USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Місце зустрічі – зоопарк. «Знáйди» луцького звіринця

2 Січня 2021 16:44
Луцький зоопарк став домівкою для сотень звірів і птахів. Серед них – не тільки екзотичні та незвичні для нас види, а є чимало тварин і птахів, яких принесли сюди, щоб врятувати. Так тут з’явилися лебеді, лелеки, білки. І якщо декого вдалося повернути в дику природу, то інші залишились тут мешкати.

«Ми підбивали підсумки і з’ясували, що за рік через зоопарк поранених птахів – лелек, боривітрів, сов, а також черепашок, кроликів пройшло 160 особин», – розповідає директорка Луцького зоопарку Людмила Денисенко.
Цього року у зоопарку зимуватимуть 26 лелек, яких свого часу приносили люди поранених. Деякі з них уже не можуть полетіти, бо мають назавжди скалічені крила і зимуватимуть уже четвертий рік. Але є й здорові, яким не обрізали крил, та вони настільки звикли жити в зоопарку, що часом відлітають, погуляють по парку, стадіоні і вертаються сюди. Бо знають – тут про них завжди подбають, тут постійно є їжа.
Зимуватимуть у зоопарку й лебеді. У кожного з них тут – своя територія.

«Лебеді щоранку гуськом ідуть на кухню їсти. Зараз у нас тут 13 на цьому майданчику і 3 на іншому ставку – всі принесені. Вони не сильно між собою контактують, бо з різних зграй. П’ятеро на кухні годуються, головне, щоб були відкриті двері. Тож вони зранку туди чалапають, а ввечері вертаються сюди. Одні тут їдять, інші – на ставку, разом з качками, ще одна трійка на другому ставку їсть.

Зараз зими вже лояльніші і лебеді вже давно зимують у наших краях. Тому якщо вони залишаються на водоймах – рятувати і кричати «СОС», не варто», – додає Людмила Денисенко.
Інша річ – якщо птахи поранені і в дикій природі вони не виживуть. Так, наприклад в звіринці опинився однокрилий лебідь, у якого було б мало шансів без допомоги людей.

Так само тут з’явилася пара голубів: їх підгодовували люди, бо вони не літають. Якщо їх випустити в природу, вони загинуть: стануть здобиччю котів чи собак, або потраплять під колеса автомобіля.
Час від часу в зоопарк прилітають в гості і дикі качки. Адже тут і водойма, і постійний харч. Вони вже навіть вивчили працівників і першими прибігають поїсти.

Свого часу в зоопарк принесли в омелі маленьких білочок: коли зрізали дерево, вони залишилися самі, бо мама-білка їх полишила. Рудих малюків вигодовували спеціальними сумішами і тепер ці жваві бешкетники живуть у вольєрі.
Приносять сюди і кроликів, і їжачків, і совенят. А ще сюди щороку підкидають котів і собак, які через безвідповідальність власників опиняються на вулиці.
"У нас 18 собак в зоопарку і окремого відділу домашніх тварин у нас немає. Доглядачі свій час мають розпланувати так, щоб вистачило всім уваги, їжі, прибирання. Бо це щоденна рутинна робота. Треба ж і попрацювати з твариною, щоб вона знала тебе, щоб у разі надання медичної допомоги вона могла тебе підпустити, щоб тваринка тобі довіряла. Коти теж всі підкинуті. Наприклад, рік тому, 2 січня, одна бабуся принесла з дачі 4 котенят, кинула під зоопарком в ящику. Трьох роздерли собаки, а одна лишилася. На дачах, може, вони б вижили", – розповідає керівниця зоопарку.
Практично в кожного працівника зоопарку вдома є якась підкинута тварина, а в когось і двоє, і троє. Усіх підкинутих котів та собак тут стерилізують – а це також додаткові кошти. А ще вони потребують харчів, медикаментів. Часом вдається когось прилаштувати відвідувачам. Був випадок, коли відвідувачі забрали навіть дорослу кицю.

«Вони такі вдячні, муркочуть, щойно взяти на руки», – ділиться емоціями Людмила Денисенко і додає: хочеться, щоб люди все-таки були більш відповідальними і дбали про своїх домашніх тварин і не підкидали малюків, а все-таки їх прилаштовували.
Але є й випадки, коли в зоопарк з дому приносять і зовсім екзотичних звірів. Наприклад так тут з’явилася біла лисичка Арія. Спочатку вона жила з господарями, але ті зрозуміли, що лисиця – це геть не домашня тваринка.
"Арію нам привезли з Львівщини. Колишні власники розглядали різні варіанти, але вибрали наш зоопарк, кажуть, тут найбільше їм сподобалися умови. Звичайно, вдома таку тварину тримати складно, бо в неї є свої інстинкти і це не кіт чи собачка", – зауважує кервіниця зоопарку.

А у листопаді звіринцеві подарували і левеня. Колишньому власнику тварину теж презентували, але він усвідомив, що не зможе тримати вдома маленького хижака. Він теж приїхав з іншої області і детально з’ясовував умови, в яких тут живуть тварини. Тепер же п’ятимісячна Лана призвичаїлася до нового місця і згодом, тут сподіваються, старші леви приймуть її в свій прайд.
У кожного з підопічних звіринцю – свій характер і своя історія появи в Луцькому зоопарку. Хтось – старожил як ведмеді, хтось – відносно новий мешканець. Хтось приїхав з іншого зоопарку, а когось підкинули в коробці з-під взуття. Але кожному пухнастому, крилатому, хвостатому мешканцю тут знаходять часточку турботи і ласки, а ті відплачують своєю безмежною любов’ю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ігор Показати IP 2 Січня 2021 18:49
Це наш Луцький зоопарк , так так наш улюблений зоопарк !
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 2 Січня 2021 19:17
Чудовий фоторепортаж. Дякую! І за ласкаві руки та чуйні душі - теж. Не буде тварин - не буде й нас.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus