USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Майдан. Рік потому

15 Листопада 2014 19:00
Ще рік тому Майдан Незалежності в Києві виглядав зовсім по-іншому. А вже в листопаді він безповоротно змінився.

Так, у листопаді 2014-го минає рік перших протестів, які отримали назву «Євромайдан». Нагадаємо, студенти, громадські діячі вийшли на Майдан напередодні саміту у Вільнюсі, де мали б розглядати підписання асоціації з ЄС. Поштовхом до цього процесу стали заяви Уряду про призупинення підготовки до підписання угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. А саміт у Вільнюсі завершився без підписання угоди.

Тоді все почалося з мирних протестів – студенти вийшли на вулицю, а вже у грудні все стало набагато серйозніше. Спершу силовики розігнали студентів. Це викликало не згортання акції, а навпаки – посилило спротив. Тоді на вулиці міст України вийшли всі, кого обурило побиття студентів. Майдан Незалежності в Києві перетворився у наметове містечко. А вже у січні 2014-го там пролилася перша кров. І знову українці не злякалися, не пішли в домівки. Євромайдан став ще більшим.

В лютому сталося непоправне – вулиця Інститутська, Грушевського, Михайлівська були залиті кров’ю вбитих українців. Хлопців у будівельних касках і з дерев’яними щитами безжально розстрілювали снайпери. Винних у цій трагедії досі не покарали. А ті, хто начебто віддавав наказ на вбивство, втекли з України і нині в бігах.

Лише влітку цього року намети з Майдану Незалежності прибрали. Та центр європейської столиці вже змінився назавжди. Будинок Профспілок, який згорів взимку, – заліплений банерами. Та ось запах згарища - досі там. Вулиця Інститутська перекрита для руху транспорту.

Власне, центр столиці справляє гнітюче враження. Не виправляє це і прекрасна архітектура княжого міста.

Та, напевне так і має виглядати місце масового вбивства. Це не місце для танців, це місце скорботи.

Вся Інститутська встелена квітами. Обабіч дороги – хрести, пам’ятні надгробки, фото, лампадки, квіти, погребальні вінки. Дерев’яні щити, каски, протигази і сотні імен. А по один бік вулиці – імпровізована стіна плачу: фото загиблих українців, обкладених бруківкою. З іншого боку – майже на кожному дереві фото людей, які ховалися за цими стовбурами, та не врятувалися.

Київ живе своїм життям, а Майдан – своїм. Це місце стало місцем паломництва мільйонів людей, які не забули, чому вони вийшли на Майдан, і чого варта свобода. Чоловіки зі сльозами на очах приїздять з усіх куточків країни, аби провідати місце, де «впало небо» на їх побратимів. Адже так і з’явився в країні пантеон сучасних Героїв – Небесна Сотня. А потім до них доєдналися й ті, хто вже зі зброєю в руках боронив суверенітет та незалежність своєї країни в неоголошеній війні проти агресора.

До слова, саме 21 листопада цього року в Україна відзначатиме нову дату державного значення – День Гідності та Свободи. А українців цього дня знову кличуть на Майдан, «щоб згадати, як все було, та вшанувати пам'ять тих, хто пішов від нас на небеса. Без музики, без танців».

Власне, що втратила Україна, а що здобула за цей рік – оцінюватимуть історики. Та у будь-якому разі, зміни (на гірше чи на краще) відбулися. Які ж висновки зробили з цього українці – особиста справа кожного.

Ось так виглядає Майдан Незалежності напередодні Дня Гідності та Свободи. Слава Україні! Слава Героям!
Михайлівський Золотоверхий монастир, який став місцем прихистку
Михайлівський Золотоверхий монастир, який став місцем прихистку
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus