USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Мікропластик дістався хмар у небі і вже впливає на погоду, – вчені

17 Листопада 2023 00:23
Мікропластик вже проник практично в усі середовища на Землі – від глибин моря до найвищих шарів атмосфери. Вчені припускають, що він уже частково впливає навіть на погоду.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Environmental Science & Technology Letters, перебуваючи в атмосфері, мікропластик може провокувати утворення хмар і, як наслідок, впливати на погоду в певних регіонах. Про це пише УНІАН.

Мікропластик – це крихітні фрагменти пластику розміром менше 5 мм, які утворюються при розпаді пластикових виробів, від синтетичного одягу та автомобільних шин до пластикових пляшок. За оцінками, у світовому океану плаває від 50 до 75 трильйонів частинок мікропластику.

Дослідження Environmental Science & Technology Letters розглядало інший аспект проблеми. У ньому описується, як дослідники з китайського університету Шаньдун зібрали 28 зразків рідини з хмар на вершині гори Тай у східному Китаї, щоб перевірити, як пластик взаємодіє із хмарами.

Читати ще: Вчені знайшли мікропластик у хмарах: це може впливати на клімат і все, що люди їдять

Вони виявили, що хмари на низькій висоті та більш щільні хмари містять більше мікропластику. Переважно, це мікропластик зі звичайних полімерів, включаючи поліетилентерефталат, поліпропілен, поліетилен, полістирол і поліамід. Більшість частинок були крихітними, меншими за 0,1 мм у поперечнику, хоча деякі були більшими – приблизно 1,5 мм.

Чим довше частинки перебували в умовах, схожих на хмару, під впливом ультрафіолетового світла та відфільтрованої води з хмар, тим грубішими вони були, відтак на їхній поверхні було більше ртуті, свинцю та кисню. Дослідники припустили, що це може дозволити їм запустити розвиток хмари.

Використовуючи комп’ютерні моделі, дослідники виявили, що мікропластик, ймовірно, подорожував повітряним потоком із густонаселених внутрішніх районів Китаю, а не з океану чи інших гір.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus