USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Митрополит Ніфонт побував на річниці храму в рідному селі.ФОТО

13 Жовтня 2008 11:21
Виповнилось 16 років з дня відродження Свято-Іоанно-Богословської церкви рідного села митрополита Луцького і Волинського Ніфонта . Про це 13 жовтня повідомляють «Волинські Новини».
За інформацією прес-служби Волинської єпархії, з цієї нагоди у четвер, 9 жовтня, у храмі села Галина Воля Старовижівського району Волинської області відслужили урочисту Божественна Літургія з нагоди престольного свята.
Владику радо зустрічали односельчани на чолі з настоятелем пртоієреєм Сергієм Никонюком.
Богослужіння очолив митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, якому співслужили 25 священиків, серед яких намісник Свято-Хресто-Воздвиженського Чарторийського чоловічого монастиря архімандрит Володимир (Гапонюк) та 4 диякони.
Богослужіння прикрасив хор студентів Волинської Духовної семінарії під керівництвом протоієрея Петра Муляра. Окрім мешканців села Галина Воля, на свято також прибули жителі навколишніх сіл та паломники з Волинської та Рівненської областей і сусідньої Білорусі.
На прохання владики Ніфонта зі Свято-Срітенського Михнівського жіночого монастиря ігуменя Марія (Шульгач) та сестри обителі ще на вечірнє богослужіння привезли особливу місцеву святиню ікону Пресвятої Богородиці «Отрада и Утешение», котра була написана на горі Афон для перебування в монастирі і хресним ходом по єпархії доставлена до обителі.
У цей день отець Сергій привітав владику з 60-річям, а митрополит Ніфонт в свою чергу настоятеля з минулим Днем Ангела. Після богослужіння владика побував на місцевому кладовищі, де помолився за своїх спочилих батьків та рідних, що виховували його.
Галина Воля — рідне село керуючого Волинською єпархією.
Довідково:
Вперше село Галина Воля Старовижівського району Волинської області згадується в документах датованих XVIII століттям. Згадка про дерев’яну церкву цього села, зведену на честь святого  апостола і євангелиста Іоанна Богослова, вперше можна знайти в «Клірових відомостях церков Володимирського повіту за 1797 рік».
У 1834 році Галиновільська церква була приписана до Свято-Успенської церкви сусіднього села Гута. Вочевидь, причиною цього рішення була бідність цього храму і його прихожан. У 1888 році на кошти парафіян церкву було перебудовано.
За часів Великої Вітчизняної війни, фашистські окупанти забрали церковні дзвони. А після війни місцева безбожна влада самовільно закрила храм. У 50-х роках ХХ століття з села Стара Гута до села Галина Воля приїжджав священик, який на свято Пасхи Христової освячував приношення віруючих прихожан.
У 1961 році Галиновільську церкву зруйнували. Ця наруга була вчинена саме в той час, коли більшість мешканців села працювали в полі. Руйнували Божий Дім за допомогою трактора. Проте, незважаючи на те, що храм був дерев’яний зробити це виявилося нелегко - у руйнівників тричі обривався сталевий трос.
Церковні книги та начиння безбожниками вивезли до селища Стара Вижва, а дерев’яні бруси спалено. Згодом, на місці цієї страшної наруги над храмом Божим побудували школу. За незалежності України на місці розташування зруйнованої церкви місцева громада православних християн спорудила великий дерев’яний хрест.
У 1991 році віруючі мешканці села Галина Воля спромоглися збудувати новий храм. Він менший за розмірами і поставлений в іншому місці. У 1992 році храм освятив митрополитом (тоді ще єпископом) Ніфонтом (Солодухою).
До ювілею 15-ліття відродження церкви біля школи (там, де колись стояв місцевий храм), з благословення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта та з дозволу архієпископа Володимир-Волинського і Ковельського (нині Вінницького і Могилів-Подільського) Симеона побудували каплицю на честь апостола Іоанна Богослова.
 
9 жовтня 2007 року після Божественної Літургії собор духовенства очолюваний архієреями: митрополитом Луцьким і Волинським Ніфонтом, архієпископом Рівненським і Острозьким Варфоломієм, архієпископом Львівським і Галицьким Августином, єпископом Володимир-Волинським і Ковельським Никодимом, хресним ходом вирушив до каплички, яка і урочисто освячена.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus