USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

МИ ЦЕ БАЧИЛИ: як працює «Ягодин». ФОТОРЕПОРТАЖ

21 Листопада 2013 22:01
Міжнародний пункт пропуску «Ягодин» - найбільший на державному кордоні України - оформлює як залізничний, так і автомобільний транспорт. Гордістю митників є кінологічні команди, які продемонстрували найкращі результати роботи серед усіх митниць Міндоходів України. Побачити зсередини, як працює Ягодинська митниця, мали можливість Волинські Новини. Тим більше, у зв'язку із останніми подіями в державі, кордон із Євросоюзом ще не скоро зникне...

У зоні діяльності Ягодинської митниці є три пункти пропуску залізничного сполучення – два з Республікою Польща (станції «Ягодин» та «Ізов») та пункт пропуску сполучення з Білоруссю «Заболоття».




Відділ митного оформлення №6 митного поста «Ягодин» розташований у селі Римачі Любомльського району. Це пункт пропуску «Ягодин» для залізничного сполучення. Про специфіку його роботи розповів заступник начальника відділу Євгеній Король.

Тут здійснюють оформлення пасажиропотоку та вантажних потягів, а на протилежному боці у Польщі розташований пункт пропуску Дорогуськ. Через цей пункт курсує пасажирський потяг Київ-Варшава (від трьох до шести вагонів). Пасажиропотік останнім часом невеликий, 50-100 пасажирів щодня. Здебільшого через пункт пропуску переміщується газ з Росії та України, вугілля, деревина (переважно з лісгоспів України), глина та сіль. Невелика кількість транзиту та імпорту, значна частина якого нині перейшла на пункт пропуску «Ізов».

Унікальність пункту пропуску «Ізов» полягає в тому, що від нього простяглася широка колія завдовжки приблизно 500 кілометрів майже через всю Польщу. Від Ягодина широка колія йде лише 20 кілометрів до Хелма, а вузька колія – лише до Ковеля. Тут працює перестановка колісних пар, яка обслуговує лише пасажирські потяги.



Євгеній Король розповів, що митне оформлення відбувається точно за графіком, адже, якщо, скажімо, вантажний потяг затримається на півгодини на пункті пропуску, не матиме змоги вчасно прибути пасажирський потяг.

«У нас 110-155 хвилин йде на оформлення пасажирського потягу разом з перестановкою колісних пар. Поки здійснюють заміну колісних пар, відбуваються митні і прикордонні процедури, зайвого часу для митниці не потрібно. Затримка у митному оформленні тут – НП», - розповів заступник начальника відділу.





Через зал митного контролю проходять пасажири, які сідають на потяг на станції «Ягодин». У інших випадках митне оформлення пасажирів відбувається в потязі.




Далі прямуємо в кабінет, у якому здійснюється митне оформлення вантажних потягів. Євгеній Король демонструє передаточну відомість – основний документ, за яким йде передача вантажів з Польщі в Україну та з України в Польщу та залізничні накладні, за якими теж відбувається передача. За найновішими технологіями здійснюють електронне декларування, під час якого суб’єкт надсилає декларацію, яка оформлюється в цифровому вигляді.













Наступний пункт екскурсії - відділ митного оформлення №5 митного поста «Ягодин». Керівник відділу В’ячеслав Богомаз розповів про специфіку роботи підрозділу та показав нововведення, пов’язані з електронним декларуванням.

«Наш підрозділ є частиною митного поста «Ягодин». Ми здійснюємо митне оформлення товарів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, які зареєстровані на всій території України. Зі вступом в дію нового Митного кодексу України в основному здійснюється електронне декларування», - розповів В’ячеслав Богомаз.

Кожен суб’єкт з будь-якої точки України може здійснювати декларування і розмитнення вантажу прямо тут, йому не потрібно очікувати вантаж, якщо підприємець, наприклад, у Харкові чи в Донецьку. Він може надіслати декларацію у цей відділ митного оформлення, автомобіль сюди заїжджає, розмитнюється та далі він не повинен заїжджати на митницю, де акредитоване підприємство, а може вирушати у будь-яку точку України. Протягом останнього місяця відділ почав працювати цілодобово, раніше він працював з 9.00 до 21.00.






Як розповів В’ячеслав Богомаз, тут працюють інспектори відділу, який здійснює митне оформлення товарів. За допомогою спеціальної програми «Інспектор 2006» отримують електронні декларації. Диспетчер зони митного контролю отримує повідомлення. Після цього повідомлення оброблює інспектор та починає оформлення декларації. Таким чином, кажуть, оформлення триває 10-15 хвилин. До електронної декларації приєднують супровідні документи. Якщо система АСАУР (автоматизована система автоматичного управління ризиками) визначає завдання на проведення огляду, інспектор просто документально це перевіряє і після оформлення декларант отримує повідомлення про те, що здійснили митне оформлення. Якщо ризики спрацьовують, електронна система дає команду зробити додатковий огляд транспортного засобу, його зважування або інші митні формальності.






Якщо огляд не потрібен, вантаж може не заїжджати на територію відділу і витрачається час лише на митне оформлення вантажу. Якщо вантаж сюди заїжджає і необхідний огляд, його здійснюють протягом максимум двох годин. Зараз є тенденція до зменшення кількості оглядів, для того, щоб дозволити швидше здійснювати зовнішньоекономічні операції.

Як розповів начальник відділу організації митного контролю Ягодинської митниці Міндоходів Олег Карпович, в будівлі працюють також інші патрулюючі служби, які здійснюють відповідні форми митного контролю.

«Нині, відповідно до Митного кодексу, в митних органах діє попередньо-документальний контроль, тобто раніше, перед тим, як почати митне оформлення, відповідні товари оформлювали інші служби – екологія, ветеринари, санітарні служби. Зараз це все покладено на митні органи. Якщо немає вказівок в електронному вигляді, попередньо-документальний контроль здійснюють працівники митних органів. Якщо є спрацювання, що потрібно здійснити детальний огляд певного товару, запрошують з цієї будівлі відповідну службу», - розповів Олег Карпович.






Після цього прямуємо на міжнародний автомобільний пункт пропуску «Ягодин». Заступник начальника митного поста Дмитро Якобчук розповів, що міжнародний автомобільний пункт пропуску працює цілодобово, через нього проходять як пасажирські, так і вантажні транспортні засоби. Загалом є 26 смуг руху, 13 – на в’їзд та стільки ж на виїзд. Окремо розбито зелений коридор пасажирський, червоний коридор пасажирський та червоний коридор вантажний. Також є автобусна смуга руху. Пропускна спроможність пункту пропуску - приблизно три тисячі легкових автомобілів та 800 вантажних авто в один бік. Практично їх є трішки менше, але черг майже немає. Також за планом пропускають приблизно 75 автобусів в один бік. З його слів, потік транспорту збільшився останнім часом у зв’язку з реконструкцією пункту пропуску «Устилуг-Зосін», тому більшість громадян, які мешкають у районі Володимира-Волинського, потік автотранспортних засобів спрямувала на Ягодин, оскільки це найбільший пункт пропуску. Отже, інтенсивність руху збільшилася, але проблем із навантаженням у митників не виникає.







Оглядаємо смуги, де оформлюють на виїзд транспортні засоби, які перевозять вантажі суб’єктів зовнішньої економічної діяльності, а також транспортні засоби без вантажу, які їдуть на завантаження в країни Європи. Зазвичай, оформлюється 200-300 автомобілів на виїзд. У відсотковому відношенні, половина транспорту прямує порожнім. Всі ці авто, зазвичай, повертаються на в’їзд з імпортним вантажем. Також тут є бокс поглибленого огляду – якщо виникають спрацювання ризиків, транспорт направляють на поглиблений огляд та складають про це акт.










Як повідомив Дмитро Якобчук, торік запровадили систему «Fast way», є визначена окрема смуга руху для порожніх транспортних засобів. Це зробили для того, щоб вантажні транспортні засоби, які їдуть під завантаження, не стояли в транспортному потоку з усіма автомобілями, які проходять довготривале оформлення. Є домовленість з польською стороною – порожні транспортні засоби не стають в загальний потік руху, а заїжджають на польську сторону на зелену смугу руху. Таким чином, зменшуються черги, транспортні засоби оформлюються якнайшвидше. На в’їзді в село Старовойтово, є дорожні знаки, які вказують, що транспортні засоби без вантажу направляють в один напрямок, а з вантажем – в інший.









Заходимо в зал митного огляду - громадяни, які їдуть в автобусі за кордон, виходять з автобуса та проходять тут детальний огляд. Тут розташовані рентгенівські установки. Наразі підстав для митного огляду немає, немає підстав виводити громадян, які подорожують за кордон, адже цим порушать їхні права. Дмитро Якобчук повідомив, що за наявності двох сканерів, пасажирський автобус опрацьовують в найкоротший термін.




Далі йдемо на смуги, якими транспорт в’їжджає на територію України. Тут розташовані дві ваги і одна смуга руху для негабаритних товарів. Також є вага, де зважують у червоному коридорі транспортні засоби фізичних осіб. Є накопичувальний майданчик для вантажних автомобілів, які перевозять вантажі суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та окрема смуга для фізичних осіб, які мають речі для декларування та рухаються червоним коридором.







Наприкінці екскурсії знайомимося з роботою кінологів. Заступник начальника Ягодинської митниці Міндоходів-начальник управління боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Віталій Хомутянський розповів, що у разі наявності підстав або інформації про можливе незаконне переміщення заборонених речовин, як наркотичних засобів, так і тютюнових виробів, в своїй роботі митники використовують кінологічні команди. З цією метою транспортний засіб спрямовують у зону поглибленого огляду, де інспектор-кінолог оглядає його.




Нам демонструють, яким чином собака, який працює на пошук тютюнових виробів, знаходить заховані контрабандні сигарети. Старший державний інспектор-кінолог відділу кінологічного забезпечення управління боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Ягодинської митниці Міндоходів Микола Пархомов розповів, що навчання таких собак триває три місяці, служать вони приблизно протягом восьми років. За допомогою чотирилапих друзів доводилося знаходити і крупні партії контрабанди, так, цього року було 26 спрацювань на тютюнові вироби. Загалом у відділі працюють 16 собак.










Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Юрко Залупельний Показати IP 21 Листопада 2013 23:13
МИ ЦЕ теж БАЧИЛИ, не далее, как вчера: репортажа писать не буду, напишу коротко - там работают одни п...
Ір Показати IP 21 Листопада 2013 23:18
Краще покликали б журналістів на дерибан.
1245 Показати IP 22 Листопада 2013 00:39
Помітьте шановні хто за спиною держить свої чесно-чисті руки
інопланетянин Показати IP 22 Листопада 2013 07:05
Хочеться плакати вір радості та уміління від гордості за наших митників - чесних, принципових, глибоко порядних та відданих справі людей, що не шкодуть ні сил ні часом і життя заради захисту економічних інтересів Держави. Молодці. Ми віримо вам і твердо знаємо, що кордон для порушень надійно закритий.
лучанин Показати IP 22 Листопада 2013 09:45
А правда то така, не проплатиш не поїдеш ні за кордон ні з-за кордону.а хто хоче посперечатися хай дасть відповідь, де беруться віли, автопарки техніки і ті статки, які вони працюючи (в більшості випадків в сім"ї тільки один митник і працюючий) на державній службі зажили? А може вони їздять на підвищення кваліфікації до Саші"стоматолога", який вжде в 30 років мільярдер?
українець Показати IP 22 Листопада 2013 10:40
Хапуги були,хапугами є, хапугами будуть,,,,,,,,,,,,,,,,
колян Показати IP 16 Січня 2015 20:04
ЗАЖРАННЫЕ БЕЗДУШНЫЕ ТВАРИ ))))))))) ЕСТЬ ХОРОШАЯ ПОГОВОРКА )) ЗАВЖДИ ТАК НЕ БУДЕ))))))))) НАРОД ДАВАЙТЕ РОЗКУРКУЛИМ ЕТИХ МРАЗЕЙ!!!
Romuald Показати IP 25 Грудня 2015 17:42
...чим дурніша голова, тим більша шапка...
Анонім Показати IP 25 Лютого 2016 21:25
Один з найбільших курупціонерів на Ягодині- це Дмитро Якобчук. Цікаво, коли вже зловлять і посадять на років з 20, щоб подумав що він робить...
перевізник Показати IP 30 Жовтня 2016 16:00
Цікаво чому стоять знаки*відео та фото заборонена* .? Так би назнімали люди. На ягодині погранци вже вгалі в наглу перед камерами бабло за чергу беруть. Навіть якщо стоять 20 автомобілів тримають чергу,щоб пропустити *пільговиків*. Дурдом...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus