USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Майже всі звільнені вчора з полону українці – хворі чи поранені

8 Березня 2023 09:59
Майже всі зі 130 звільнених з полону в межах 39-го обміну, що відбувся 7 березня, мають поранення або важкі захворювання.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомив заступник керівника Робочої групи Координаційного штабу Богдан Охріменко, передає Укрінформ.

Він наголосив, що цей обмін став 39 після повномасштабного вторгнення РФ. Сотні сімей отримали приємну звістку, повернулися їхні рідні – 130 захисників та захисниць.

«Стан здоров’я, на жаль, бажає бути кращим, оскільки в цьому обміні майже всі військовослужбовці мають поранення, тяжкі захворювання, які вони отримали під час боротьби за незалежність України», – сказав Охріменко.

Щодо повернення громадянських українців, то робота триває.

За словами Охріменка, незважаючи на те, що в напрямку Бахмута, Луганська, йдуть жорсткі бої, Координаційний штаб веде роботу щодо повернення українських захисників, які потрапили в полон і на цих напрямках.

Він зауважив, що наскільки часто будуть проводитися такі обміни, залежить і від успіхів на фронті, і від підтримки на геополітичному напрямку. Йдеться про взаємодію з ООН, Міжнародним комітетом Червоного Хреста, з якими постійно триває діалог та узгодження порядків та процедур обмінів. Також, за його словами, відбувалися неодноразові комунікації з Папою Римським та нунцієм, який представляє його в Україні.

Стосовно повернення цивільних українців, яких утримує Росія, Охріменко наголосив, що в межах обмінів відбувається повернення військовослужбовців, оскільки це визначено міжнародним гуманітарним правом, Женевською конвенцією. За його словами, цивільних громадян Росія має повернути без усіляких обмінів.

«Робота щодо цивільних також триває, але цивільні не можуть вважатися військовополоненими, їхнє повернення має бути без усіляких обмінів. Оскільки тримання цивільних в заручниках це інша стаття кримінального кодексу. В даному випадку можна говорити про тероризм. Утримання цивільних є злочин проти цивільного населення», – сказав Охріменко.

Як повідомляли, 7 березня відбувся 39-й обмін військовополоненими, до України повернулися 130 українських захисників та захисниць. Внаслідок обміну додому повернулися троє військових з Волині. Усі були оборонцями Маріуполя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus