USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Механотерапія, ерготерапія та кінезотерапія: як працює відділення фізичної реабілітації Волинського госпіталю ветеранів війни

14 Січня 2024 13:20
Відділення фізичної реабілітації у Волинському госпіталі ветеранів війни відкрили 2020 року. Впродовж минулого року послугами з реабілітації у ньому скористалися майже 400 людей.

Реабілітацію тут отримують військовослужбовці та люди, які мають проблеми з нервовою системою, з опорно-руховим апаратом, розповіла Суспільному завідувачка відділення Антоніна Криштальська.

«Починалося відділення із 10 ліжок, зараз це вже відділення на 20 ліжок стаціонарних і ще ми уклали з НСЗУ пакет з амбулаторної реабілітації», – каже лікарка.

Щодня працює із сімома-вісьмома пацієнтами за індивідуальними курсами реабілітації фізичний терапевт Вадим Прач. Щодня пацієнт виконує вправи по три години з перервою на обід. Вадим Прач каже: запорука успішної реабілітації – мотивація та наполеглива праця самого пацієнта.

«Наше завдання – максимально відновити втрачені функції, щоб людина могла повноцінно жити», – каже Вадим Прач.

Читати ще: В яких медзакладах на Волині можна отримати безоплатну реабілітаційну допомогу

Військовий 104-ї бригади територіальної оборони Валерій Мисюк відновлюється після поранення, яке отримав у березні 2023 року. Вже другий місяць чоловік на реабілітації, тренується у залі фізичної терапії.
Механотерапія – метод фізичної реабілітації, який допомагає відновити функції, зміцнити м’язи, збільшити амплітуду рухів верхніх кінцівок, розповідає асистентка фізичного терапевта Мар’яна Навроцька.

За допомогою цього методу розробляє плечовий суглоб після травми військовослужбовець Тарас. Каже, що це вже третій курс реабілітації, який він проходить.
«Прогрес доволі великий. Спочатку я рукою практично користуватися не міг, але зараз більший об’єм рухів, я повернув практично до норми», – додає Тарас.

Читати ще: Як луцький центр реабілітації допомагає військовослужбовцям швидше відновити здоров’я

Один із методів фізичної терапії, який застосовують у госпіталі ветеранів війни, – кінезотерапія, зокрема підвісна кабіна, за допомогою якої можна розвантажити різні групи м’язів, позбавити напруження або ж ефективно навантажити їх, розповідає фізична терапевтка Оксана Гречко.
Військовий 14-ї ОМБР Петро Підвальний каже: завдяки цій процедурі почувається краще і вже ходить без милиць.

Військовий Олександр Марчук отримав мінно-вибухову травму, також мав травму хребта та параліч лівої верхньої кінцівки, розповідає ерготерапевтка Владислава Глущук, яка працює з пацієнтом у кабінеті ерготерапії. Для відновлення навичок самообслуговування використовують бізікуб.
«Після поранення чи хвороби у пацієнта є запит відновити втрачені функції або навчитися щось робити в побуті, бути максимально незалежним. Ерготерапія дає таку можливість», – зазначає Владислава Глущук.

Читати ще: Пацієнти з усіх областей: як на Волині працює центр реабілітації учасників бойових дій

Військовослужбовець Олександр Марчук розповідає, що проходив службу в 35-й бригаді морської піхоти. Потрапив на Херсонський напрямок. Останню травму отримав у вересні минулого року.
«Бачте, рука більш на протез схожа, ніж на руку. За рішенням ВЛК я переведений у зв’язку зі станом здоров’я на військкомат у Любешів», – каже боєць.

Специфіка роботи відділення фізичної реабілітації під час повномасштабної війни змінилась, каже завідувачка Антоніна Криштальська. Найважливішою складовою успіху в цьому процесі лікарка реабілітаційної медицини називає вмотивованість пацієнтів, їхнє бажання відновитися та рівень знань фахівців, які з ними працюють.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus