USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Місячне затемнення та Сунична повня: у червні на волинян чекають видовищні астрономічні явища

4 Червня 2020 07:00
5 червня 2020 року на волинян і не тільки, чекають аж два надзвичайно видовищних небесних явища – Сунична Повня, яка співпадає із напівтіньовим місячним затемненням, яке можна побачити не лише на території Україна, а й у Південній Америці, Південно-Західній Європі, Західній Африці, Австралії, а також у Антарктиці, Тихому, Індійському та Атлантичному океані.

Розпочнемо із повні. Попри те, що червнева повня вже не має статусу «супермісяця», як попередні три – березнева, квітнева та травнева, а за переконанням окремих вчених ще й лютнева, від того вона не стане менш видовищною.

Варто зауважити, що Сунична або Полунична повня отримала таку смачну назву завдяки відповідним ягодам, що достигають саме у цей період, хоча, зважаючи на погодні умови та примхливе волинське літо, суничним на початку червня буде хіба що нічне світило.
ЧИТАТИ ЩЕ: «ВЕЛИКИЙ СНІЖНИЙ МІСЯЦЬ»: НІЧНЕ НЕБО ЛУЦЬКА ОСЯЯЛА ЛЮТНЕВА СУПЕРПОВНЯ

За київським часом Сунична Повня зійде о 22:13. А от волинським любителям помилуватися або зафіксувати на фото це прекрасне астрономічне явище ми б радили розпочати спостереження уже о 21:10 – саме у цей час яскраво-рожевий місячний диск сходитиме з-за лінії горизонту.

Для спостережень найкраще обирати місця подалі від міста, з мінімальною кількістю світлових шумів і відкритою лінією горизонту. Якщо немає змоги поїхати ближче до відкритого горизонту – просто обирайте більш високі місця для спостереження.

До слова, Суничну повню ще називають Медовою, Гарячою, Рожевою тощо. Вона припадає на 14 і 15 місячну добу.
ЧИТАТИ ЩЕ: СУПЕРМІСЯЦЬ ХРОБАКА: НАД ЛУЦЬКОМ – УНІКАЛЬНА, НАЙБЛИЖЧА ДО ЗЕМЛІ, ПОВНЯ

Особливою ця повня є ще й тим, що її час співпадає із напівтіньовим місяним затемненням, яке розпочнеться о 21:25 за київським часом (волинянам радимо починати спостереження уже о 21:10, коли нічне світило тільки почне підійматися з-за лінії горизонту) , а завершиться о 00:04. Максимальна фаза затемнення - о 22:24. Небесне явище, під час якого у частковій тіні опиниться 57% місячного диска, триватиме 3 години 18 хвилин. Воно стане початком коридору затемнень, який триватиме до 5 липня 2020 року. Наступним переймає естафету кільцеподібне сонячне затемнення 21 червня, яке, за умови гарної погоди, зможуть спостерігати і жителі України орієнтовно о 9:41 за Києвом та напівтіньове місячне, що відбудеться о 6:44 по Києву, але побачити його із території України, на жаль, не можна.

Варто зауважити, що напівтіньове місячне затемнення дещо не є таким же ефектним у плані візуалізації, як тіньове (коли місяць має вигляд ніби надкушеного з одного боку) та повне місячні затемнення («Кривавий місяць»), проте це астрономічне явище – цілком доступне для спостереження неозброєним оком.

ЧИТАТИ ЩЕ: «РОЖЕВИЙ АБО ВЕЛИКОДНІЙ СУПЕРМІСЯЦЬ»: НАД ВОЛИННЮ ЗАСЯЯЛА НАЙЯСКРАВІША ПОВНЯ РОКУ

Зауважимо, що 2020 рік – особливо «багатий» на місячні та сонячні затемнення. Усього цього року їх шість.

Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
1234 Показати IP 4 Червня 2020 08:01
Розпочнеться о 22,25, а максимальна фаза о 22,24, як це так???? І ще.00 год 04 хв мінус 22 год 25 хв = 1 год 29 хв а не 3 год 18 хв щось тут з арифметикою.
ВН до 1234 Показати IP 4 Червня 2020 17:20
Перепрошуємо, це не арифметика, це технічна опечатка. Уже виправили. Просимо вибачення за помилку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus