USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Що зміниться у виплаті субсидій в Україні в грудні 2022

14 Листопада 2022 08:36
Незважаючи на регулярні обстріли об’єктів інфраструктури, Україна виплачує субсидії в опалювальний сезон 2022−2023.

Які особливості зміняться із 1 грудня, повідомляє Новое время.

Сфера субсидій в Україні пристосовується до проживання під час війни. Поступово і поетапно вводяться нові зміни, функції і порядок оформлення та виплат субсидій.

Субсидії в Україні нараховуватиме Пенсійний фонд

Пенсійний фонд з 1 жовтня почав приймати заявки на призначення субсидій в Україні. У листопаді Фонд соцстрахування ще призначатиме виплати, але надаватиме їх уже Пенсійний фонд. А з 1 грудня Пенсійний фонд призначатиме та виплачуватиме субсидії. Для отримувачів, при цьому, упродовж цього часу нічого не зміниться, оскільки повноваження та виплатні реєстри від однієї структури до іншої передаватимуть поетапно.

Де подати заяву на субсидію

У Мінсоцполітики акцентують, що використання ІТ-систем ПФУ дозволить прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг в будь-якій точці України. Із 1 грудня заяви приймають ПФУ, органи Мінсоцполітики та ЦНАПи:

Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП);

місцеві управління соцзахисту;

органи пенсійного фонду;

через ДІЯ;

через електронний кабінет Пенсійного фонду.

Автоматичне поновлення виплат субсидій

Українці, які отримували субсидії минулого опалювального сезону, зможуть лише оновити інформацію про себе, якщо вона змінилася. Якщо нічого не змінилося з 2021 року, їм перепризначать виплати автоматично. Документи, особові справи від органів соцзахисту до Пенсійного фонду також передадуть без участі отримувачів субсидій та пільг.

Жодних нових рахунків у банках для виплати субсидій відкривати не доведеться, оскільки всі необхідні дані про субсидіантів ПФУ отримує автоматично в електронному вигляді. Громадяни, як і раніше, одержуватимуть виплати на свій банківський рахунок або через пошту.

Виплати ВПО та допомога за розміщення переселенців

Виплати ВПО, допомога за розміщення ВПО за програмою «Прихисток» не будуть зараховані до середньомісячного сукупного доходу громадянам при призначенні житлової субсидії.

Як і виплати ВПО та допомогу від ООН, компенсація також не оподатковується.

Виплата субсидій при втраті газу або опалення через обстріли

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року було внесено зміни в Положення про порядок призначення житлових субсидій, і тепер особи в зоні бойових дій або на деокупованих територіях, житло яких постраждало від обстрілів можуть отримувати субсидію.

Нараховуватися виплати будуть за використання побутових електроприладів для обігріву житлових приміщень. Застосовуватися будуть соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення.

Призначення субсидії безробітним

Особи, які отримують допомогу по частковому безробіттю, а також людям, які втратили роботу в період воєнного стану зможуть отримати субсидію. Якщо особа офіційно зареєстрована як безробітна, її середньомісячний сукупний дохід по сумі призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць враховується замість доходів.

Причому, враховуватися розмір призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням субсидії, тобто за субсидією можна звернутися через місяць після першої виплати.

Призначення субсидій громадянам за кордоном

Перебування за кордоном більше 60 днів (за винятком службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трьох років) позбавляло виплат по субсидії. Проте, тепер переселенці, які знаходяться за кордоном, можуть отримувати субсидії.

Водночас соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб у період перебування їх за кордоном не розраховуються.

Розмір субсидії в 2023 році

Середній розмір субсидій в 2023 році складатиме 1700−1800 грн на місяць з 1 січня, повідомили на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в порядку контролю.

Динаміка подач заяв на субсидію в 2022 році складає 15−20 тис. запитів на тиждень, тоді як в 2021 році це було 30−32 тис. на тиждень. Бюджетом цього року передбачено 37,9 млрд грн. На 2023 рік закладено приблизно аналогічні показники, тому уряд планує забезпечити всі необхідні виплати по субсидіям.

Документи для подачі заяви

Субсидія не призначається у разі наявності заборгованості по оплаті за комунальні послуги більше ніж за 3 місяці та розміром більше ніж 40 неоподаткованих мінімумів, а також, якщо для особи, яка подає заяву існують заборгованості по сплаті ЄСВ.

Для подачі заяви на отримання субсидії необхідні:

Заява про призначення житлової субсидії.

Декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії.

Довідка про доходи (якщо у декларації зазначені певні доходи, однак інформація про них відсутня у ПФУ та ДФС).

Договір про винайм житла (за наявності).

Документи, які можуть підтвердити непроживання особи за місцем реєстрації (у разі потреби).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus