам. Загалом з усього видно, що простестанти не голодують.




Щоправда, після перекусів та перекурів на Майдані залишаються купки сміття. Увесь непотріб не поміщається у смітники, а прибиральники не справляються.





Прибиральниця Надія, замітаючи Майдан, каже, що їх на зміні після нещодавнього скорочення - всього троє. А вичистити необхідно увесь центр за півтори тисячі гривень ставки в місяць.



Спеціальних додаткових туалетів для страйкарів біля містечка немає. Тому нужду справляють у платних вбиральнях. Наприклад, такий є у «Глобусі» - за дві гривні. Бажаючих багато, стоять черги.

По Майдану ходить нардеп Олег Ляшко. Хоч підприємці і виступають проти втручання в їхній протест будь-яких політичних сил і не шкодують висловів і у бік влади, і в бік опозиції, Ляшко на Майдан приходить не вперше. І навіть пробує вийти на сцену, хоч і безуспішно.Але у Ляшка тут - свій намет. Страйкарі, щоправда, кажуть, що усе це - піаром.



Загалом, підтримати страйкарів прийшло чимало публічних людей не тільки з політики. Тут брати Капранови, Тарас Петриненко, лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський.






Щоправда земляк-волинянин чомусь уникав публічності, натягнувши капюшон і кепку, і не дуже зрадів об"єктиву "ВН". Каже, що на сцені виступати не може - немає потрібної технічної апаратури.



Лідеру партії «УДАР» і чемпіону-боксеру Віталію Кличку, що прийшов на Майдан, ледве вдалося звідти вийти - його оточила юрба прихильників і почала фотографувати.




А очільника партії «Народна самооборона» Юрія Луценка у «полон» пікетувальники взяли на вулиці Банковій.



До слова, мало не зіткнувся з юрбою мітингувальників і лідер «соцпартії» Олександр Мороз. Проте, він поспішив зайти в одну з будівель на Банковій. Кажуть, декілька днів тому, Мороз виступав перед підприємцями, проте тоді вони його освистали.



Близько 13:00 підприємці вирішили розділитися на Майдані на два сектори. Лівий залишився чергувати, а правий рушив вулицею Інститутською до Адміністрації президента на Банкову.








Попереду колони йшли народні депутати та голова комітету з підприємництва «опозиційного» уряду України Оксана Продан.





На вулицях чергувало кілька десятків міліціонерів. Також дві шеренги міліції з металевим парканом чергувало перед АП на Банковій.





До слова, міліція чергувала і у пішохідних переходах, метро та вулицях центру. Хоча правоохоронці такі лишилися сторонніми спотерігачами - мітингувальники вели себе мирно.








Як у центрі, так і біля Адміністрації вони били ступами у металеві відра, свистіли, гуділи, скандували гасла на кшталт «геть уряд та владу», кричали в рупори.










Серед протестувальників - не лише підприємці, а й члени їх сімей, студентство, якого не влаштовує політика міністра освіти Дмитра Табачника та старші люди, що побоюються змін у пенсійному законодавстві.








Під час виступу зі сцени один з підприємців почав розповідати власну концепцію оподаткування, яку. на його думку, варто застосувати в Україні. Не бажаючи слухати лекцію, підприємці "освистали" благі наміри колеги.
На Банковій на балкони будинків виходили люди, аби зазнімкувати демонстрацію. Мітингувальники показували їм дулі.



Ще один конфуз стався з пікетувальниками з Новомосковська. Вони повісили плакат з назвою міста ззаду-наперед.




Страйкарям вмикали українську музику. Знову у Києві, як і шість років тому лунало «Разом нас багато» у виконанні "Гринджолів". Щоправда, без першого куплету про фальсифікації.







Офіційним гімном акції визнали пісню гурту «Скрябін» «Нас кинули».






Окрім десятків теле, фото та інших журналістів, інформують про себе і самі пікетувальники - ведуть он-лайн трансляцію подій в інтернет за допомогою звичайної веб-камери та портативного модему.





Загалом на мітинг, за різними підрахунками, прийшло не менше 50 тисяч осіб з різних куточків України. Вони разом співали державний гімн, тримали національні стяги та намагалися під час виступів говорити українською.









До кінця 25 листопада вимоги підприємців не змінилися - вони вимагали від президента вето на податковий кодекс. Страйкарі зазначать, що не проти платити податки і навіть їх збільшення. Але категорично проти збільшення повноважень податкової і інших контролюючих служб.










Якщо ж гарант не задовольнить вимоги підприємців – вони обіцяють революцію. Рішучі наміри підприємців підтримували зі сцени і звичайні громадяни, які закликали українців приєднатися до акції.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
потерпіла Показати IP 26 Листопада 2010 19:21
янукович згвалтував український народ
Mirna Показати IP 26 Листопада 2010 19:42
аж пройняло тим духом... хух! до того ж, помітил на фотках свого знайомого з житомира. буває ж! :)
VSC Показати IP 26 Листопада 2010 20:13
Может теперь те, которые ну очень тупые, поймут за что борются предприниматели(они же базарники, они же единщики, они же барыги итд). Народ выступил против безпредела и обдираловки, а не против увеличения налога с 200 грн. до 600, как тут пытались толковать некоторые, ну очень тупые.
Олена Показати IP 27 Листопада 2010 08:32
Дуже хороший фоторепортаж.Вражає.Слава журналісту, який підтримав виступ народу за свої права.
goodok Показати IP 27 Листопада 2010 10:15
можете радіти вдома, шо люди вийшли боротись за правду і свободу, але ваша радість нам треба на вулицях, на майданах, де нас всіх разом почують (а доведеться, то й відчують) зажерті чиновнички!
Вражає Показати IP 27 Листопада 2010 12:11
Круто!!! "Влада не врахувала в що в країні ще є Народ!" http://vokintrop.livejournal.com/
Serg Показати IP 27 Листопада 2010 13:06
Гарна робота
Підприємець Показати IP 27 Листопада 2010 15:21
Народ - це сила. Якщо треба буде, то він змете зі свого шляху цих небритих малоросів-клімчуків, запроданців Януковича, і кине в Стир, як колись християни кинули в Дніпро ідолів язичества.
Ястребок Показати IP 28 Листопада 2010 15:35
Підприємець, некорректное сравнение, ИМХО. Это во-первых. А во-вторых, если народ сила, то - какая? Вулканическая лава или наводнение - тоже сила. И толку? Вот как раз такой же деструктивной силой, как вулкан или наводнение, и был Майдан-2004. Посмотрим, отличается ли от него Майдан-2010... или история повторится как фарс. P.S. Только не считайте меня поклонником нынешней власти. Янукович, наоборот, упал в моих глазах ниже плинтуса после того как заявил, будто бы щас "на Майдане собрались бюрократы и коррупционеры" - конец цитаты. Ничем он не лучше Ющенко... ну, или почти ничем.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus