USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

МОН затвердило умови вступу до вишу у 2019 році: основні зміни

28 Грудня 2018 21:16
В Україні набули чинності нові правила прийому до вищих навчальних закладів, повідомляє Міністерство освіти і науки.

Нововведення чекають абітурієнтів уже в ході вступної кампанії 2019 року і стосуватимуться насамперед прохідних балів, творчих конкурсів та пільг під час вступу на ряд спеціальностей.

Зміни є остаточно затвердженими: відповідний наказ Міносвіти був зареєстрований в Мін'юсті і розміщений на сайті міністерства в п'ятницю, 28 грудня.

Так, відтепер для вступу на бакалавра (а також магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років - окрім оцінок з іноземних, щодо яких зараховуватимуть лише сертифікати 2018-2019 років. Вступник може подати сертифікати в будь-якій зручній йому комбінації.

Зміни також передбачають можливість складання творчих конкурсів у кількох вишах– для цього довелося змінити терміни їх проведення. Конкурси відбуватимуться з 1 до 10 липня, тобто до початку прийому заяв. Передбачена також друга сесія творчих конкурсів – з 11 до 22 липня, однак лише для тих вступників, які бажають навчатися на контракті.

Незначні зміни торкнулися переліку конкурсних предметів за окремими спеціальностями – посилено роль знань з математики та фізики в оцінюванні знань абітурієнтів, що вступають на окремі спеціальності напрямів Освіта/Педагогіка, Культура і мистецтво, Соціальні та поведінкові науки, Природничі науки.

Також з 2019 року запрацює механізм першочергового зарахування тих вступників у медичні та педагогічні виші, що готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань 01 Освіта/Педагогіка і 22 Охорона здоров’я, які укладуть угоду про відпрацювання не менш як 3 роки в селі або селищі міського типу.

Крім того, Міносвіти розширило практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. Щоб подати на них заяву, вступник повинен мати конкурсний бал не менше 130. Йдеться про спеціальності Право, Публічне управління та адміністрування, Міжнародні відносини, Міжнародні економічні відносини, Міжнародне право, Фармація, промислова фармація.

Не менше 150 балів з другого та третього конкурсних предметів повинні мати абітурієнти, що вступають на спеціальності Стоматологія, Медицина, Педіатрія.

Важлива новація 2019-го – розширення пільг для учасників бойових дій. Пільги будуть поширені на всіх вступників цієї категорії, а не лише на учасників бойових дій АТО/ООС, як було раніше.

Основною зміною при вступі до магістратури буде розширення переліку спеціальностей, на які треба складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, такий іспит доведеться також складати майбутнім магістрам спеціальностей Музеєзнавство, пам'яткознавство, Менеджмент соціокультурної діяльності, Інформаційна, бібліотечна та архівна справа, усіх спеціальносте галузей знань Богослов’я, Соціальні та поведінкові науки, Управління та адміністрування, Інформаційні технології, Публічне управління та адміністрування.

Основну вступну кампанію 2019 року проведуть в компактніші терміни, а можливість створення електронних кабінетів буде відкрита до кінця літа, щоб їх могли використовувати вступники на заочну форму.

Так, реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починається 1 липня, а прийом заяв та документів – 10 липня. Закінчується подання заяв о 18-й год. 22 липня – для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, 18-й год. 16 липня – для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus