USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Майже третина населення Волині – холмщаки та їхні нащадки. ФОТО

29 Квітня 2009 11:57
У Волинському національному університеті імені Лесі Українки проводиться ІІ Міжнародна наукова конференція «Українці Холмщини та Підляшшя: історична доля, духовна і матеріальна культура впродовж віків», де розглядатимуться питання, пов’язані з історичною долею переселених українців. Про це 29 квітня інформує репортер «Волинських Новин».
На конференцію завітали не тільки гості зі всієї України, а й з Польщі. Проводитиметься вона протягом 29 – 30 квітня.
Завідувач кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, доктор історичних наук Юрій Макор розповів, що сам родом з Холмщини. Народився він у селі Новосілки Томашівського повіту Люблінського воєводства. Тому, за його словами, для нього доля переселенців не є чужою. Пан Макор вважає, що Україна повинна берегти історичну пам’ять про холмщаків і обговорювати гострі питання, які виникають із Польщею на тлі історичних подій.
«Ми хочемо представити свої праці, досягнення, думки про досить важкий період для наших народів», – сказав професор із Люблінського університету Андрій Гіль. За його словами, важливість конференції не тільки у представленні історії, а й у об’єднанні українців та поляків.
Заступник голови ОДА Вячеслав Кравчук у своєму виступі розповів, що нині майже третина населення Волині – вихідці з Холмщини та їх нащадки. У далекому ж 1947 році їх на теренах Волині осіло приблизно 53 тисячі.

Голова ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук наголосив, що наразі на рівні держави не повністю визнано проблему насильницько виселених холмщаків, не вирішені питання їх соціального захисту, їх статусу депортованих, спрощеного візового режиму переселенцями та їх нащадками польсько-українського кордону.
«Історики не повинні триматися за спідницю тієї чи іншої політичної партії, а розглядати історію як науку», – наголосив пан Онуфрійчук. За його словами, потрібно зробити усе, аби історія не замовчувалася та не фальсифікувалася.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus