USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

МОЗ хоче припинити фінансування пацієнтів, які не уклали декларацій з лікарем

18 Березня 2019 10:39
З 1 квітня МОЗ хоче перестати фінансувати пацієнтів, які ще не уклали декларацій з лікарем.

Усіх пацієнтів терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів розділили на два списки – «зелений» та «червоний», пише «Сегодня».

В першому списку люди, які уклали декларації з вибраними лікарями. Згідно даних Нацслужби здоров’я, це встигли зробити майже 26 млн українців. Всі інші опинились у другому списку. В МОЗ кажуть, що пацієнтів з «зеленого» списку з кожним днем стає все більше. Лише за два тижні березня, уклали на 815 тисяч декларацій більше, ніж в лютому, а в лютому – на 1,17 млн більше, ніж у січні.

«Це вимагає збільшення фінансування закладів охорони здоров’я, які працюють за «зеленим» списком, і скорочення для тих, хто працює за «червоним», – кажуть чиновники.

Жорстка економія

Для вирішення проблеми, МОЗ пропонує змінити правила фінансування. 370 грн на рік за одного пацієнта з обох списків отримують лікарі. Якщо Кабмін схвалить ініціативу медчиновників, вже з 1 квітня за людину з «червоного» списку лікарі отримуватимуть по 120 грн на рік. Раніше таке зниження планували з 1 липня. У міністерстві переконують, що цей крок дозволить заощадити 360 млн грн. Їх використають на фінансування «зеленого» списку. Щоправда, кажуть чиновники і про ризики:

«Це підштовхне медустанови, які ще не уклали договори з Нацслужби здоров’я, укласти їх якомога швидше або шукати інші джерела фінансування».

Невигідний список

Столичний терапевт розповів про можливі негативні наслідки такого рішення:

«Лікарю куди вигідніше буде приймати пацієнтів з деклараціями, а людям з «червоного» списку говорити, що все розписано на кілька годин вперед, а потім потрібно йти додому до пацієнта. Різниця в оплаті хоча і не велика, але вона все одно є».

Медексперт Зоряна Черненко переконує, що допомогу отримають всі.

«У нас закони говорять, що кожен українець має право на медичну допомогу. І тільки інший закон може це право обмежити, а не постанова Кабміну. Якщо хтось порушить цю норму, то йому загрожуватиме кримінальне переслідування за ненадання медичної допомоги».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Тавишо Показати IP 18 Березня 2019 11:06
А приймати всіх "червоних" буде Зоряна? Де хоч одне покарання за ненадання медичної допомоги, де виконання законів? В нас і так вже відбувається те що сказав столичний терапевт. І це стосується не лише пацієнтів з "червоного списку", а й з "зеленого" якщо їх лікаря десь немає з якоїсь причини. Здоров'я всім крепкого щоб пережити цю "реформу"!
Оксана Показати IP 18 Березня 2019 11:38
Це не реформа - а знущання над людьми. Раніше хочу до якогось лікаря можна було потрапити, тепер це проблематично. Ще й антибіотики хочуть заборонити - взагалі самолікування буде неможливе, а це був наш шанс хоча б якось надати собі допомогу. Винищують нас, як можуть...
Анонім Показати IP 20 Березня 2019 10:35
"хоче перестати фінансувати пацієнтів, які ще не уклали декларацій з лікарем" - ця фраза дуже дивна, цікаво куди поділися неотримані такими пацієнтами грошові кошти, адже ним жодного разу пощастило не потрапити до лікаря? фінансування повинне бути цільоспрямованим, тоді і зареєстрованих можливо буде більше, а поки не зрозуміло навіщо виділяти грошові кошти на послуги лікаря, які не надаються, чи це спроба зробити аналог страхової медицини, тоді до чого знов зрівняловка?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus