USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Проблема загальнонаціонального рівня: як пропонують вирішити питання обміління Світязя

25 Липня 2019 12:34
Кошти на ремонт гідротехнічної споруди, потреба очистки каналів та розробка окремої програми: проблему обміління озера Світязь розглядали у бюджетній комісії Волиньради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань бюджету, фінансів та цінової політики 25 липня.

У рамках змін до обласного бюджету на 2019 рік підтримали пропозицію щодо виділення коштів для проведення робіт за проєктом «Капітальний ремонт гідротехнічної споруди – регулятора-переїзда трубчастого РТК-150 за межами населених пунктів Шацької селищної ради» (для вирішення проблеми обміління озера Світязь). До обговорення проблеми обміління озера Світязь долучилися присутні представники постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

Депутат Михайло Імберовський повідомив, що йому запропонували ідею використання насосної станції для підтримки рівня води в озері Світязь. Так, за часів СРСР, коли працювали меліоративні системи у Шацькому районі, вони живилися водою з Бугу. Є насосна станція потужністю три метри кубічних на секунду і якщо її реанімувати, її можна було б використовувати як додатковий інструмент, щоб тримати рівень води у Світязі.

Своєю чергою, депутат Василь Столяр відзначив, що нині всі канали, що живлять Світязь, замулені. Рівень води в озері знижується через те, що падає рівень ґрунтових вод. Тому, мовляв, навіть ремонт гідротехнічних споруд не є виходом, потрібно чистити канали.

Зі слів депутата Юрія Ройка, площа водозабору озера Світязь становить 74 кілометри квадратні, а левина частка живлення водойми – не опади, підземні води. Він нагадав, що профільна комісія облради дала доручення відповідним службам розробити конкретну програму. Депутат наголосив, що питання стосується не тільки Волині, це проблема загальнонаціонального рівня. Юрій Ройко розповів, що, наприклад, Івано-Франківська область отримала з держбюджету 120 мільйонів гривень для водного господарства, а Волинь – лише вісім мільйонів.

Нагадаємо, члени постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів рекомендували підтримати зміни до регіональної екологічної програми. Зокрема, йшлося про фінансування виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію гідротехнічної споруди для регулювання рівневого режиму в озері Світязь.

Проблему обміління озера, яке вважають перлиною Волині, порушували під час засідання комісії у червні. Відремонтувати гідротехнічні споруди тоді просили для того, аби з озера не відходила вода.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ага Показати IP 25 Липня 2019 13:28
З Бугу брати воду не дозволять поляки
меліоратор Показати IP 25 Липня 2019 14:22
Так в селі Забужжя побудована була потужна насосна станція. Вона повинна була подавати воду в Припять так як її не вистачало для нових по.лів в осушеному верхівї Притпяті. Це не ради Світязя. Проблем зполяками не було. Насосну запустили але практично вона не працювала. Вона за КСП то може і уціліла. Проблеми Світязя вона не вирішить. Хіба що прямо в озеро качати воду . але це буде вже не та вода. Затрати будуть великі. Все з часом наладиться якщо не шкодити природі. Така проблема була з обмілінням Каспію в 80-х роках
555 до меліоратор Показати IP 26 Липня 2019 08:35
Або Білорусь до себе перекачає
михайло до меліоратор Показати IP 10 Березня 2020 17:42
Повністю згоден. А як можна поспілкуватись ближче. Є ідея. [email protected] 0994714610

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus