USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Місто, що лікує: у Луцьку для українських воїнів організували першу цьогоріч екскурсію

29 Лютого 2024 19:47
Луцьк – місто, що лікує. Саме так називалася перша у 2024 році екскурсія для військових, які відновлюються у нашій області після бойових дій. Переконатися в цілющих властивостях древнього Лучеська зголосилися близько 20 воїнів з різних міст України, які, як і на полі бою, під наглядом лікарів знову об’єдналися.

Про це повідомили у Волинській ОВА.

Розпочалася поїздка з історій та легенд про обласний центр Волині від екскурсовода Анастасії ще в автобусі. Заснування міста близько Х століття, перша згадка про нього у 1085 році, з’їзд європейських монархів, що тривав кілька місяців, та інші цікавинки захопили увагу військових. Коли розповідь дівчини раптово перебив її радіомікрофон, вона мовила: «Все добре, це він так реагує на залізо».
«Це в мене просто заліза багато», – додав, усміхаючись, 47-річний Олександр з Києва, чиї руки і нога буквально зібрані за допомогою спеціальних пластин.

Читати ще: Стежинами предків: як на Волині ремеслами та фольклором реабілітовували військових

Чоловік з першого дня вторгнення пішов добровольцем у лави ЗСУ. Він добре пам’ятає, коли отримав поранення – 3.03.2023-го. Каже, що таке не забувається. І ось уже пів року перебуває в Луцьку на реабілітації, тож використовує цей час із користю, хоч і сумує за рідними. Відвідав костел святих Петра і Павла, підземелля під ним, Замок Любарта та періодично ходить у театр. Тож відразу погодився й на екскурсію.
«Луцьк дуже гарне місто, комфортне, і люди приємні», – зазначає Олександр.
Разом із ним воїни, які уже не вперше беруть участь у поїздках, організованих ОДА. Цього разу хлопці відвідали Окольний замок та Замкову площу в обласному центрі Волині, а також храм Воскресіння Господнього, капличку Віри, Надії, Любові та їх матері Софії й купальню цілителів безсрібників Косьми та Даміана у Гірці Полонці. Кожен набрав собі води з джерела та загадав бажання, кинувши монету у купіль.
«Одне бажання на всіх», – хтось вдало підмітив, спостерігаючи, як копійка у воді створює кола.

Опісля були молитва та цілющі дзвони у Гірці Полонці.
«Дякую за ваш подвиг. Хай Господь поверне вам здоров’я – духовне й тілесне. І пам’ятайте, що віра – це фундамент нашого життя. Можливо, не ходили ви до церкви і не були глибокими вірянами, але сьогодні використайте свій час у молитві, згадавши своїх батьків, рідних і близьких, – зазначив настоятель храму Воскресіння Господнього отець Володимир. – Також хто хоче, може піднятися до дзвіниці. Адже дзвони зцілюють».
Читати ще: На милицях сходами ХVІІ століття: як військові відвідували монастир на Волині

Довго просити хлопців не довелося. Вони відразу піднялися східцями, хоч це і не було просто.
Кожен по черзі потягнув мотузки, аби відчути себе у ролі дзвонарів, а потім милувалися краєвидами з вікон вежі.
Загалом це уже п’ята, але перша цьогоріч екскурсія, що її організував департамент економічного розвитку, зовнішніх зносин та з питань туризму і курортів ОДА для військових, які проходять реабілітацію у медзакладах Волині.

Організатори щиро вдячні за пам’ятні подарунки для воїнів. Зокрема Боратинській громаді за солодощі, Луцькій громаді та КП «Центр розвитку туризму» за екскурсійний супровід і сувенірну продукцію, а учням третього класу Підгайцівського ліцею за малюнки.

«Я такий біля серця тримав, коли був на фронті», – розгортаючи дитячий малюнок, сказав Олександр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus