USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Менші субсидії, більші тарифи: що чекає на українців в новому опалювальному сезоні

15 Вересня 2018 18:31
До початку опалювального сезону залишається місяць. Вже скоро мільйони українців отримають нові, суттєво більші рахунки за житлово-комунальні послуги. Причому до цих пір точно не відомо, на яку суму вони збільшаться. Адже офіційно новий тариф на газ для населення не затверджено, хоча в уряді прогнозують його підвищення приблизно на 25%.

Саме від тарифу на газ безпосередньо залежить, скільки буде коштувати опалення і гаряча вода в наших будинках. Причому розраховувати на державну субсидію, як це було раніше, мільйони сімей вже не можуть. Після недавнього зміни порядку надання субсидій багато втратили право на державну допомогу.

Журналісти «ФАКТІВ» розбиралися, що нас чекає в майбутньому опалювальному сезоні, як зміняться тарифи і хто тепер зможе розраховувати на субсидію.

Тепер на субсидію можуть навіть не розраховувати власники квартир площею понад 120 кв. м, а також приватних будинків більше 200 кв. м. Причому незалежно від того, які доходи має сім'я власника такої нерухомості. У держдопомозі буде відмовлено і людям, які володіють автомобілем «молодшим» за 5 років. Також субсидію не дадуть особам, які здійснили останнім часом покупку на суму від 50 тис. грн (виняток зроблено для витрат, пов'язаних з лікуванням) або отримали майно на таку суму, в тому числі і в спадок. Однак людина, яка зробила велику покупку, наприклад квартиру, але за всіма іншими параметрами відповідає вимогам для отримання субсидії, може звернутися до спеціальної комісії, яка приймає рішення, призначати субсидію або відмовити.

«Припустимо, сім'я зробила покупку на суму понад 50 тисяч гривень. Але ця покупка - єдине житло, куплене до того ж в кредит. У такому випадку субсидія може бути призначена, але на комісії, в індивідуальному порядку. І акт обстеження умов проживання в домогосподарстві - обов'язковий документ для розгляду такої справи на комісії. Соціальний інспектор виїжджає на місце, робить перевірку, заносить все в акт, і на підставі цього акту комісія приймає рішення», - роз'яснив керівник директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко.

Раніше таких майнових обмежень не було, а субсидія призначалася в залежності від доходів сім'ї в межах соціальних норм на житлову площу. Тепер ці норми теж скоротили. Наприклад, якщо раніше субсидія видавалася на житлову площу до 62,5 кв. м для домогосподарств з однієї особи, то тепер тільки на 48,87 кв. м.

Але і це не все. Тепер площа житла, на яку поширюється субсидія понад соціальної норми розрахованої для даного домогосподарства, не може перевищувати 30% відсотків. Наприклад, самотній пенсіонер живе в приватному будинку площею 100 кв. м. На одну людину соціальна норма житла для призначення субсидії на газ становить 13,65 кв. м плюс 35,22 кв. м на домогосподарство. Тобто в сумі - 48,87 кв. м. До цієї площі додаємо ще 30%, і виходить, що субсидію цього пенсіонеру призначать тільки на 65,5 кв. м житла, а за решту 34,5 кв. м він буде платити за повним газовим тарифом. З урахуванням прийдешнього подорожчання сума вийде чималенька. Крім того, в середньому на 20-30% стали меншими субсидовані норми витрати газу, води, електроенергії.

Таким чином, в результаті зміни порядку надання субсидій, уряд розраховує істотно скоротити витрати держбюджету на підтримку населення. Цього року українцям вже видали в два рази менше субсидій, ніж в минулому. Так, в період з січня по липень 2018 року виплати отримали близько 2,6 млн українських сімей, що на 50% менше, ніж було за аналогічний період в 2017 року. До того ж, якщо в минулому році середній розмір субсидії становив 300 грн, то зараз він зменшився до 200 грн.

З цією ж метою нещодавно запрацював реєстр одержувачів субсидій, в якому можна перевірити наявність субсидії за будь-якою адресою в Україні. За три місяці роботи цього реєстру вдалося виявити близько 20 тис. українців, які отримували подвійні виплати.

Однак багато фахівців вважають, що нинішній порядок не досконалий і нерідко ущемляє права малозабезпечених громадян.

«Українці з острахом чекають початку опалювального сезону. І справа не тільки в ймовірному колосальному збільшені ціни на газ для населення. Влада підготувала для українців ще один сюрприз у вигляді нового порядку призначення житлових субсидій. Після його введення тисячі українських сімей і домогосподарств залишаться без необхідних пільг вже під час наступного опалювального сезону», - заявила «ФАКТАМ» народний депутат України Ірина Констанкевич.

На її думку, новий порядок не враховує безліч нюансів, в результаті чого державної допомоги можуть позбутися люди з дійсно низьким доходом.

«Наприклад, якщо хто-небудь з членів вашої сім'ї перебував за кордоном сукупно понад 60 діб протягом періоду обліку доходів для надання пільги, субсидії ви не отримаєте. Зауважу, що їздити на заробітки за кордон змушені, як правило, молоді люди, які працюють. Вони роблять це не від хорошого життя, а виключно через важку економічну ситуацію на ринку праці в Україні. Внаслідок таких змін без державної підтримки залишаться перш за все їх батьки - люди пенсійного віку.

Крім того, нові правила нарахування субсидій позбавлять пільг домогосподарства і сім'ї, члени яких протягом року отримали у власність земельні ділянки, нерухомість або транспортні засоби вартістю понад 50 тисяч гривень. Згідно з цією нормою, на субсидії також не зможуть претендувати громадяни, які отримали таке майно у спадок.

Ця норма є несправедливою. До мене і моїх колег, народних депутатів, масово надходять звернення від жителів різних населених пунктів, які вже зіткнулися з проблемою при нарахуванні субсидій. Тому на початку вересня ми направили відповідне депутатське звернення на ім'я прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. Ми закликаємо уряд негайно переглянути правила призначення субсидій і не забирати таку пільгу у сімей, члени яких змушені працювати за кордоном, а також - виключити спадкування майна і нерухомості з переліку підстав для відмови в нарахуванні субсидії», - зазначила народний депутат.

У нового порядку надання субсидій є і позитивні сторони, вважають експерти.

«Перевірки сімей, які отримують субсидії - нормальна європейська практика. Справа в тому, що субсидія виплачуються з нашого бюджету, тобто це гроші платників податків. Досить багато людей користуються субсидіями, маючи непогане фінансове становище, що підтверджується наявністю хороших автомобілів і дорогої техніки. В Європі не можна претендувати на субсидію, якщо у тебе є атрибути добре забезпеченої сім'ї», - розповів« ФАКТАМ» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

За його словами, це нераціональне використання державних фінансових коштів, а отже - грошей платників податків.

«Мені здається, що коли повноцінно почне діяти новий механізм нарахування субсидій, кількість сімей, які їх отримують, може скоротитися до 30 відсотків. І введення в реєстр даних про субсидіантах - це нормальний процес автоматизації інформації про одержувача державних грошей. Це дозволяє моніторити використання фінансів і відстежувати матеріальне становище тих людей, які отримують субсидії. Такий реєстр може періодично перевірятися разом із загальними податковими базами, що підтверджують доходи людей.

В ідеалі держава повинна будувати єдину інформаційну систему, зі зведеною інформацією на кожну фізичну особу. Людина матиме свій електронний кабінет з усією інформацією про фінансовий стан.

Хочу зазначити, що в зв'язку з прийдешнім підвищенням тарифів на газ, виростуть і інші комунальні тарифи. Це може стати стимулом для людей утеплити своє житло. І в цій ситуації потрібні не субсидії, а цільова допомога, наприклад пільгові кредити.

Згідно з дослідженнями, для того, щоб максимально утеплити двокімнатну квартиру, потрібно приблизно 1,2-1,5 тисячі доларів. Таке утеплення дозволяє при тому ж обсязі використаної енергії на 40 відсотків знизити енерговитрати і приблизно на 10 градусів підвищити температуру в приміщенні.

Тобто якби держава видавала не субсидію, а, наприклад, 5-відсотковий цільовий кредит на 5-10 років для утеплення приміщень, це б на 40 відсотків зменшило енерговитрати. Тобто підвищення тарифів на 25 відсотків залишилося б непоміченим для бюджету громадян, а утеплення, навпаки, зменшило б витрати", - підсумував Анатолій Амелін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
утеплюйтеся Показати IP 15 Вересня 2018 19:04
Мабуть ніде в світі нема такого, щоб 50% отримували допомогу. Нам треба рівнятись на передові країни, тому слід зменшити % отримувачів субсидій десь до 10-15, а якщо врахувати скромний держбюджет, до досить буде 5ти % господарств субсидії дати. І чим дорожчим буде газ, тим більше це спонукатиме нас до енергозбереження. Перехресне субсидування яке було при Янику це злочинна схема. Я за газ по 8,50.
не до утеплюйтеся Показати IP 15 Вересня 2018 20:44
ніфіга це утеплення мені недасть, луцьктепло виставляє рахунки всім однакові і в кого утеплена і в кого не утеплена квартира
сат до утеплюйтеся Показати IP 15 Вересня 2018 21:36
А умови підвищення ціни на воду зумовлені економією споживачів, чим більше економимо, ти більша ціна. Це як ?
Nika до сат Показати IP 17 Вересня 2018 15:33
Все просто как божий день. Отсчитываешь 15%от доходов своей семьи и платишь!!! Если кого - то не устраивает,встречаешь калашниковым. И так по всей Украине!!! Рошеновская гидота не отсчитывает а гребет из Украины все что можно... не гнушаясь ничем...
гм... до Nika Показати IP 17 Вересня 2018 16:33
якщо є, як ви кажете калашніков, і це вагомий аргумент, то нашо тоді взагалі комусь 15% віддавати? можна залишити собі :)
Правдоруб до утеплюйтеся Показати IP 15 Вересня 2018 21:43
Ніде в світі немає такого щоб за комунальні послуги платили більше 10% доходу крім України(((.
Аяяй. до утеплюйтеся Показати IP 15 Вересня 2018 23:25
Мабуть ніде у світі немае такого щоб отримуючи пенсію потрібно відати за комунальні більше ніж вона вся і непотрібно тут розказувати за 15% від доходу і тому подібні чудеса правління професіоналів управління країною....країна це не базар у Вінниці і не канфетна фабрика...
Анонім до утеплюйтеся Показати IP 16 Вересня 2018 10:39
Перш за все НІДЕ в світі працюючи людина не потребує "подачки" - субсидії, та не є попрошайкою. Ніде в світі плата за житло не перевищує 15% суми доходу. (мова йде не про елітне житло і вілли)
утеплюйтеся до Анонім Показати IP 16 Вересня 2018 14:01
Вас таких наївних МВФ ще довго буде доїти. В США ~40 млн населення отримують талони на безплатну їжу, бо інакше вибачте, не виживуть, хоч і працюють. В Болгарії після вступу до ЄС всі були в шоці, бо пенсія 100 євро, а за світло стали приходити квитанції на 150 євро. Соціальна допомога ПРАЦЮЮЧИМ є в багатьох країнах (вважайте, наші субсидії), і справді в середньому біля 15%, і існує тому, що інакше з іхніми тарифами ні на що інше грошей не залишиться. В нас дехто хоче будь-що втриматися на найвищих посадах, але за наш рахунок, тому процент отримувачів субсидій будуть доводити з 50% до нормальних чисел, а тарифи будуть такі, як скаже МВФ. Є ще один шлях - надрукувати купу гривень, далі самі знаєте.
Волинянин Показати IP 15 Вересня 2018 19:15
Прекрасные новости
Бринський Показати IP 15 Вересня 2018 19:57
А за який, вибачте, к*й?
Яник Показати IP 15 Вересня 2018 20:48
Шо ето ви так відьоте палєвно сєбя, Гройсман?
до утеплюйтеся Показати IP 15 Вересня 2018 21:25
А я за газ по 18,50 саме для тебе бо ти вже утеплився! Значна частина українців ще не може утеплитися через низькі пенсії ( 1500грн) і низькі зарплати. Прожитковий мінімум повинен бути вже 4200грн. Ось у чому суть питання, а щось строчиш про зменшення субсидіантів. Звичайно , треба профільтрувати кількість бо є такі що дійсно не заслуговують.
Петро до до утеплюйтеся Показати IP 16 Вересня 2018 10:51
Василь Бурбак(керівник Бє-пє-пє), з декларації : 5 квартир, 22 автомобілі, 23 земельні ділянки, будинок, 5 800 000 грн на налом, мільйони на рахунках - отримує компенсацію за житло з бюджетних коштів.... (декларації добре гуляться!)
скептик Показати IP 15 Вересня 2018 21:26
держава злодюг при владі, які здирають три шкури з людей і самі купаються в розкоші
Петро Показати IP 16 Вересня 2018 10:33
"В якій ще країні "ринкові ціни" на газ встановлює Кабмін?" (з виступу Ю. Тимошенко на форумі YES) Це все що потрібно знати про "ринкові ціни" від "вінницький вундеркіндів".
саша Показати IP 16 Вересня 2018 10:35
а я за мінімальну зарплату в 1000$ і риночні ціни на комунальні послуги та відміну всяких там супсидій!
Віталій Васильович Показати IP 16 Вересня 2018 14:44
Цю владу треба гнати в шию геть!!!! Хай їдуть в ті країни, де таке буває, що корупціонери на волі, що ті чиновники які на держ посадах і не тільки на зарплату їздять в різні країни європейські світу, мають по 10 авто і будинків І ЦЕ ВЛАДА ВВАЖАЄ ЧЕСНО І ПРАВИЛЬНО?!!! А ТЕ ЩО БЕЗРОБІТНИЙ ПЕНСІОНЕР І ІНШІ ТО В НИХ ЗАБРАТИ СУБСИДІЮ І ВСІМ УКРАЇНЦЯМ ЯКІ ЖИВУТЬ НА КОПІЙЧАНІ ЗАРПЛАТИ ТО ЦЕ НЕСПРАВЕДЛИВО?!!!! ГАНЬБА ТАКОМУ УРЯДУ!!! гЕТЬ ХАЙ ЙДЕ ТАКИЙ УРЯД ЯКИЙ ТАК ЗНИЩУЄ УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД!!!!!!!!!!!!!
123 до Віталій Васильович Показати IP 16 Вересня 2018 14:58
Тож потерпіть півроку, будуть вибори, цих злодіїв проженете, інших виберете.
я Показати IP 17 Вересня 2018 00:09
А потім наша влада розводить руками-вся молодь за кордоном,не вистачає спеціалістів....Звичайно не вистачає!Якщо всю зарплату за комуналку віддати треба
Ira Показати IP 19 Вересня 2018 09:33
Чого терпіти до весни .цю владу ще осіню треба знести.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus