USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Мовне» питання в облраді: пауза під вигуки «Ганьба»

21 Червня 2012 14:28
Розгляд двох проектів звернень Волинської обласної ради щодо прийняття парламентом так званого «закону про мови» завершилося невеликим мітингом у сесійній залі.

Після того, як депутати не змогли прийняти єдиного рішення і голова ради Володимир Войтович оголосив перерву, до зали ввійшли люди, які мітингують під стінами ОДА, та почали вигукувати «Ганьба».

Власне, на розгляд сесії виносилися два варіанти звернень, які виникли через прийняття парламентом у першому читанні так званого «закону про мови».

«Регіонал» Олег Батюк пропонував звернутися до колег з обласних, Київської та Севастопольської міських рад щодо «утвердження та розвитку української мови як державної». Натомість автор іншого звернення - «свободівець» Олександр Пирожик – ініціював звернення щодо «недопустимості запровадження в Україні другої державної мови та наступу на українську мову як конституційно закріплену єдину державну».

Власне спочатку депутати довгий час визначали, чий проект розглядатимуть першим. Зрештою вирішили, що спочатку поговорять про обидва проекти, а проголосують кожен окремо.

Думки опозиції

Під час обговорення Пирожик висловив думку, що потрібно прийняти обидва звернення, бо вони мають різних адресатів. «Потрібно дати зверненням оцінку діям парламенту та всім, хто підняв та мусує це питання. Парламент – лише перша ланка», - додав він.

Натомість керівник фракції «Фронт змін» Ігор Гузь повідомив, що нардеп-«регіонал» Вадим Колесніченко пропонує внести зміни до Конституції України, якими закріплять дві державні мови в Україні. Тож він закликав членів волинського осередку Партії регіонів засудити ймовірні зміни в Основному Законі.

Також депутат висловив думку, що потрібно підтримати проект Пирожика.

Цієї ж думки дотримувався представник «Батьківщини» Богдан Дівнич, який сказав, що потрібно дати «жострку, без вихилясів, без компліментів» відповідь на ухвалений парламентом у першому читанні «закон про мови».

Волинські «регіонали» – за одну мову

Голова фракції Партії регіонів Олександр Башкаленко зауважив, що його колеги – за єдину державну мову. «Ми готові за це проголосувати… Але у вашому проекті дуже багато образливих висловлювань», - відзначив депутат.

Тож він запропонував під час сесії спільно створити один текст звернення. «Без образ, спокійно, нормально», - мовив Башкаленко.

Депутат Волиньради, губернатор Борис Клімчук відзначив, що потрібно приймати подібні рішення в толерантній «обстановці». «Україні потрібен спокій та толерація», - вважає він.

Щодо змін до Конституції, які пропонує Колесніченко, Клімчук запропонував звернутися з проханням до спікера парламенту Володимир Литвина, аби їх зняли з розгляду.

Мітинг на перерві

Зрештою, обранці громади вирішили прийняти обидва проекти за основу, попри протести опозиціонерів.

Натомість Сергій Слабенко заявив, що подібне рішення не можна було приймати, бо не обговорювався проект «регіонала» Батюка.

А голова фракції ВО «Батьківщина» Анатолій Грицюк заявив, що опозиційні депутати залишать сесійну залу, якщо питання не розглянуть окремо.

Отож, голова ради Володимир Войтович голосив перерву, а за кілька хвилин до залу зайшло кілька десятків волинян, які мітингують під будівлею ОДА. Вони викрикували «Ганьба!» та заблокували Клімчуку вихід із залу.

Послухавши викрики людей, він таки зумів полишити приміщення.

Водночас депутати-опозиціонери розклали на столі президії ради великий прапор України.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патріот Показати IP 22 Червня 2012 06:19
Хто взагалі пускає гузя до людей?! Сидіти вам у будці на ланцюжку в особняку Столяра! Пане Грицюк, ваш час пройшов, ви уже не актуальні, коли ви це зрозумієте? І, ЩЕ, Державний Прапор не "Скатертина"! Поважайте державні символи "горе-патріоти"!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus