USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Молодь зі Сходу України не знайшла у Луцьку бандерівців з автоматами

7 Квітня 2014 17:32
Стереотипи про Захід України руйнували молоді мешканці східних областей під час триденного візиту у Луцьк в рамках проекту «Твоя країна».

Про це йшлося під час відкритої зустрічі активістів Волині та гостей з інших регіонів України, що відбулася 7 квітня.

Як розповіла координатор проекту Наталія Хотинюк, всеукраїнський проект «Твоя країна» полягає в тому, що учасники (у цьому випадку зі Сходу та Півдня) приїздять у Луцьк, де протягом трьох днів мешкають у місцевих родинах. Тут вони вивчають побут та культуру, звичаї регіону, їх забезпечують сніданками та вечерями. Мета проекту полягає у руйнуванні стереотипів. Так, упродовж першого дня у Луцьку учасники проекту взяли участь у ФРІ-школі, де їм розповіли про можливості для молоді в Україні, аспекти громадської діяльності. Також відбувся квест містом, під час якого молодь отримала завдання для знайомства з Луцьком. Вони повинні були виконати завдання протягом двох годин та презентувати його результат. Під час другого дня відбулася екскурсія містом, відвідини Луцького замку та поїздка у музей під відкритим небом у село Рокині. Сьогодні молодь відвідала Музей Волинської ікони. У Луцьку прийняли 20 учасників проекту. Планується, що молоді лучани поїдуть у Харків та Миколаїв. Заявку учасника можна заповнити на сайті організаторів. 25-27 квітня відбудеться поїздка у Харків та Миколаїв.

Учасниця проекту харків’янка Катерина Москаленко розповіла, що візит у Луцьк перевершив її сподівання та очікування. Дівчина назвала його «одним суцільним позитивом». Її вразив гостинний прийом лучан, а також те, що багато хто переходив на російську мову в спілкуванні з молоддю зі Сходу. На її думку, якби людина, що мислить стереотипами, приїхала зі Сходу у Луцьк, вона зрозуміла б, що ці стереотипи неправдиві. Дівчина розповіла, що побувала вперше на Заході України, навчаючись на першому курсі університету, тож у неї не було стереотипів щодо цієї частини країни. Катерина Москаленко зізналася, що навчається у Харківському національному педагогічному університеті, але планує вступити на 5-й курс СНУ імені Лесі Українки, оскільки Луцьк - «неймовірне та цікаве місто» як за архітектурою, так і за мешканцями.

Дмитро Панютін з Донецька приїхав у Луцьк, щоб боротися зі стереотипами. Він – студент 5-го курсу Донецького національного університету. Дізнавшись, що він їде на Захід, його брат застеріг Дмитра, що той їде «в тил ворога», тому ні в якому разі не повинен у Луцьку розмовляти російською на вулиці, адже за це можуть побити націоналісти. З подібними стереотипами юнак стикався вдома щодня.

«У нас немає такої самосвідомості як у вас. Ви відчуваєте себе істинними українцями, ширше мислите у цьому питанні. В нас народ аполітичний, ставку робить більше на кар’єру, ніж, наприклад, на родину», - розповів Дмитро Панютін.

Зі слів донеччанина, йому вдалося поспілкуватися з пересічними лучанами під час квесту, він назвав лучан відкритими. З його слів, один з лучан розповів йому, що тут багато хто розмовляє російською і ніхто на це не звертає увагу, мовний бар’єр – дрібниця. Дмитро Панютін розповів, що не підтримує ані Росію, ані Європу, а прагне, щоб Україна була якомога більш автономною. Демонстрації у Донецьку з приводу приєднання до Росії він не сприймає серйозно. Він пообіцяв вдома розповісти, що таке насправді бути мешканцем Західної України і як тут ставляться до співвітчизників зі Сходу. Він розповів, що, на жаль, більшості молоді у Донецьку, «все одно», вона аполітична. Є багато упереджень щодо Заходу серед донеччан, які спричинені роботою проплачених телеканалів та чутками, що передаються з уст в уста, або через соцмережі. Юнак зізнався, що залюбки ще раз відвідає Луцьк. Він назвав Волинь екологічно чистим регіоном та розповів, що його «тягне на Захід».

Серед стереотипів, які панують у південно-східних областях, називали страх перед бандерівцями та Правим сектором, які «прийдуть і будуть ґвалтувати наших дітей». Багато хто боїться через чутки про автобуси з людьми із Заходу України, які, нібито, цілеспрямовано їдуть на Схід. Серед причин такого мислення – те, що більшість мешканців цих регіонів віддавна звикли дивитися переважно російські телеканали.

Аполітичність молоді гості з інших регіонів пояснювали тим, що у більшості шкіл, наприклад, Харкова, практично відсутнє патріотичне виховання, тому у людей немає свідомості того, що вони – частина єдиної країни, яку повинні самі намагатися змінити на краще.

Більш відкритими, ніж мешканці Харкова та Донецька, назвала лучан випускниця Харківського національного університету радіоелектроніки Марина Киряк. Вона вперше побувала на Заході України ще у дитячому віці.

«Ми не доросли до вас, а ви нас вже переросли», - зазначила дівчина.

Харків'янка заперечила твердження про те, що молодь на Сході аполітична. З її слів, останні події в Криму не могли залишити її байдужою, адже це наша країна і ми повинні відстоювати свою державність.

На її думку, такі проекти, як «Твоя країна», потрібно здійснювати в більш масштабних площинах.

Вона пожартувала, що, шукаючи у місті бандерівців протягом двох діб, гості зі Сходу їх так і не знайшли.

Киянка Христина Жук розповіла, що багато подорожує Україною та світом. У Луцьк вона їхала не для того, щоб руйнувати стереотипи, адже у Києві упередження щодо мешканців Заходу вже немає. Вона подякувала лучанам, які не побоялися впустити до своїх домівок чужих людей. Також порадила розвивати проект у різних, навіть найменших містах.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Голоби Показати IP 7 Квітня 2014 17:39
Потрібна акція - побільше таких!
лучанин Показати IP 7 Квітня 2014 18:03
От мені цікаво які покидьки поставили мінуси. І живуть же такі, нажаль
уянин до лучанин Показати IP 8 Квітня 2014 08:22
а как ті еще живешь к сожалению
я Показати IP 7 Квітня 2014 18:25
Цікво, а чи бачили вони червоно-чорний прапор біля міськради? І чи бачили вони відсутність українського прапору біля тої ж міськради?
Ізя до я Показати IP 7 Квітня 2014 20:44
А чим тобі не подобається червоно-чорний прапор?
я до Ізя Показати IP 7 Квітня 2014 22:47
а чим мені цей прапор повинен подобатись? Я живу в Україні, а в Україні, якщо до цих пір ти не знаєш, прапор ЖОВТО-БЛАКИТНИЙ.
304 до я Показати IP 7 Квітня 2014 23:19
хреново искали . надо было в воскресенье 6го приезжать
Лі до 304 Показати IP 8 Квітня 2014 19:39
Так вони були і 5, і 6 і 7го! І не зайшли
гпз28 Показати IP 7 Квітня 2014 18:37
а чи бачать вони у гузя (зам ОДА)дома замiсть портрета жiнки и донькi портрет шухевича и бандери
нуіну до гпз28 Показати IP 7 Квітня 2014 18:44
А ти їм патрони підносив, чи на шухері стояв? А на рахунок портретів - невже краще ленін або яйнукович? Ще б чикатила повісили, він же теж сидів
гпз28 до нуіну Показати IP 7 Квітня 2014 19:38
як кажуть москалi слив засчитан-неделю назад был фоторепортаж з хати Гузя.(а про набоi такi то куди)
33-й квартал Показати IP 7 Квітня 2014 19:00
А під час Віче у неділю не бачили, чи їх тоді з Луцька вивезли?:) Ну і пізно привезли цих молодих людей, раніше треба було, як МВС громили, Башкаленка катували... А то привезли активістів "Свободи" зі Сходу і байки тут людям розказують, а ті відповідно відповідають!:)
40 квартал до 33-й квартал Показати IP 7 Квітня 2014 19:25
Ще раніше треба було їх привезти в Київ, коли беркут з тітушками знущалисъ над людьми, коли розстрілювали їх, як у тірі. А 'закатований' башкаленко' на риговському з'їзді співав, як соловей.
Анонім до 40 квартал Показати IP 7 Квітня 2014 19:37
Підтверджую! Жорстокий беркут знущається над мирними мітингувальниками! ВІДЕО - youtube.com/watch?v=Yr1Vjk79aMI
304 до Анонім Показати IP 7 Квітня 2014 23:23
и,сука, преступно затуляется щитами....
Лучанин до 33-й квартал Показати IP 7 Квітня 2014 22:50
цікаво, а як пояснили цим гостям новий фасадний дизайн УМВС?.
янык Показати IP 7 Квітня 2014 21:34
коментар було видалено
народ до янык Показати IP 7 Квітня 2014 21:56
Ти ще живий? Сгинь нечистий!
оксана Показати IP 7 Квітня 2014 22:01
дякую всім учасникам і організаторам! ми великі молодці :) це дійсно чудовий проект, який об"єднує країну в прямому смислі цього слова! якби за 20 років такі проекти проводили частіше - зараз, можливо, у нас була б трошки інша ситуація в країні..
Анонім до оксана Показати IP 8 Квітня 2014 08:35
Приезжайте в Донецк Покажем вам площадь Ленина с Лениным дончан с русскими флагами. Вам предлагаем взять красно-черніе тряпки и надеть пропуканые бундесверовские камуфляжи. Наш народ будет очень рад гостям особенно данильчушку и подгузнику.
Наталя Показати IP 7 Квітня 2014 23:01
Ці молоді люди і організатори форуму бачили те, що хотіли бачити! Позиція страусів - не позиція взагалі!
Хлопець з Луцька Показати IP 8 Квітня 2014 17:48
Я розмовляв з цими людьми, які приїхали до нас у гості в Луцьк. Чудові, позитивні, щирі люди. Вони дійсно щиро хотіли пізнали Луцьк та Волинь. Вони побачили справжню - гостинну, щасливу, гарну Західну Україну. Проект "Твоя країна" дав їм можливість побачити істинну Західну Україну і, сподіваюсь, вони донесуть свої хороші враження до жителів Східної України.
Трям. Показати IP 10 Квітня 2014 18:45
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus