USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Мера Ковеля просять забрати цирк, розміщений на кладовищі

8 Вересня 2016 13:04
Міський голова Ковеля дозволив розмістити цирк-шапіто «Рів’єра» на місці, де розміщене єврейське кладовище.

Про це у своєму депутатському запиті повідомив депутат Волинської облради Володимир Кучер під час позачергової 7-ї сесії.

З його слів, останніми тижнями у пресі з’явилося чимало повідомлень з приводу надання дозволу Ковельським міським головою Олегом Кіндером на розміщення пересувних цирків на території колишнього єврейського кладовища.

30 червня 2016 року ковельський міський голова підписав розпорядження №183-р «Про укладання договорів про встановлення особистих строкових сервітутів». Цим він передбачив «укладення договорів про встановлення особистих строкових сервітутів на розміщення пересувних тимчасових споруд між територіальною громадою мста Ковель та приватним підприємством «Продюсерський центр «Гастролі в Україні» на період з 19 серпня 2016 року по 4 вересня 2016 року для проведення вистав цирку-шапіто «Рів’єра» на земельній ділянці площею 500 кв.м. по вул. Володимирській». Такі цирки тут розміщуються далеко не вперше.

Більше того, в останньому інтерв’ю виданню «Волинська правда» (від 20 серпня 2016 року) мер Ковеля Олег Кіндер взагалі поставив під сумнів, чи справді на ділянці, яка стала плацдармом для видовищ, були розстріли.

«Сьогодні починають відверто спекулювати: мовляв, цирк виступатиме на місці загибелі людей... Мені теж цікаво дізнатися, чи справді там були розстріли, – заявив Кіндер «Волинській правді».

Волинська релігійна громада прогресивного іудаїзму зверталася двічі до ковельської влади з проханням дозволити на місці масових розстрілів облаштувати меморіальний комплекс.

У повторному зверненні Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму 2013 року з офіційним листом на ім’я міського голови була надіслана історична довідка на 10 листках, де детально розповідалося про єврейське кладовище та розстріли на ньому. Також додали документальні фотознімки, а також листи-підтримки ідеї спорудження меморіалу від Берлінського офісу Американського єврейського комітету, Ізраїльської організації євреїв – вихідців з Ковеля, єврейської громадськості Франції, родичі яких проживали у Ковелі.

У Ковелі й досі проживає очевидець масових розстрілів євреїв Галина Дмитрук.

Дії Ковельського міського голови Олега Кіндера щодо порушеного питання, згідно із частиною 1 статті 161 Кримінального Кодексу України, на думку депутата, можна трактувати, як «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних чи інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».

Кучер наполягає, що неетична поведінка Олега Кіндера викликала міжнародний резонанс. Така ситуація призводить до формування негативного іміджу Волині та й України загалом у таких питаннях, розпалювання антисемітизму та релігійної ворожнечі, демонструє вандалізм, який проявляється у плюндруванні та глумінні над святими місцями, дискримінації громадян за релігійною ознакою.

До слова, Олег Кіндер також є керівником Волинської обласного осередку ВО «Батьківщина». Оскільки видача ним дозволу про розташування цирку на місці масового розстрілу євреїв під час війни, викликав міжнародний резонанс, то через це його можуть виключити з «Батьківщини».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 8 Вересня 2016 13:48
Якщо неподобаєця на кладовищі щоб був цирк то можна розмістити на стадіоні локоматив

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus