USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Молоко підвищує ризики діабету у дітей на 78%. Дослідження

4 Жовтня 2021 07:40
Часте споживання молока в дитинстві пов’язали з ризиками розвитку діабету у старшому віці. Всього 2 – 3 склянки молока мали вплив на ризики.

Про це пише 24 канал з посиланням на EurekAlert.

Вчені з Каролінського інституту провели метааналіз наявих досліджень, щоб простежити зв’язок конкретних продуктів харчування і діабету першого типу. Всього вони вивчили 152 роботи і 27 продуктів, що знижують і підвищують ризики захворювання.

Під час дослідження вчені встановили, що чим довше новонароджений перебував на грудному вигодовуванні, тим нижчими були ризики виникнення діабету.

Наприклад, 6 –12 місяців годування грудьми знижували ризики на 61%, 2 – 3 місяці – на 31%.

«Це пояснено тим, що грудне молоко сприяє формуванню та зміцненню імунної системи дитини, а також покращує стан мікробіоти кишківника», – зауважили автори.

Тим часом подальші результати виявилися невтішними.

Аналіз харчування новонароджених та дітей до 15 років показав, що високе споживання молока і молочних продуктів – сир, йогурти і морозиво – значно підвищує ризики діабету першого типу.

Наприклад, 2 – 3 склянки коров’ячого молока в день підвищували ризики на 78%.

Яким чином молоко впливає на ризики діабету

Поки вчені не можуть пояснити взаємозв’язку. Ймовірно, амінокислоти, що містяться в коров’ячому молоці, можуть провокувати атаку імунної системи на інсулін, який продукують клітини підшлункової залози.

Також вчені з’ясували, що більш пізнє введення глютену в раціон знижувало ризики вдвічі.

Глютен і ризики діабету

Якщо новонародженим у віці 3 – 6 місяців давали продукти, що містять глютен (хліб, випічку, макарони), то ризики виникнення діабету були вищими на 54%.

Проте вчені не виявили підвищених ризиків, якщо мати споживала глютен під час вагітності.

Поки науковці не представили конкретних рекомендацій щодо профілактиці діабету. Але обов’язково їх сформують після додаткових досліджень.

А це особливо актуально наразі, адже захворюваність на діабет невпинно зростає. Крім того, нещодавно підтвердили зв’язок цукрового діабету і хвороби Альцгеймера.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 4 Жовтня 2021 09:43
"Поки вчені не можуть пояснити взаємозв’язку." - якщо не можеш щось пояснити, це означає, що ти не маєш права про це говорити як про істину. Ще не так давно так звані вчені розказували, що маргарин краще за тваринне масло і що яйця шкідливі.
Пейте, дети, молоко Показати IP 4 Жовтня 2021 10:21
100% людей які п'ють воду - помирають. Факт!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus