USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мертве будівництво: чому в селі на Любомльщині не можуть звести школу

31 Січня 2021 12:15
Замість нової школи майже пів тисячі учнів дивляться на її руїни. В селищі Головне на Любомльщині фундамент нової школи заклали ще у 2012 році. Втім донині будівництво так і не зрушило з мертвої точки.

І хоча минулоріч з державної казни було виділено понад 20 мільйонів гривень на побудову цієї школи, в області не провели навіть тендер. Тож гроші повертаються державі, а діти – в стару школу. Чи є шанс щось змінити – у сюжеті телеканалу «Аверс».

Мрія про нову школу в Головному жевріє у місцевих уже майже дев’ять років. І поки з року в рік школярів, їхніх батьків та вчителів годували обіцянками завершити будівництво, фундамент нової школи почав нагадувати руїни. Тим часом сотні дітей змушені тулитися в старенькому приміщенні, яке буквально сиплеться їм на голови.
«Тут колись був райвиконком, прокуратура, КГБ. Класи невеликі. Взагалі в нас 20-27 дітей у класі, – розповідає директор школи Микола Скопюк. – Дуже складно забезпечити процес. І більше того: на наступний рік в нас залишається тільки одна можливість – тобто коридори. Класів не вистачає катастрофічно».

Директор пригадує, що за всі роки призупиненого будівництва кілька разів змінювався підрядник. І хоча минулоріч на будівництво школи виділили кошти, проте обласна влада знову розірвала договір із підрядником. До кінця року новий тендер так і не оголосили.

Більше того: школу взагалі зібралися виключили з переліку перехідних об’єктів, що будуть цьогоріч фінансуватися з Державного фонду регіонального розвитку.

«Хоч місцева влада була зацікавлена, робила все можливе і неможливе, щоби все-таки якось зрушити цей процес… Мені здається, що і обласна влада, і програма, яка передбачена президентом Зеленським, тобто «Велике будівництво», вона не спустилася до нашого села, до потреб жителів нашої громади», – вважає директор школи.

Тим часом експерти наголошують, що виключення школи з переліку об’єктів, які фінансуються з ДФРР, є порушенням. Зокрема, постанови Кабміну щодо підготовки, оцінки та відбору інвестиційних проєктів.

«Якщо якийсь об’єкт, починаючи з 2015 року, попадає до переліку фінансування, то цей об’єкт не може бути виключений до повного його завершення, – пояснює економіст Віктор Смолярчук. – Школа в селі Головне була включена до переліку і в попередні роки. Виходить так, що в ручному режимі десь хтось в Кабінеті Міністрів із нашою обласною адміністрацією, чи без нашої адміністрації, я не знаю, як вирішив».

Читати ще: На Волині без внутрішніх вбиралень понад 30 шкіл. Коли облаштують

Шукати правди у владних коридорах обласної адміністрації відправився місцевий селищний голова. Розповів, що два дні оббивав пороги то департаментів, то кабінету самого губернатора.

«Кажу: чого з березня по грудень ніхто тендер не провів? 29 мільйонів на початку року, 7 мільйонів потім знімають на боротьбу з COVID-19. Питань нема. 22 мільйони залишається. Потім прийшов Довгополюк Віктор Васильович (керівник департаменту інфраструктури ВОДА), почав знизувати плечима – недопрацювання департаменту, Бог зна, яким чином так відбулось. Ну то, люди добрі, хіба так часто нам 20 мільйонів дають?» – обурюється Головненський селищний голова Микола Демедюк.

Зрештою, зі слів голови громади, облдержадміністрація таки відправила у Мінрегіон нові пропозиції на погодження.

Якщо ж владці не спроможуться зрушити з місця таке очікуване будівництво, місцеві готові їхати навіть до Адміністрації Президента.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Дед Показати IP 31 Січня 2021 16:56
Если бы не майдан была бы школа
100 % до Дед Показати IP 31 Січня 2021 17:37
100 %
Да до Дед Показати IP 31 Січня 2021 18:44
Бруківки на Майдані не хватало, то школу на цеглини розібрали ?
Менше до Дед Показати IP 31 Січня 2021 18:46
Менше красти потрібно, і хоч трохи за свою місцину дбати. Да, да, полішуки, рибу в озерах і річках самі вибили, ліси самі дорізаєте, а школу достроїти не можете. Навіть вікна платикові в клуби/школи вам і то "меценати" перед виборами вставляють. Тфу...
Да невже ? до Дед Показати IP 31 Січня 2021 18:48
А в інших селах, чого школи побудувались ? Їм чому ж Майдан не завадив, а ще й і допоміг ? Може то з тобою дідо щось не так, лапті жмуть чи бояра голову хмелить?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus