USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Зустріч з депутатами міськрад сходу України – у Луцьку

13 Травня 2015 12:20
Система стримувань і противаг у місцевому самоврядуванні, розвиток ОСББ та надходження до бюджету: гості зі сходу з’ясовували у міської влади Луцька відмінності між регіонами.

Зустріч депутатів міських рад південно-східної України з Луцьким міським головою та секретарем міськради, а також представниками депутатського корпусу, відбулася 13 травня у Луцьку.

До Луцька прибули представники міських рад міст Дніпропетровської, Одеської та Харківської областей. Після того, як Луцький міський голова розповів гостям зі сходу про особливості діяльності міської ради, економічну ситуацію у місті та залучення грантових коштів, депутати міських рад східних областей мали нагоду поставити йому питання.

Так, у міського голови цікавилися, чи виникали випадки, коли міськрада скасовувала рішення виконкому, або виконком ухвалював рішення, що не влаштовували міського голову.

Микола Романюк відповів, що вказані випадки були, але рідко та як виняток. Своєю чергою, секретар міської ради Сергій Григоренко зазначив, що у Луцькій міськраді присутня гостра дискусія, критика міського голови та виконавчих органів, але немає паралічу роботи ради, як скажімо, у Львові, де міський голова накладає вето на сотні рішень ради, яке потім скасовують депутати з ВО «Свобода», а мер подає до суду.
Запитували і про поширення ОСББ у Луцьку. Міський голова визнав, що це одна з найефективніших форм самоорганізації населення. Адже саме ОСББ є ефективними господарями.

Він зауважив, що на лінію оперативного реагування «15-80» у Луцьку майже не надходить звернень від громадян з ОСББ. Своєю чергою, депутат міської ради, голова Асоціації ОСББ Луцька Роман Бондарук повідомив колегам з інших міст, що Луцьк є одним із лідерів у впровадженні ОСББ, де вперше була здійснена модернізація багатоповерхового будинку. Бондарук наголосив, що відсотки з кредитів, які ОСББ взяли у банків, повертають за кошти міського бюджету. Загалом на програми підтримки ОСББ у місті виділили впродовж останніх років 4 мільйони гривень, ще 6 мільйонів власних коштів залучили мешканці.

Після того, як Микола Романюк розповів гостям зі сходу про перевиконання міського бюджету на 20 мільйонів гривень, Сергій Григоренко звернув увагу на те, що бюджет становить трохи більше мільярда, як і попереднього року, а враховуючи те, що купівельна спроможність громадян зменшилася майже втричі за останній рік, в реальному розмірі бюджет втричі зменшився.

З його слів, польське місто-партнер Луцька Торунь, маючи таку ж саму кількість населення, має у 8 разів більший бюджет. У Польщі, мовляв, меру підпорядковується муніципальна поліція із широкими повноваженнями, виконавча служба у частині адміністрування податків у межах міста теж підпорядковується міському голові. Відтак, суттєвих змін від реформ Луцьк наразі не відчув.
Після завершення зустрічі депутат міської ради Зміїва, що на Харківщині, Андрій Межерицький зауважив, що специфіка східних регіонів полягає у тому, що більшість депутатів міських рад (зокрема, дві третини Зміївської міськради) становлять представники Партії регіонів, тобто, класичним є «повний одобрямс», а рішення майже не обговорюють. Навіть якщо виникає обговорення, усе одно дві третини депутатів вже усе вирішили заздалегідь (їх називають «рукоподниматели»).

З його слів, система стримувань і противаг говорить про те, що місцеве самоврядування є ефективним. Андрій Межерицький зізнався, що його здивувало те, що сесії Луцької міськради можуть тривати по 4 дні, тому що виникають гострі питання. Залучення грантових коштів, з його слів, на Харківщині, на відміну від Волині, майже не практикується.
«Якщо йде процес дискусії, громадського обговорення питань, це дуже гарна тенденція і я хотів би, щоб саме ці елементи європейського громадянського суспільства були принесені на мою рідну Харківщину», - зазначив депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
оо7 Показати IP 13 Травня 2015 14:30
а де фото Сабатюк

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus