USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мобілізація в Україні: що чекає на чоловіків призовного віку, які залишилися за кордоном

28 Лютого 2023 06:14
Від початку повномасштабної війни чимало чоловіків призовного віку (18-60 років), які виїхали за кордон, не повернулися.

Юристка Вікторія Тютюнникова відповіла щодо адміністративної відповідальності за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію, передає ТСН.

За її словами, після повернення додому чоловіків призовного віку, які перебували за кордоном, можуть притягнути до адміністративної відповідальності за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію.

Таке правопорушення карається штрафом від 3400 до 5100 грн. Якщо з’ясується, що вони нелегально перетинали кордон, то доведеться додатково сплатити від 3400 до 8500 грн.

Щодо кримінальної відповідальності, то до неї можуть притягнути лише тих чоловіків, котрі отримали повістку і втекли за кордон. Їм загрожує від 3-5 років ув’язнення.

Юристка також нагадала про правила вручення повістки.

«Повістка вважається належно переданою, якщо вона вручена військовозобов’язаному під особистий підпис. Тобто її не можна передавати через членів сім’ї, родичів або друзів. Оскільки чоловік перебуває за кордоном і сам не може прийняти повістку, то й обов’язку прибути до військкомату не має», – додала Вікторія Тютюнникова.

Читати ще: Українці за кордоном мають ставати на військовий облік. Як це відбувається

За її словами, правила перетинання кордону не відповідають положенням Основного закону, який передбачає, що вони мають бути визначені законом, а не постановою Кабміну, як це є наразі.

Проте встановлення факту неконституційності тих правил належить до повноважень КСУ. До нього з цього приводу мають звернутися президент чи народні депутати (щонайменше 45 осіб), Верховний Суд, уповноважений Верховної Ради з прав людини, а не фізичні особи.

Читати ще: Чи мають право вручати повістки українцям за кордоном

Зважаючи на це, довести в суді відсутність встановленої у законний спосіб заборони на виїзд чоловіків призовного віку без рішення КСУ про невідповідність Конституції правил перетину кордону, майже неможливо.

Додамо, що 27 січня Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка на час дії воєнного стану забороняє виїзд за кордон чиновників без поважних причин.

Йдеться і про чиновниць. Перетин кордону для них можливий лише на підставі документів про службові відрядження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Можливо Показати IP 28 Лютого 2023 07:04
Шукайте чоловіків не закордоном а атошних тут
Дядько до Можливо Показати IP 28 Лютого 2023 20:18
Атошні чоловіки вже відбули "своє", а тепер черга тих, хто сповна тішився життям в 14-му і всі подальші роки. Немає що дивитися вже життя в сторону атошників - забудь!
Сергій Показати IP 28 Лютого 2023 08:23
Нічого нікому не буде,тут щоб відкрили кордони,черга стояла,ми не раби,раби не ми!
Ніна Показати IP 28 Лютого 2023 11:05
95 квартал розширив свої межі на всю країну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus