USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Місцеві мешканці не хочуть віддавати пляж Світязя підприємцям

22 Травня 2018 13:30
Озеро Світязь – перлина волинського краю. І за місце під сонцем на центральному пляжі між місцевими мешканцями, підприємцями і районною владою розгортається запекла боротьба. Що буде в селі Світязь – інфраструктура з барами та ресторанами чи місце для відпочинку на природі? Як не можуть поділити пляж – у сюжеті ТРК «Аверс».

Місцеві мешканці б’ють на сполох – кажуть, на пляжі їздять трактори і територію для відпочинку підприємці разом з районною владою, мовляв, планують перетворити на місце для барів.

Переконують – думкою людей, які тут проживають, ніхто не цікавився.

«Зараз почнеться вирубування тих дерев, завезення того болота, де живе жабочка, де ростуть червонокнижні рослинки – цього не можна робити, для того був створений парк, щоб захищати, а не нищити!» - заявляють місцеві мешканці.
Територія центрального пляжу на узбережжі озера Світязь належить Шацькому національному природному парку, дирекція вирішила здати пляж в тимчасове користування підприємцям – 5 грн за квадратний метр за добу. Директорка національного природного парку переконує – буцімто це збільшить кількість відпочивальників. А протести місцевих мешканців, мовляв, лише затягують процес перетворення пляжу на більш сучасний і комфортний.

«Проект почав розроблятися ще минулого року, він пройшов усі стадії, які передбачені згідно законодавства – і громадське обговорення, були ознайомлені і місцеві жителі, і підприємці, всі, хто мав і проявляв бажання з цим ознайомлюватися. На сьогодні ми розробили ПДП, згідно чого ми можемо працювати по облагородженню пляжу по даному проекту. Люди не готові до такого рішення – можливо, тому, що це – кардинально відрізняється від того, що було минулого року», - розповідає директорка Шацького національного природного парку Марія Христецька.

Місцева влада теж переконана, що пляж потрібно змінювати. Кажуть, нищити природу ніхто не збирається.

«Передбачено опорну стінку, освітлення, передбачена велодоріжка, пішохідна доріжка, і розробили документи по пляжу, який знаходиться тут. Бізнес тут завжди був і ми бачили, в якому стані він був – хаотично, заходили стояли – воно все було порозкидуване – катамарани, що створювало дискомфорт для відпочиваючих», - зазначає голова Шацької РДА Василь Голядинець.

Більшість мешканців категорично проти змін. Обіцяють прибирати кожен територію поблизу своєї домівки. Кажуть, будуть боротися за те, щоб пляж не перетворювався на такий собі ринок.

Що ж буде на центральному пляжі озера Світязь – торговельні точки і заклади харчування від грошовитих підприємців чи вже звичний відпочинок на природі та зручності, які забезпечують місцеві мешканці – побачимо вже влітку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 22 Травня 2018 14:06
Що буде? А нічого не буде, навіть того гадюшника який там був останні роки. Буде тотальне знищення залишків природи. А ви хіба не цього хотіли коли не навчалися в школі, коли не читали книжки, коли слухали тільки те що вам подобається... Платити треба за все, шкода тільки що потім відновити це буде практично майже неможливо.
селюкам Показати IP 22 Травня 2018 16:26
Добре торгувати на запльованому пляжи по драконивським розцинка,здвати гадючники на ничлиг по таким самим цинам..не потрудитись щоб прибрати. За природу вони переживають? Ага за власну кишеню,наглота.Соромно дивитись на ти озера.ще и кичитись мов перлина Украини.
123 Показати IP 22 Травня 2018 17:04
Місцеві жителі його озеро і пляж загадили. Чого варті тільки ті всі курятники біля хат, базари з мухами. Самі ж розвели там базари, повиловлювали з озера все, що тільки можна було, понаставляли шлагбаумів. А хіба ж не ви самі продали там землю, куди тепер і зайти не можна???Треба братися за цю "перлину", бо скоро буде суцільне болото з курятниками та мухами які літають над пончиками.
321 Показати IP 22 Травня 2018 19:07
Їдьте в Турції всі, там дешевше. Нащо вам ті мухи. А там тільки і згадаєте шо таке травичка зелена, свіжі пончики, і прісна вода яка давно в світі цінніша за золото. Муха серед поляни квітів знайде всежтаки купу гівна, а бджілка серед болота і жаб знайде пахучу квітку. Запрошуємо до нас тільки мудрих бджілок які оцінять те що створила природа а не людська жадібність.
Я Показати IP 22 Травня 2018 22:54
Вася все вже порішав (барига) і каналізацію і в парку чудить без отката нікуди

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus