USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Майже 200 дітей з Волині пройшли реабілітацію у Буковелі

3 Жовтня 2016 19:00
Чотири роки поспіль Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» організовує поїздки особливих дітей у Карпати. Цієї осені побачити красу гірської природи до оздоровчого табору Буковель приїхали дітки з обмеженими можливостями з усієї Волині. Участь у заїзді взяли 183 дитини, серед яких 73– особливі, а також їхні батьки.

Про це повідомили у прес-службі Фонду.

Відпочинок дітей та батьків тривав 5 днів. За цей час вони тішилися мальовничими краєвидами, спілкувалися з однолітками, катались на витягах та долучилися до екскурсійних турів. Окрім цього, діти відвідували майстер-класи та демонстрували творчі здібності.

Дозвілля у Карпатах

Вже на другий день відпочинку діти та їхні батьки ділилися враженнями. Чисте гірське повітря та мальовничі краєвиди надихнули до створення власних картин. Діти разом із художницею Ольгою Грицюк на папері відтворювали красу Карпат.
На майстер-класі зібралося більше 40 осіб. Серед них - і Анна Фльорко. Навчатися чомусь новому – життєве кредо дівчини. Вдома вона опановує акторську майстерність, вже грала у чотирьох виставах. Дівчина ніколи не створювала картини, але знає, що немає нічого неможливого – головне цього хотіти. Перебування у Буковелі надихнуло дівчину до малювання.
«Мені дуже сподобалося заняття. Я ні про що не думала, просто малювала сьогоднішній ранок», – розповідає Анна.

Кожен рух пензлем дітки робили старанно, зосереджено. У одних виходили сонячні картини, в інших – похмурі. Все через різку зміну погоди, яка кожному видавалася такою різною. Допомагали дітям створювати картини і батьки. Олена Островська спочатку малювала із п’ятирічною донечкою Марійкою, але емоційний стан жінки надихнув зробити власну картину на згадку про Карпати.
«Моя картина – це вилив енергії. Я намагалася на папері передати те, чим зараз живе душа. Хотіла зафіксувати момент нашого перебування у Карпатах. Ми ще так далеко не їздили. Тут просто неймовірна краса, – ділиться враженнями Олена Островська. – Природа вплинула і на Марійку. Вона погано говорить, але завдяки таким краєвидам та новій місцевості її мова стає кращою».
Оздоровлення без процедур

Юрій Нінічук до Буковеля приїхав із Нововолинська. Із собою хлопець узяв друга Фелікса – папугу, який їсть лише у присутності господаря.
У Карпатах Юрій вперше. Таке оздоровлення він називає відпочинком, адже в Буковелі не потрібно робити жодних вправ чи процедур. Щоб познайомитися з мальовничою природою Карпат, хлопець щодня долав по кілька кілометрів.
Разом з мамою Яною і друзями хлопець відвідав озеро Молодості. Та й цього виявилося недостатньо. Щоб задовольнити цікавість дітей, батьки організували екскурсійну поїзду.

«Дітям все цікаво. І це дуже добре, адже, пізнаючи нові місця, вони багато ходять, а це - навантаження на м’язи, така собі фізкультура на чистому повітрі, – переконана Яна Нінічук. – Ми піднялися на водоспад Гука та Пробій. Також відвідали лісове господарство і великий сувенірний ринок».

Відпочинок, який надихає

У Буковель діти приїхали з людьми, які завжди їх оберігають. Разом із ними вони власними руками створювали обереги з глини. Цей матеріал допомагає покращувати моторику рук, адже спочатку його потрібно нагріти, опісля – сформувати кульку. Головною умовою має бути те, що роботу варто розпочати з чистими думками.

За роботою Анастасії стежить її мама Надія Оласюк. Жінка каже, що донька вперше має справу з глиною, та з виразу обличчя видно – така творчість їй до вподоби.
«Коли бачу, що донька усміхається – в моєму серці тепло. Такі заняття дуже потрібні. Діти отримують моральне задоволення від спілкування. Від контакту з глиною відчувають теплоту. Тішить, що у свої вироби діти вкладають душу», – розповідає пані Надія.

Любить займатися хенд-мейдом і Анастасія Демчук. Сімнадцятирічна дівчина навчається в Луцькому навчально-реабілітаційному центрі. У Настусі вроджена катаракта. Втім, це не заважає їй займатися улюбленими справами. У вільний час Анастасія опановує акторську майстерність та вишиває стрічками. Першу картину вона створила у подарунок батькам на 20-ту річницю подружнього життя. Рідне село Анастісії – Новосілки Горохівського району, але з п’ятого класу вона живе з бабусею в Луцьку. Туга за рідною домівкою надихнула дівчину до написання віршів. Настя зізнається, що до неї вже довгенько «не приходила» муза. Та зараз, коли її переповнюють емоції, впевнена: таки напише новий вірш про свій відпочинок у Буковелі.
«Я вперше на такому відпочинку. Для мене – це казкове місце. Тут надзвичайно красиві краєвиди», – розповідає Анастасія.

Такі заняття заспокоюють та дають змогу відчути єднання з природою і вдихати цілюще гірське повітря на повні груди.

Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» у рамках програми «Здоров’я волинян» вже четвертий рік поспіль організовує такі поїздки для дітей з обмеженими можливостями. У 2013 в Буковелі відпочивало всього 25 луцьких дітей та їхні батьки. Цьогоріч Карпати побачили особливі діти з усієї Волині. А вже у жовтні, завдяки сприянню Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Буковелі набиратиметься сил майже півтисячі обдарованих школярів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus