USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ігорю Палиці закидають «обшуки» у Волиньраді: кому вигідний скандал?

10 Грудня 2015 13:47
8 грудня волинські медіа облетіла звістка про те, що журналістів, буцімто, не пускають на сесію Волинської облради. Щоправда, згодом говорили, що їх лише обшукують перед входом та сканують за допомогою металодетектора. А, зрештою, взагалі з'ясувалося, що і обшуку, як такого, не було: охоронці просили декого з журналістів показати вміст сумки, зокрема, після заяв представників медіа, що у них нібито є зброя.

Проте, окремі медіа вирішили «кувати залізо, поки гаряче» та роздути з цього скандал, за масштабами не менший ніж пригоди Біла Клінтона в Овальному кабінеті. Давайте поглянемо на цю ситуацію з позиції фактів та спробуємо відсіяти «гречку від полови».

Звідки дим

На вході у сесійну залу обласної ради під час пленарного засідання були посилені заходи безпеки. Чергові охоронці запитували в усіх, чи мають вони зброю. Також вони користувалися металошукачами. Журналістка видання «ВолиньPost» Анна Бліннікова на запитання охоронця про наявність зброї або вибухівки відповіла «аякже». Тож, реагуючи на це, охоронець попрохав її показати вміст сумки. Опісля журналістку відразу пустили в сесійну залу.

Саме цей епізод і став «наріжним каменем» в історії, яку згодом видання «ВолиньPost» всіма способами безуспішно намагатиметься «розкрутити» у волинському медіа-просторі. Зручний формат: журналістка стала не лише ньюзмейкером, але й сама оповіла історію. Але про це – згодом.

Що відбувалося насправді

Журналісти видання пов’язали заходи безпеки з присутністю у залі голови Волинської облради Ігоря Палиці. Той, своєю чергою, під час прямого ефіру на каналі «Нова Волинь» пояснив, що заходи безпеки посилилися не через забаганку новопризначеного голови облради, а після прохання депутатів, які турбувалися про свою безпеку й безпеку колег.

«До мене звернулися депутати з проханням, щоб деякі з них не приходили зі зброєю на сесію. Тож, команді, яка охороняє обласну раду, було поставлене відповідне завдання», - зауважив він.

Крім того, він пояснив ситуацію, з якої журналісти зробили сенсацію. Так, в час, коли в країні війна, журналісти вирішили невдало пожартувати з охоронцями. Ті ж, своєю чергою, професійно виконували роботу.

«Ніхто нікого не обшукував. Охорона віталася і питала: «Ви знаєте, що не можна заходити до зали зі зброєю? У вас немає зброї, небезпечних предметів? Якщо немає – проходьте». Тільки одна кореспондентка вирішила пожартувати і сказала, що має зброю з собою. Як мала поводити себе охорона?



Як і чому це подали окремі ЗМІ

Але з новини про те, що в облраді при вході охорона вибірково перевіряє вміст сумок на предмет знаходження там зброї чи вибухівки «гарячої історії» не вийде, тому окремі видання дозволили собі «приправити» цю історію бува не всім: від обмеження свободи слова ледь не до посягання на честь і гідність громадянина. «Форсити» цю тему взялось видання, журналістка якого ствердно відповіла охоронцю на запитання про те, чи є у неї зброя.

Відтак, вже за декілька годин на сторінках інтернет-видання «ВолиньPost» з’явилась окрема спецтема, присвячена цій події – «Обшуки журналістів в облраді».

«На засідання Волинської облради журналісти тепер зможуть потрапити лише після детального обшуку їніх речей та через металодетектор», – йдеться в одній із статей, проте сенсаційними ці слова можуть бути хіба для тих, хто ніколи не мав справи з вищими інституціями влади та, власне, не знайомий із законодавством.

Приміром, медійники, для того, щоб потрапити на сесію Верховної Ради, щоразу проходять схожі процедури. Проте, це ще жодного разу не ставало причиною якогось конфлікту.

Далі журналісти видання заходились брати коментарі чи не у всіх осіб з більш-менш гучним у регіоні ім’ям. Слід зауважити, що жодна з тих, у якої взяли коментарі стосовно інциденту журналісти, окрім, власне, самої кореспондентки видання, не була присутня під час сесії облради.

Заголовки новин, яких більше десятка з'явилося лише протягом однієї доби опісля так званого інциденту, говорили лише про одне. Скидається на те, що для видання, яке є рупором групи «Континіум», нічого важливого в регіоні не відбуваться, окрім як «гарячої теми» щодо перевірки охороною на наявність зброї. Утім питання якісного, актуального і «нежовтого» контенту – вочевидь, не засіб, яким користується згадана команда.

Волинські медійники та колеги з інших областей прокоментували обшуки журналістів в обласній раді

Журналістка, яку обшукали у Волиньраді, цікавиться, чи дозволив би Ігор Палиця обшукати себе


Одеські журналісти розповіли про параною та особистий батальйон Палиці

Небезпечні журналістки та «державні Джеймси Бонди».

Палиця розповів, чия охорона у Волиньраді. ВІДЕО

В СБУ заперечують інформацію Палиці щодо терористичної загрози в області

У Волинській поліції кажуть, що журналістів обшукували правомірно

Обмеження допуску журналістів у приміщення облради – це грубе порушення низки законодавчих норм, - Олена Палагута

«Всіх журналістів чи громадських діячів провів би в залу», – Ігор Гузь про обшуки журналістів в облраді

Святослав Кравчук вважає обшук журналістів ненормальним явищем

Діяльність ЗМІ не може обмежуватися штучно, - Степан Івахів щодо обшуків в облраді


Сергій Кошарук про обшуки журналістів в облраді

«Можливо, голова облради переживає за свою безпеку», - нардеп Ігор Лапін про обшуки журналістів в облраді


***

Ігор Гузь, який і сам є нардепом, заявив: «Я вважаю, що це кричущий факт і порушення демократичних норм, порушення прав журналістів і взагалі морально-етичних норм». Цікаво, чи так само активно нардеп відстоює права медійників у Верховній Раді, де їх обшукують при вході?

Його колега по сесійній залі Ігор Лапін зазначив: «Я чув, що журналістка пожартувала, що нібито в неї є зброя, от вона пожартувала – і включився режим безпеки». Також фронтовик Лапін прокоментував ситуацію зі спізненням журналістки, через яку і розгорівся скандал:

«Щодо запізнень, то треба поважати свій час і час людей, до яких ти йдеш. Якщо сесія розпочалась, то під час засідання немає чого шастати – приходьте вчасно, будьте пунктуальними».

Не обійшлося і без коментарів осіб, чиї інтереси активно лобіює видання «ВолиньPost» – керівництва групи «Континіум». Голова наглядової ради фонду «Волинська родина» імені Ігоря Єремеєва Олена Палагута, вочевидь, вирішила, що журналістку не пустили на сесію, а тому заходилась цитувати Конституцію та Карний кодекс.

«Необхідно цей інцидент робити публічним. Адже те, що ми спостерігаємо, – суттєвий, хоча поки що тільки локальний, крок команди Ігоря Палиці до цензури і створення інформаційного вакууму навколо своєї діяльності. До чого це призведе – всі ми розуміємо!», – заявила пані Палагута, не пояснивши, як міри безпеки, про які просили самі депутати облради, можуть стати причиною того, «що ми всі розуміємо».

Дещо лаконічнішим був бізнесмен і нардеп Степан Івахів, який сам користується послугами приватної охорони. Він, фактично, повторив слова пані Палагути, але в більш стислому та менш емоційному форматі.

Завершилося все тим, що у відповідь виданню речниця волинської поліції Анна Павловська заявила, що дії охорони під час сесії були цілком правомірними. І стала першою, хто вказав журналістам на їхню гру в підміну понять.

«Не обшуки, а огляди, це є велика різниця», – заявила пані Павловська щодо дій охорони.

Зауважимо, що це не перший «випад» видання «ВолиньPost» в сторону Ігоря Палиці. У вересні цьогоріч журналісти задались амбітною ціллю – віднайти у Луцьку 40 міфічних броньованих КрАЗів, які, буцімто, належать Палиці і знаходяться в Луцьку.
Щоправда, все, на що спромоглись – опублікувати спростування від СБУ та новину про те, що «депутат облради боїться, що Палиця використає броньовані КрАЗи для того, щоб повалити владу». Цікавий спосіб організувати революцію в країні за допомогою вантажівок, але менше з тим.

Слід зазначити і той факт, що не лише видання «ВолиньPost» взялось роздувати тему з «порушенням прав журналістів» – майже всі публікації стосовно цього «скандалу» публікувало на своїх сторінках і Волинське агентство розслідувань. Щоправда, журналісти видання опублікували і офіційну версію Волинської облради щодо інциденту, подавши текст заяви.

Натомість, головний редактор видання намагався знайти серед волинських медійників тих, хто став так званими «жертвами» інциденту. Щоправда, таких майже не виявилось: частини журналістів не було на сесії, когось не перевіряли, інших просто запитували про небезпечні предмети, після чого пропускали у залу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
13 Показати IP 10 Грудня 2015 14:10
Просто смішно з якої єрунди роздули слона. Ну обшукали і що далі, корона не злетить. В країні війна взагалі-то. Ці заходи безпеки на краще для кожної людини. Крім того, рада, і Палиця зокрема, з перших днів роботи прийняли багато важливих рішень, от і треба хоч якось зісрати все. Розумні люди будуть просто ігнорувати цю висосану з пальця проблему
`12 до 13 Показати IP 10 Грудня 2015 22:38
Та нема ніц страшного в тому, шо проходить огляд - головне, аби не заставляли роззуватися, а то шкарпетки з продухами) Але пан паличко все-таки нехай візьме до уваги чудовий екстракт валеріани - для файного настрою, а то "секвойя" із "пєлєною" якось так ну ДУЖЕ дико виглядають у луську... не така велика пава, так сказать)
Декого Показати IP 10 Грудня 2015 14:12
Там впізнали в одному хлопчині охоронця палиці, яке право приватна охорона має оглядати, що в людей в рюкзаку чи обшуковувати з металошукачем. Анна павловська певно так знає закони як журналісти ВН вміють писати ))))
АСАВ до Декого Показати IP 10 Грудня 2015 14:59
АХАХА!!! впізнали !!! Хто впізнав свідки єгови? Панятноє дєло шо це палиці охорона тож не п ирожика!!! Але нормально там людей мало хай палиця трохі поімєє работніков бєлого дома а за одно і податкову напротів кароче пора цю всю гадость нагібать! КУРИТЬ НАУЧИТЬ ДЕ НАДО!!! Розслабились шавкі придворные!!!!!!!!!!!!!!!
Ас до Декого Показати IP 10 Грудня 2015 15:12
А в рюкзаку закакані труси були жах що носять журналісти в рюкзаках замість диктофонів і блокнотів
Знаюча Показати IP 10 Грудня 2015 14:28
Та навчіться вже вставляти пост із фб через ембед ;) Молодці ВН, ще ВАР сюди приписали
Ас до Знаюча Показати IP 10 Грудня 2015 15:13
Ти сама хоч поняла що написала
Василь Показати IP 10 Грудня 2015 14:38
Нехай би вона в Європі, в яку так хоче потрапити, це сказала. Після "фейсом об тейбл" вона вже б свої "репортажі" з жартами не вела. А краще це зробити в пендосії, там взагалі за таке відразу саджають!
As Показати IP 10 Грудня 2015 14:43
Правельно роблять а хто знає що ці журналюгі витворять я знаю що декілька на обліку в психлікарні стоять 100% інформація не адекватні люди,а охорона робить свою роботу
максим Показати IP 10 Грудня 2015 15:46
так журналистка еще и закашлялась. а охранник ей предложил леденец принять орально. так что ждите еще дело возбудят за сэксуальное домагательство
!!! Показати IP 10 Грудня 2015 16:14
Волиньпост спец по провокаціям
Анонім Показати IP 10 Грудня 2015 16:40
Їм Палиця як кол в одному місці,ні як не можуть заспокоїтись
Хлоп Показати IP 10 Грудня 2015 17:04
ВН, рахуйте, це перша справа Палиці! Вам треба буде добре рахувати:))
Лучанка Показати IP 10 Грудня 2015 18:42
Правильно зробили, що обшукали, пожартувала вона..., мало Парижу...?
Фотін Показати IP 10 Грудня 2015 20:25
Ну от і все стало зрозуміло хто кому і навіщо ... Континіум розпочав хвилю чорного піару проти Палиці готуючись до виборів по 23 окрузі. Шкода лише журналістку яку використали, а Володимир Пащенко схоже непогано на цьому заробив.
Анонім до Фотін Показати IP 11 Грудня 2015 00:29
Пащенко мудак
Олекса Вільний Показати IP 10 Грудня 2015 20:58
Котлюк придумав новину , а під неї почав шукати підгрунтя ))))))))
Слава з народу Показати IP 10 Грудня 2015 21:11
Безпека це правиильно, а якщо комусь впадло показати сумку чи рюкзак охороні при вході в сесійну залу то хай сидить в дома і непише всяку фігню. Всі ррзуміютьррзуміють, що не на пляж позагаряти прийшли.
Mery12345 Показати IP 10 Грудня 2015 23:37
Ох і роздули проблему з елементарного огляду речей, весь інтернет рясніє, що принижується честь і гідність журналістки. І тільки немала кількість здравомислячих людей розуміє, що це елементарні заходи безпеки, які запровадив голова облради. А те що це невиправданий жарт зі зброєю, якось усім "фіолетово" і пропущено скрізь вуха
ІВАХІВУ ПАЛАГУТІ Показати IP 11 Грудня 2015 09:44
Степане (Івахів), куди ти лізеш? По-перше, щодо розуму та інтелекту - то тобі до Палиці як до неба. По-друге, у тебе вже пів-Континіума з голоду бастують - займися виплатою боргів. По-третє, це тобі про надто прискіпливу охорону Волиньради говорити, коли навіть біля твого туалету стоїть охоронець, а за твоєю машиною постійно носиться машина з автоматниками (що має неодмінно привернути увагу СБУ)? А як ти обікрав сімю покійного дружбана Єрємєєва - ти хоч уявляєш який Аргамедон чекає тебе з лютого? Про Палагуту, яка багато років цуценятком бігала за Єрємєєвим, а зараз розвалила Ріксос, - взагалі немає чого говорити...
інфа Показати IP 11 Грудня 2015 12:23
Чув що Волиньpost фінансується Континіумом, тому не дивно чому такі статті появляються щодо Палиці!
галина Показати IP 11 Грудня 2015 22:38
Добре, дуже добре що слідкують за безпекою людей. В країні війна, що забули? А журналістку треба вигнати з роботи за створення конфліктної ситуації, професійну некомпетентність . не вміє себе поводити в громадському місці хай вчиться, або шукає іншу роботу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus