USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Мінекології виділило 25 млн на каналізування Шацька

9 Липня 2018 18:36
У Шацьку розробили проект каналізування, що реалізується в рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна».

Загальний кошторис проекту – 6,4 мільйона євро. Документи у Брюсселі на погодженні.

Як повідомлялося раніше, здійснити каналізування Шацька за кошти гранту ЄС не вдавалося, до вирішення питання намагалися залучити міністерство екології.

Наразі Мінекології виділило кошти у сумі 25 мільйонів гривень на співфінансування проекту, повідомляє Перший.

«На сьогодні не всі території навколо озера Світязь каналізовані, – розповів Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, під час зустрічі з журналістами у рамках прес-туру на тему «Шацька селищна ОТГ: переваги децентралізації та самостійного господарювання, здобутки і плани», організованого Волинським РВ Асоціації міст України в рамках проекту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID. – До мереж централізованого водопостачання і водовідведення під’єднані частина селища Шацьк, урочище Гряда і частково Ступа. На сьогодні ми розробили проект каналізування трьох населених пунктів – Світязя, Пульма і селища Шацьк, що реалізується в рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна». Загальний кошторис проекту – 6,4 мільйона євро. Документи у Брюсселі на погодженні. Наразі маємо приємну новину – Мінекології виділило кошти у сумі 25 мільйонів гривень на співфінансування проекту».

За словами начальника КП «Будинкоуправління» Івана Коваля, у 2002 році поля фільтрації у Шацьку законсервували. Замість них збудували очисні споруди, де нечистоти переробляють за сучасними технологіями. Зокрема, тут відбувається біологічна очистка стічних вод анаеробними бактеріями. Тому на очисних спорудах у Шацьку не чути ніякого неприємного запаху.

«Донедавна потужності очисних споруд були задіяні лише на 15-20 відсотків, –каже Іван Коваль, проводячи екскурсію очисними системами селища для журналістів. – Тому цей об’єкт для нас був збитковим. За рік «набігало» приблизно 200 тисяч гривень. Нині з підключенням 530 будинків Шацька до нової системи каналізування та введенням в експлуатації ще однієї черги очисних споруд, сподіваємось, що вийдемо на нуль. Загалом за рік у Шацьку очисні системи можуть переробити 40 тисяч метрів кубічних нечистот. Якщо ми хочемо зберегти озера для нащадків, ми мусимо приділяти цьому питанню належну увагу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus