USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як жити повноцінним життям з ВІЛ: міфи про лікування вірусу імунодефіциту

3 Вересня 2022 08:02
З 2004 року в Україні діє система лікування ВІЛ – антиретровірусна терапія (АРТ). Вона повністю безоплатна для пацієнтів. І ефективна, за умови, якщо людина з ВІЛ-інфекцією дотримується схеми лікування.

Українська правда Життя пояснила, як діє АРТ, чого очікувати і чого не варто боятися та як продовжити терапію, якщо ви переїхали в інше місто.

Що таке антиретровірусна терапія

Антиретровірусна терапія (АРТ) – система лікування людей із ВІЛ, яка допомагає мінімізувати вплив хвороби на організм і не дає вірусу руйнувати імунітет.

В Україні тестування, обстеження та лікування ВІЛ є безоплатним для пацієнта. Всі витрати повністю покриває держава. Головне, що вимагається від людини – дотримуватися схеми терапії, тобто своєчасно приймати ліки.

Як працює АРТ

Головною задачею антиретровірусної терапії є зменшення кількості копій вірусних частинок в мілілітрі крові до невизначального рівня – коли Т-система вже "не бачить" вірусу в аналізі крові хворого.

Це називається рівнем вірусного навантаження на організм. І препарати його знижують до мінімуму.

Чи діє принцип "не визначається – значить не передається"

У світі з цього приводу провели чимало досліджень з тисячами учасників. Результати свідчать, що ВІЛ-інфікована людина, яка приймає АРТ і в її крові невизначальний рівень вірусу, є безпечною.

За умови якщо: людина чітко дотримується схеми лікування; має невизначальний рівень вірусу понад шість місяців; не робить перерв у прийомі препаратів.

Читати ще: У світі зафіксовано третій випадок повного одужання від ВІЛ

Та це не означає, що потрібно відмовлятися від презервативів. АРТ не запобігає передачі інших статевих хвороб. Якщо ви не впевнені в тому, що ваш партнер має невизначуваний рівень вірусу, користуйтеся презервативами або щодня приймайте ліки, які запобігають інфікуванню ВІЛ (доконтактну профілактику).

Читати ще: Moderna почала випробовувати вакцину проти ВІЛ на людях

Крім того, якщо вірусу в крові не бачить Т-система, це не означає, що вірусу немає в організмі пацієнта взагалі, наголошує Ірина Раус, лікарка-інфекціоніст КМКЛ №5 Києва, консультантка проєкту USAID "Інновації для подолання епідемії ВІЛ".

"Якщо вірусне навантаження невизначальне – це нижче порогу, який Т-система може вловити. Наприклад, якщо чутливість Т-системи 40, а вірусне навантаження 42 – вона його покаже, але 38 – вже ні. Якщо 20 – покаже 22 копії вірусних частинок в мілілітрі крові, але не покаже 18-15. Тобто казати, що там нуль ми не можемо", – пояснює лікарка.

Існують також сплески вірусного навантаження, які не відстежуються лабораторно. Їх називають бліпами.

"Наприклад, людина захворіла вірусною інфекцією, чи має запальні процеси статевих органів, або випила таблетку не в 9 годин, а в 10-11. Через це на низькій концентрації препарату в крові може з’являтися більше вірусних частинок", – пояснює експертка.

Як почати лікування? Одного позитивного тесту вистачить?

Діагноз ВІЛ-інфекції не ставлять на основі першого скринінгового тесту. Для цього проводять ще верифікаційний тест, далі – ідентифікаційний, щоб підтвердити, що це результат саме цієї людини. Наступний етап – оцінка стану імунітету.

"Якщо імунітет уже слабкий, людина повинна отримувати профілактику опортуністичних захворювань (наприклад, туберкульозу). Бо коли після прийому АРТ починає відновлюватися імунітет і він починає знаходити в організмі всіх "чужих", то стан пацієнта може погіршитися. І без профілактики захворювань у людини може бути, наприклад, туберкульозний менінгіт", – пояснює Ірина Раус.

Далі пацієнту призначають препарати і схему лікування. У маленьких дітей це сироп, у дорослих – пігулки.

Чи треба обстежуватися після того, як отримав схему лікування

Через два тижні після призначення АРТ пацієнта обстежують знову, щоб побачити, як організм переносить схему лікування. Через місяць – наступне обстеження на виявлення побічних дій.

Через три місяці організм пацієнта перевіряють знову. І якщо в перший рік прийому АРТ і за умови відповідального лікування людиною немає побічної дії, а вірусне навантаження не визначається – в подальшому пацієнт обстежується один раз на рік.

Якщо ж побічна реакція з’явилася на будь-якому з етапів прийому АРТ, лікар реагує на це: робиться корекція схеми лікування або ж замінюється препарат, який спричиняє такий ефект.

Що буде, якщо пропустити прийом препаратів

В умовах війни в Україні це доволі поширений сценарій, коли люди, перебуваючи в гарячих точках, не мали можливості дотримуватися лікування, зазначає експертка.

"Якщо людина, маючи невизначальне вірусне навантаження, різко перервала прийом трьох препаратів, їй призначають таку ж схему лікування, як до перерви, щоб перевірити, чи працюватиме вона надалі", – пояснює Ірина Раус.

Але це тільки за умови сумлінного прийому препарату до перерви. Якщо людина порушує прийом систематично, концентрація препарату в крові знижується, вірус починає мутувати і попередня схема лікування вже може не діяти.

"Головне – мати концентрацію ліків у крові, тоді схема буде ефективною і вірус не буде підіймати голову та розмножуватися", – пояснює лікарка.

Як отримати ліки, якщо ви опинилися в іншому місті

Після повномаштабного вторгнення росії в Україну АРТ можна отримати не лише за місцем реєстрації, а там, де людина перебуває зараз.

Люди, які отримували АРТ, мають соціальний супровід за місцем проживання, тому вони можуть зв’язатися із соцпрацівником, щоб він скерував, де можна отримати ліки. Також є телефон гарячої лінії: 0 800 500 451.

З квітня працює телеграм-бот #АРТпоруч та платформа, які допомагають знайти найближчі пункти, щоб отримати життєво необхідні ліки.

"Якщо людина переводиться до нас і житиме в цьому регіоні, ми її ставимо на облік. Якщо вона тут транзитом, ми видаємо терапію на місяць і людина далі їде, куди вона планувала", – пояснює Ірина Раус.

Читати ще: В Європі виявили новий небезпечний штам ВІЛ

Ліки в країні є, запевняє експертка. ЦГЗ постійно моніторить їхню наявність у кожному регіоні і за потреби переміщає препарати між областями.

"Зараз усі ліки не потребують холодового ланцюжка чи спеціальних умов зберігання, тільки сироп, який призначають маленьким дітям, потребує холодильника. Але і цей препарат в схемі можна замінити, якщо немає можливості зберігати його правильно", – зазначає лікарка.

В Україні широкомасштабно лікування ВІЛ стало доступним з 2004 року. До цього АРТ отримували люди індивідуально від гуманітарних фондів.

За цей час у країні немає резистентності до наявних препаратів штаму ВІЛ, тому терапія є ефективною.

"Перша схема лікування завжди буде ефективна за гарної прихильності пацієнта виконувати всі рекомендації лікаря. АРТ дає можливість повноцінно жити і реалізувати свої плани", – наголошує фахівчиня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus