USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Місце свободи й вільних ритмів: яким буде цьогорічний «Art Jazz» у Луцьку

16 Липня 2019 13:43
Джазові легенди світового рівня, квитки за символічними цінами та неповторна музика, яка пробирає до мурашок, – таким буде ХІІ Міжнародний джазовий фестиваль «Art Jazz 2019», який триватиме в Луцьку 30–31 серпня.

Пресконференція за участю організаторів фестивалю відбулася 16 липня в приміщенні джазового клубу «Цитра».

Насамперед організатор фестивалю, голова правління ГО «Принцип» Віктор Грисюк розповів, що місце проведення зустрічі з пресою обрали не випадково, адже «Цитра» – найменший джазовий клуб України, який не так давно відкрили в Луцьку. Окрім того, саме тут планують кілька заходів у рамках фестивалю.
«Ми традиційно закриватимемо літо джазом. Відзначу, що кожного року ми намагаємося покращити наш фестиваль. Він уже набрав обертів і досяг європейського рівня, тому ми лише посилюємо планку», – зауважив Віктор Грисюк.
Він поділився, що цьогорічний фестиваль буде особливим – хедлайнерами дійства стануть сучасні легенди джазу: син Елли Фіцджеральд Рей Браун-молодший і данець із американським корінням Грегорі Бойд. Також до «Art Jazz 2019» долучаться круті музиканти з Білорусі, Польщі, США та, звісно, України.

Водночас Віктор Грисюк наголосив, що фестиваль – це насамперед соціально-культурний проект, незмінне гасло якого «Поважай себе – слухай джаз». Так, крім якісної музики та масштабного дійства, організатори влаштовують майстер-класи, забезпечують безкоштовний вхід для дітей до 14 років, а частину квитків передають громадським організаціям, які об’єднують учасників воєнних дій на сході та членів їхніх родин.
«Ми не кажемо, що слухати Олега Винника чи будь-яку іншу музику – погано. Ми просто даємо альтернативу. Наш фестиваль – це якісна хороша музика світового рівня», – відзначив голова правління ГО «Принцип». Та додав, що завдяки «Art Jazz» Луцьк з’явився на світовій музичній мапі, адже закордонні музиканти, які після фестивалю повертаються до своїх країн, розповідають про наше місто, яке запам’ятовують завдяки неповторній атмосфері.

Незмінна ведуча фестивалю Наталка Войтович пригадала, що працює на «Art Jazz» близько 10 років. Вона поділилася, що під час концертів у Луцькому замку поринає в захопливу атмосферу і почуває себе немов у Західній Європі.

«Моя любов до джазу розпочалася ще з роботи на радіо, де я вела програму про джаз… Загалом вважаю, що фестиваль – це форма благодійності, адже на ньому ніхто не заробляє. Все – заради лучан, аби вони розвивалися культурно і музично зокрема», – зауважила ведуча та журналістка.
Джазова співачка, солістка колективу «Carlos Bandos» Руслана Моклиця звернула увагу, що прийти на фестиваль варто не тільки через іноземних виконавців: «Наші українські колективи будуть не менш круті, ніж зарубіжні, адже в Україні є відмінна школа, представники якої вже давно відомі в країнах Європи, котрими постійно гастролюють».

Виконавиця теж зазначила, що кожного року географія музикантів «Art Jazz» тільки росте. «У нас, певно, не були лише із Зімбабве. Натомість приїздили колективи з Італії, Франції і навіть Австралії», – вказала Руслана Моклиця.
Та додала, що ще одним показником розвитку фестивалю є те, що щороку чисельно збільшується і команда фестивалю. «Більше голів – більше фантастичних ідей», – підкреслила співачка.

«Це буде грандіозне свято музики. У цілому, коли слухаєш дуже якісні ритми, вони збуджують усе всередині, ти відчуваєш щастя. На цьому фестивалі лучани зможуть відчути себе вільними, насолодитися музикою, проникнути в цю атмосферу… Мені здається, що джаз слухають усі, просто не всі розуміють, що той чи інший ритм є джазовим», – звернула увагу танцівниця, громадська активістка Маріанна Манжеровська.
Насамкінець команда дійства запросила всіх охочих долучатися до проведення «Art Jazz 2019» на волонтерських засадах.

Організаторами фестивалю є Луцький джазовий клуб, ГО «Принцип» у партнерстві з Луцькою міською радою та Генеральним консульством Республіки Польща в Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus