USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Мертва» вода з кладовища тектиме до села

21 Жовтня 2011 13:36
Облаштування центрального кладовища на околиці Ковеля - це біль душі людської. За останні два роки рівень ґрунтових вод тут різко піднявся. Як наслідок, значна частина кладовища підтоплюється, труни опускають в могили, напівзатоплені водою.
Про це пише газета " Волинь-нова ".
У лютому цього року депутат Ковельської міської ради Михайло Любчук озвучив на сесії звернення благочинного храмів Української православної церкви Московського патріархату міста Ковеля протоієрея Володимира Ровінського щодо створення належних умов для захоронення померлих.
Міське кладовище знаходиться на землях Мощенської сільської ради і було відкрито в 1985 році. За час існування тут вже проведено близько 15 тисяч захоронень - щомісяця в середньому 45-50. Ще влітку комунальники говорили, що залишилось для захоронення близько шістсот погребальних місць.
Свого часу міська влада хотіла розширити кладовище вздовж дороги на колишню військову нафтобазу. Фермер, який поруч має чималу земельну ділянку, погодився було на обмін, але «запросив» стільки гектарів землі у престижному районі, що «батьки» міста відмовились від ідеї. До слова, чоловік цей є віруючою людиною, був депутатом районної ради.
Під час «гарячої» лінії в редакції газети «Вісті Ковельщини» заступник ковельського міського голови Геннадій Сорока сказав, що вже розроблено проектно-кошторисну документацію і розпочаті роботи з будівництва третьої черги кладовища на площі 2,97 гектара. Проектом передбачено влаштування вертикального планування території, засипання ґрунтом окремих ділянок висотою 1,5-1,7 метра.
За дорученням ковельського міського голови Олега Кіндера відділом комунального господарства міськвиконкому подана заявка в проектний інститут «Волиньводопроект» на розробку документації щодо ліквідації підтоплень території міста. Як твердить Геннадій Сорока, в цей проект буде входити й пониження рівня ґрунтових вод в районі існуючого кладовища. Він також наголосив, що будуть проводитись роботи з будівництва канави з метою відведення ґрунтових вод від кладовища.
Багато хто з ковельчан не схвалює такі дії. Наприклад, на думку Адама Рудика, владі варто не замовляти документацію на осушення і завезення ґрунту, а шукати нове місце для кладовища. Колись було повідомлення, що відкриють кладовище за льонозаводом, але змінилась влада, і все змінилось.
«Невже біля Ковеля немає місця, щоб зробити кладовище на вищому місці, і щоб люди не проклинали нашу владу?!» - зауважує Адам Рудик. Його підтримує ветеран Дмитро Марчук, який вважає, що давно вже назріла потреба перенесення міського кладовища в інше, сухіше місце, а розробка кошторисної документації на осушення цієї місцевості, підсипання її піском - це даремна трата коштів.
Міська влада дотримується зовсім іншої позиції. Тож влада вирішила реалізувати дивний проект: прокопати широку канаву вздовж автомагістралі Ковель - Ягодин (за якихось два метри від укосу насипу) та «завернути» її під мостом в сторону селища Люблинець.
Отож, екскаватор «вигризав» землю під мостом - всього в десяти метрах від залізничної колії Ковель - Львів. При цьому важка техніка «порвала» кабель. Відомо, що ця сумнівна «меліорація» належним чином не погоджувалася ні з Укрзалізницею, ані з Укравтодором. Діяли ковельські комунальники, як за часів партизанщини - підпільно. Всі роботи проводило підприємство «Добробут», яким керує Михайло Сидоренко, а курирував прокладання цього «цвинтарного каналу» секретар міської ради Михайло Гетьман.
Нині до проблеми підтоплення кладовища додалась реальна загроза для безпечної експлуатації шляхів сполучення, якими щодня пересуваються тисячі людей, а також для населення, яке поблизу господарює та проживає. Бо куди ж «подітися» отій «мертвій», насиченій трупною отрутою, воді із кладовища?
До людських городів і дач - рукою подати, а за кількасот метрів - хутір, де з діда-прадіда мешкає відома у Ковелі родина Кошаруків: глава великого сімейства Дмитро Дем'янович до виходу на пенсію працював директором цього ж самого «Добробуту», а його син Сергій був попередником Олега Кіндера на посаді міського голови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus