USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ми це бачили: Як народжується музика. ФОТО. ВІДЕО

9 Жовтня 2013 22:00
Без музики годі уявити життя кожного із нас. Утім, усі ми звикли слухати із власних навушників чи колонок уже готовий продукт. А як же народжується музика?

Про це та інше Волинські Новини дізнались, завітавши до місцевої студії звукозапису.

Одразу ж біля входу нас разом із групою студентів зустрів усміхнений Андрій Тимчук (Тіма) - учасник луцької музичної формації «ФлайzZzа», який люб’язно погодився провести невеличку екскурсію «найпотаємнішими» закутками студії та репетиційної бази гурту.



«Нарешті, ми трішки завершили із ремонтом, адже раніше тут були пусті та голі стіни. Тепер їх дещо окультурили та «підкували» технічно. Можна й похизуватися», - жартує хлопець.




Дизайн приміщення - у стилі «хіп-хоп». Усюди – плакати та картинки. Утім, загальна картина доволі непогана – у кімнатах затишно та комфортно.




«Сучасній молоді бракує активності. У них стільки можливостей! У мої студентські роки все було значно складніше. Луцьк помаленьку розвивається, з’являються нові можливості. Не хотілося б, щоб молоді люди «халтурили» і просиджували вечори вдома за переглядом телесеріалу «Букіни», - продовжує Тіма.



Першою чергою, музиканти вирішили розповісти про те, хто ж такі справжні ді-джеї та продемонструвати техніку «скретчу».



Роман Яремій (DJ Roma), який, до речі, є одним із засновників Луцької школи DJ Скретчу, розповів, що ді-джеї – це не лише ті люди, які із серйозним виглядом, у навушниках та з купою дисків поряд, п’ють коктейлі.
«Насправді, робота таких «фахівців» - натискати одну кнопку на ноутбуці. Музика буває не тільки «унц-унц-унц», а ще й «унц-тада-унц-тада-унц», - сміється майстер платівок.



Отож, зі слів Романа, у студії є кілька секторів для технічного обладнання. По-перше, звуковий пульт, куди потраплятиме звук, відправлений із CD-програвача. А є й інший пульт – безпосередньо той, що створює «скретч». Також необхідний біт, або, як ще його називають луп (loop). Ну й, куди ж без платівки? Саме з неї майстер ритму «знущається» як лише може (ВІДЕО 1 та 2).

Далі «по курсу» - ширма, за яку так і кортить зазирнути.



«Шкода, що вона не рятує, коли є бажання тихенько подивитись еротику на моніторі», - жартує Тіма.



У цій кімнаті встановлене усе необхідне для роботи зі звуком технічне забезпечення – тобто «купа заліза», за допомогою якого пишеться та переписується звук.





За нею – «ательє» (маленьке приміщення, де записують, власне, голос та звук – починаючи від вокалу та закінчуючи «живими» музичними інструментами).



У поле зору потрапляє чорно-біле «піаніно», що насправді називається семплером.



«Семплінг – це проце творення нової музики, коли музикант бере частину твору, який колись уже хтось виконував. Зазвичай, це невеличкий відрізок музики. Його просто переграють по-іншому, додаючи ударні партії. Так створюють біти. Для того, щоб перетворити біти у готові аранжування, не потрібно володіти надприродніми здібностями», - запевняє луцький хіп-хопер Тарас Сватула.



Опісля хлопці запропонували пройти у кімнату звукозапису і спробувати заспівати якусь пісню.
«Як бачите, усе не так просто. Деколи доводиться робити понад сотню дублів, аби записати якісний продукт», - поділився професійними тонкощами музикант.








Довідково:

Семплер (sampler) – електронний музичний інструмент, що дозволяє записувати, редагувати та відтворювати звуки.

Скретч (англійською scratch – дряпати) – звуковий ефект, що можна отримати від прокручування пластинки вперед та назад. Це - одна із базових технік діджеїнгу.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Жорік Показати IP 9 Жовтня 2013 23:54
Написали про Тіму, Рому, ще когось, а як народжується музика - написати так і не вийшло. Я має на увазі справжню музику, яку грають живі люди на справжніх музичних інструментах, а не хаотичний набір звуків, які видобувають горе-діджеї, видаючи це за "модний клубний сет" для "продвинутої" молоді.
NinJazz до Жорік Показати IP 11 Жовтня 2013 00:50
Жорік) ти воно? ))
Сашко! до Жорік Показати IP 11 Жовтня 2013 00:56
Жорік ти вибачте..
Жорік до Сашко! Показати IP 11 Жовтня 2013 02:14
NinJazz, він же Сашко! А з чого це така в тебе попаболь? Ти діджей, чи може любитель клубняка типу умц-умц-умц? Що ж, співчуваю. Підростеш, можливо і порозумнішаєш. Кажуть, мудрість приходить з роками, але до декого роки приходять одні. Очевидно, це про тебе.
Metaller Показати IP 10 Жовтня 2013 10:22
А музика де? Не побачив в студії жодного музичного інструменту, не рахуючи якогось "патєфона"...
NinJazz до Metaller Показати IP 11 Жовтня 2013 00:53
що в твоєму розумінні студія? склад інструментів?
:) Показати IP 15 Жовтня 2013 20:17
Жорік, Ваша обізнаність у тому, що роблять діджеї надто мала, щоб давати такі зверхні коментарі. Рома у статті якраз і говорить про те, що проти тупого "клубняка" як ви його називаєте. Не варто оцінювати роботу чи творчість діджеїв по тому, що ви чуєте у луцьких нічних клубах. Але ж Ви вже навісили купу ярликів, навіть не вникнувши в тему. Спробуйте хоча б трішки розширити свій кругозір, взнати більше і подивитись неупереджено - це також ознака мудрості, якою Ви, начебто, володієте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus